Στο Λονδίνο θα επιχειρηθούν να μπουν οι πρώτες «βάσεις» για το ξεπούλημα του αγροτικού νερού καθώς εκεί βρίσκονται ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης και ο γ.γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.
Οι τρεις τους παρουσιάζουν σε ευρωπαϊκές και διεθνείς τράπεζες, επενδυτικά σχήματα και εταιρείες που ασχολούνται με τις παραχωρήσεις και τις επενδυτικές «ευκαιρίες» (σ.σ. όπως τις… ονομάζουν) που αναφύονται στο ελληνικό πρόγραμμα κατασκευής αρδευτικών έργων μέσω ΣΔΙΤ.
Μάλιστα όπως διατρανώνονται είναι «η πρώτη φορά που επιχειρείται να προσελκυθούν διεθνείς επενδυτές σε τέτοια έργα, καθώς μάλιστα το μομέντουμ είναι θετικό τόσο για την ελληνική οικονομία, η οποία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων»!
Τι και αν όλες οι προηγούμενες διεθνείς συνεργασίες ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων έχουν αποτύχει, με πιο γνωστή αυτή της γαλλικής πρωτεύουσας; Τι και αν τα όλα τα μέχρι τώρα παγκόσμια στοιχεία δείχνουν ότι ο έλεγχος των υδάτινων πόρων θα αποτελέσει στο μέλλον την κύρια αιτία πολέμου; Η ελληνική πλευρά για μια ακόμη φορά επιμένει να κλείνει τα αφτιά σε φωνές λογικής και ακολουθεί τη γνωστή συνταγή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε ξένους που θα μας… σώσουν!
Πρώτα «θύματα» αυτής της πρακτικής θα είναι το έργο «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού» στον κάμπο της Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 128,75 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) το οποίο οι «ειδήμονες» εκτιμούν ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 5-6 κατασκευαστικές εταιρείες, είτε μεμονωμένες είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα, και 1-2 γαλλικές εταιρείες του τομέα διαχείρισης υδάτων.
Επόμενο στη σειρά θα είναι το Φράγμα Μιναγιώτικο και αρδευτικό δίκτυο για την άρδευση έκτασης 35.000 στρεμμάτων στους δήμους Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ). Και στα δυο έργα αναμένεται να δοθεί παράταση λόγω του… «τεράστιου ενδιαφέροντος» όπως τονίζουν.
Επι ποδός ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ
«Αιτία πολέμου» αποτελεί για τους επικεφαλής των ΓΟΕΒ τα σχέδια που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση με τους ίδιους να τονίζουν ότι όλο αυτό γίνεται να καρπωθούν ιδιωτικές εταιρίες τα ευρωπαϊκά κονδύλια που υπάρχουν στο Σχέδιο Ανάκαμψης.
Κονδύλια που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ μέσω ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα τα χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μείνουν στη χώρα και όχι να… φύγουν όπως ήρθαν.
«Από ποτιστική γη θα την αφήσουμε ξερική»
Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας, εφόσον προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στο νερό, έκρουσε πριν από μερικές ημέρες ο εκπρόσωπος των αγροτών Θήβας Ηλίας Χατζηδούρος σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο ΑΛΕΡΤ TV.
«Από ποτιστική γη θα την αφήσουμε ξερική!» τόνισε μεταξύ άλλων λέγοντας «Τί βλέπουμε εμείς; Επειδή χρωστάνε όλοι οι αγρότες στους ΤΟΕΒ πάνε στη Βρετανία για να φέρουν τύπου εισπρακτική για να μη φανούν αυτοί κακοί. Και η ακόμα πιο πονηρή σκέψη είναι η απενεργοποίηση της γης, η υποβάθμισή της ώστε να αγοραστεί μετά στη μισή τιμή».
Η περίπτωση της Γαλλίας
Το 1984, δύο συμβάσεις μίσθωσης 25 ετών για την παροχή νερού στο Παρίσι, δόθηκαν στη Βεόλια και τη Σουέζ. Από το 2000, ξεκίνησαν έλεγχοι από τα αρμόδια περιφερειακά όργανα και τα αποτελέσματα έδειξαν έλλειψη οικονομικής διαφάνειας, αυξημένες τιμές ακόμη και κατά 30% και αναβολή της συντήρησης των υποδομών. Επειδή η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε για χρόνια παρά την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων το 2003, η πόλη των Παρισίων αποφάσισε να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης.
Η επαναδημοτικοποίηση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2010, μετά τη λήξη των δύο συμβάσεων με τη Σουέζ και τη Βεόλια. Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας, ο νέος δημοτικός φορέας η Eau de Paris κατάφερε να μειώσει κατά 8% τα τιμολόγια. Μέχρι και σήμερα, η τιμή του νερού και της αποχέτευσης στο Παρίσι παραμένει πολύ πιο χαμηλά από το γαλλικό μέσο όρο, παρά τις ειδικές τεχνικές δυσκολίες εξασφάλισης ασφαλούς πόσιμου νερού σε μια μεγάλη μητρόπολη.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Eau de Paris είναι δημοτικοί σύμβουλοι, δύο μέλη είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων και πέντε είναι οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις