Είναι το «υβριδικό κρέας» το κλειδί για την αποδοχή των καλλιεργούμενων ζωικών προϊόντων από τους καταναλωτές;
Είναι το «υβριδικό κρέας» το κλειδί για την αποδοχή των καλλιεργούμενων ζωικών προϊόντων από τους καταναλωτές;

Η κτηνοτροφία είναι καταστροφική για το περιβάλλον, υπεύθυνη για τουλάχιστον το 14,5 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αποτελεί επίσης κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς η εργοστασιακή γεωργία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα μελλοντικών πανδημιών. Αυτά τα ζητήματα σε συνδυασμό καθιστούν σαφές ότι η απομάκρυνση από το κρέας είναι απαραίτητη και ότι το καλλιεργημένο κρέας έχει προαναγγελθεί ως η απάντηση.

Προς το παρόν, είναι διαθέσιμο μόνο στη Σιγκαπούρη και δεν έχει ακόμη εγκριθεί σε άλλες χώρες. Οι μακροχρόνιες διαδικασίες έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών και η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ξεπεραστούν εμπόδια για τη συνεχή ανάπτυξή της.

Προτείνονται υβριδικές εξελίξεις ως ένας τρόπος για την ήπια εισαγωγή προϊόντων καλλιέργειας κρέατος στο σύστημα τροφίμων. Δημιουργημένο με ανάμειξη φυτικής πρωτεΐνης με καλλιεργημένο κρέας, το αποτέλεσμα είναι υποτίθεται ότι είναι ένα καθαρότερο, πιο νόστιμο προϊόν κρέατος. Δεν απαιτεί επίσης εντατική κτηνοτροφία ή σφαγή ζώων.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό έντυπο Vox συγκρίνει την κίνηση με την εισαγωγή υβριδικών αυτοκινήτων. Λέει ότι τελικά οδήγησαν στην αποδεκτή εμπορευματοποίηση πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, η επιτυχία του υβριδικού κρέατος πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τη σύλληψη μιας συγκεκριμένης ομάδας καταναλωτών που είναι ήδη ανοιχτοί σε καλλιεργημένες εξελίξεις. Λοιπόν, είναι απαραίτητο;

Πόσο κοντά στην εμπορευματοποίηση είναι το καλλιεργούμενο κρέας;

Η διαδικασία παράδοσης του κρέατος καλλιέργειας στους καταναλωτές δεν είναι απλή. Ενώ η μηχανική παραγωγής, η οποία βλέπει μεμονωμένα κύτταρα να λαμβάνονται, υποτίθεται ανώδυνα, από ζώα και στη συνέχεια να αναπτύσσονται σε βιοαντιδραστήρες για τη δημιουργία προϊόντων κρέατος, είναι ευρύτερα κατανοητή, οι εγκρίσεις άργησαν να υλοποιηθούν.

Μέχρι σήμερα, μόνο η Σιγκαπούρη έχει χορηγήσει ρυθμιστική έγκριση για την παραγωγή και την εμπορική πώληση καλλιεργούμενου κρέατος. Ακόμη και τότε, έχει δώσει άδεια μόνο για δύο αναπτύξεις κοτόπουλου από μια εταιρεία, την Eat Just.

Παρά τις φήμες ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθούσαν το παράδειγμά τους πριν από ένα χρόνο, με την εγχώρια καλλιεργούμενη συμμετοχή Upside Foods να κατασκευάζει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής σε ετοιμότητα, δεν έχουν χορηγηθεί εγκρίσεις. Αν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται ότι έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για πρόοδο στο πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμά του που εστιάζει στη βιοτεχνολογία.

Η ΕΕ άργησε επίσης να υποστηρίξει τον αναπτυσσόμενο καλλιεργούμενο τομέα της. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει σημαντικούς παίκτες όπως η ολλανδική Mosa Meat και η γαλλική Gourmey.

Εκτός από την έλλειψη υποδομής για την υποστήριξη της παγκόσμιας καλλιεργούμενης παραγωγής, οι αντιλήψεις των καταναλωτών θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν την πρόοδο του κλάδου.

Πέρυσι, μια αυστραλιανή μελέτη ανέφερε ότι το 72 τοις εκατό των γευμάτων δεν είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν ακόμη το κρέας καλλιέργειας. Τα ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές κρέατος παγκοσμίως.
Γιατί το υβριδικό κρέας μάλλον δεν είναι η απάντηση

Ως οδός για την αποδοχή του καλλιεργούμενου κρέατος από τους καταναλωτές, τα υβριδικά προϊόντα δεν είναι εγγυημένη επιτυχία. Δεδομένου ότι ο δισταγμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αίσθηση ότι το κρέας που καλλιεργείται σε βιοαντιδραστήρες είναι λιγότερο φυσικό από αυτό που παράγεται με τη σφαγή, οι υβριδικές εξελίξεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακριβώς την ίδια απροθυμία των καταναλωτών. Θα υπόκειται επίσης στις ίδιες ρυθμιστικές καθυστερήσεις, που σημαίνει ότι δεν θα επιταχύνει επίσης την αποδοχή.

Αυτά τα ζητήματα εγείρουν το ερώτημα: αξίζει να αναπτυχθούν υβριδικά προϊόντα; Ορισμένοι κατασκευαστές μπορεί να ισχυριστούν ότι θα ενισχύσει τους αριθμούς ευελιξίας. Ωστόσο, άλλοι παρατηρητές έχουν εντοπίσει ότι τα τυπικά υβριδικά προϊόντα το κάνουν ήδη.

Η ανάμειξη φυτικών πρωτεϊνών με συμβατικό κρέας για τη μείωση της ποσότητας ζωικής πρωτεΐνης σε δημοφιλή προϊόντα όπως τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα είναι μάρτυρας αύξησης της δημοτικότητας.

Ο Guardian ανέφερε πρόσφατα ότι τέτοιες εξελίξεις θεωρούνται ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο τυπικό κρέας και πιο νόστιμα από τα απλά vegan προϊόντα. Ελπίζεται επίσης ότι θα αποτελέσουν πύλη για αυξημένη ευελιξία και, ενδεχομένως, ζωή χωρίς κρέας για περισσότερους ανθρώπους.

Ίσως είναι καλύτερο να μην λασπώνετε τα νερά. Διατηρήστε το καλλιεργημένο κρέας ως μια συναρπαστική αλλά αυτόνομη νέα εξέλιξη που επιδιώκει να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τυπικού κρέατος έως και 96 τοις εκατό και αφήστε τα υβριδικά και εντελώς χωρίς κρέας προϊόντα να ακολουθήσουν έναν εναλλακτικό δρόμο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις