Εταιρία στην Αγγλία μετέτρεψε ένα υπόγειο καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μήκος ενός χιλιομέτρου το οποίο βρίσκεται 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σε... φάρμα κόλιανδρου.
Επτά χρόνια μετά την πρώτη συγκομιδή της, η εταιρεία Zero Carbon Farms θα διπλασιάσει σύντομα τον χώρο καλλιέργειας της, ανταποκρινόμενη στην έντονη ζήτηση για τα φυστίκια, τη ρόκα και το κάρδαμο από μεγάλους βρετανικούς λιανοπωλητές και τα τοπικά εστιατόρια.
Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν... κυριολεκτικά προϊόντα από το «χωράφι στο πιάτο» τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν στο τραπέζι τους εντός δύο ωρών από τη συγκομιδή. Κάτι που έχει και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς μειώνονται οι αποστάσεις μεταφοράς τροφίμων, που έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές βλαβερών αερίων.
«Το μέλλον είναι πολύ, πολύ λαμπρό για αυτόν τον κλάδο και νομίζω ότι αυτό που πραγματικά θα είναι το θεμελιώδες σημείο άξονα είναι η σωστή εφαρμογή της τεχνολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής καλλιεργητής της φάρμας, Tommaso Vermeir.
Η κάθετη γεωργία, όπως ονομάζεται η παραγωγή καλλιεργειών σε μια σειρά στοιβαγμένων επιπέδων, συχνά σε ελεγχόμενο περιβάλλον, είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία με δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύονται σε έργα σε όλο τον κόσμο.
Θεωρείται ως μέρος της λύσης στην πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας που θέτει η πληθυσμιακή επέκταση σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και η γεωπολιτική απειλούν την προσφορά.
Αλλά η καλλιέργεια με τεχνητό φως είναι πιο ενεργοβόρα από τη συμβατική γεωργία και το υψηλό κόστος παραγωγής ήταν μια πρόκληση για κάθετες φάρμες σε όλο τον κόσμο.
«Αυτό που κάνει αυτόν τον κλάδο τόσο συναρπαστικό και προκλητικό είναι ότι κανείς δεν τον έχει καταφέρει», δήλωσε η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της Zero Carbon Farm, Olivia O'Brien.
Η φάρμα
Η υπόγεια τοποθεσία του αγροκτήματος παρέχει ενσωματωμένη μόνωση από το κρύο. Η εταιρεία διαθέτει αυτό που αποκαλεί «εικονική ιδιωτική καλωδίωση» που φέρνει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη φέτος, αλλά ο Vermeir είπε ότι μια συμφωνία με τον προμηθευτική ηλεκτρικής ενέργειας έδινε καλύτερη τιμή από ό,τι αν έπαιρνε ενέργεια από το δίκτυο όπως άλλοι πελάτες.
Η συγκεκριμένη φάρμα χρησιμοποιεί 70-90% λιγότερο νερό και 95% λιγότερα λιπάσματα από την τυπική γεωργία. Η ανάπτυξη γίνεται όλο το χρόνο με ταχύτερους ρυθμούς, με τους σπόρους να σπέρνονται σε χαλί που χωρίς... χώμα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις