Με πρώτη προφανώς τη φύτευση 60.000 καινούριων ελαιόδεντρων για να αντικαταστήσουν αυτά τα οποία έχουν καεί.
Στα σχέδια αποκατάστασης του παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι «να μετατρέψουμε αυτό το μοναδικό συστατικό του Δελφικού τοπίου σε έναν παραγωγικό Ελαιώνα, έναν χώρο στον οποίο να μπορούμε να συνδυάζουμε αγροτική παραγωγή αλλά και δράσεις πολιτισμού και αναψυχής».
Στο πλαίσιο αυτό - όπως είπε ο πρωθυπουργός «έχουμε εκπονήσει, μία σειρά από δράσεις, με πρώτη προφανώς τη φύτευση 60.000 καινούριων ελαιόδεντρων για να αντικαταστήσουν αυτά τα οποία έχουν καεί. Περίπου 45.000 -καταλαβαίνω- ήταν από τη φετινή φωτιά και άλλα 15.000 από τη φωτιά του 2013».
Αυτό θα γίνει με τη συνδρομή του ΕΛΓΑ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ενώ όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες χορηγίες», εκτιμώντας ότι τα πρώτα δέντρα μπορούν να φυτευτούν τον επόμενο Μάρτιο.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός καινούργιου ειδικού φορέα διαχείρισης του παραδοσιακού Ελαιώνα, στον οποίο θα συμμετέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια και ο Δήμος.
Εξηγώντας για τον σκοπό αυτών των δράσεων είπε, ότι είναι «για να α μπορούμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν γίνεται -να το πω έτσι όπως το αισθάνομαι- το λάδι, οι ελιές που παράγονται στον ελαιώνα της Άμφισσας να μην πωλούνται πολύ πιο ακριβά από ότι λάδι και ελιές που παράγονται σε έναν άλλον ελαιώνα που δεν έχει αυτό το τεράστιο ιστορικό βάρος που έχει ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας στη χώρα, απολύτως ταυτισμένος με το Δελφικό τοπίο.
Άρα να βρούμε ένα brand name, «Sacred Delphi» ή οτιδήποτε άλλο καταφέρουμε να επιλέξουμε, για να μπορέσουμε να δείξουμε και στους παραγωγούς -οι οποίοι σε έναν βαθμό, μην κοροϊδευόμαστε, έχουν παραμελήσει, δεν υπήρχε ενδιαφέρον οικονομικό για την ανάπτυξη του ελαιώνα- ότι υπάρχει μέλλον. Υπάρχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία».
«Έχουμε μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου»
Την εκτίμηση ότι φέτος «το λάδι μας πάει καλά, έχουμε και μεγάλη παραγωγή και καλές τιμές», έκανε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «ο σκοπός μας δεν είναι να παράγουμε λάδι και να το πουλάμε στη χονδρική στην Ιταλία. Σκοπός μας είναι να μπορούμε να καρπωνόμαστε εμείς όλη την υπεραξία. Και η υπεραξία είναι η ποιότητα, είναι η συσκευασία, είναι το brand και είναι τελικά η ιστορία την οποία «λέει» κάθε προϊόν. Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία μπορούν να πουν μια πιο όμορφη διαχρονική ιστορία από το λάδι, τις ελιές που θα παράγονται εδώ στον Ελαιώνα της Άμφισσας».
Εργαστήρι καινοτομίας
Παράλληλα, «μας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσουμε τον Ελαιώνα της Άμφισσας ως ένα εργαστήρι καινοτομίας για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την παραγωγικότητα στη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου. Θα δουλέψουμε με τους καλύτερους».
Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο πρωθυπουργός «μίλησα, λοιπόν, στον πρόεδρο της Microsoft, του είπα να φέρουμε τη Microsoft εδώ, στον Ελαιώνα της Άμφισσας, να δούμε πώς μπορούμε να συνενώσουμε καινοτόμες δράσεις για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ως προς την παραγωγή ελαιόλαδου. Και μπορώ να σας πω ότι ενθουσιάστηκε με αυτή την ιδέα διότι και οι μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα βλέπουν την προστιθέμενη αξία για αυτές από τέτοιου είδους συμπράξεις.
Έχουμε, λοιπόν, πολύ φιλόδοξα σχέδια για τον Ελαιώνα της Άμφισσας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος πήρε αυτό το project -και αυτό το project μάλλον- το αγκάλιασε με τη ψυχή του. Και νομίζω ότι πράγματι μπορούμε εδώ στον Ελαιώνα και με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και με τη συνεργασία του πανεπιστημιακού τμήματος, το οποίο θέλουμε να το εμπλέξουμε ενεργά σε όλη αυτήν την προσπάθεια, να κάνουμε θαύματα. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε και να βάλουμε το στόχο των φιλοδοξιών μας πάρα πολύ ψηλά όταν πρόκειται για τα ζητήματα αυτά».