Η Αίγυπτος εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Νείλο για πόσιμο νερό και αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη λειψυδρία για τον πληθυσμό της που ανέρχεται στα 104 εκατομμύρια
Η πρώτη φάση του σχεδίου της Αιγύπτου για την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας αφαλάτωσης νερού θα καλύπτει 21 μονάδες χωρητικότητας 3,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως με κόστος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ταμείου της χώρας.
Η Αίγυπτος, η οποία φιλοξένησε πρόσφατα τις συνομιλίες COP 27 του ΟΗΕ για το κλίμα και προσπαθεί να ενισχύσει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στοχεύει να ξεκινήσει την παραγωγή στα έργα πράσινου υδρογόνου το 2025-2026, είπε ο Soliman στο Reuters.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα αφαλάτωσης νερού στοχεύει να παράγει την παραγωγή 3,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αφαλατωμένου νερού ημερησίως σε πρώτη φάση και τελικά να φτάσει τα 8,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.
Υπήρξαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από περισσότερους από 200 προγραμματιστές από τουλάχιστον 35 χώρες για την πρώτη φάση, είπε ο Soliman.
Για το πράσινο υδρογόνο, η κυβέρνηση μετέτρεψε τα εννέα από τα 15 μνημόνια συμφωνίας (MoU) για έργα που συγκεντρώθηκαν στην Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ (SCZONE) σε συμφωνίες-πλαίσιο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το κλίμα στο Sharm el-Shiekh τον περασμένο μήνα.
Τουλάχιστον άλλα τρία ή τέσσερα μνημόνια συνεννόησης ήταν κοντά στο να μετατραπούν και περισσότερα Μνημόνια είχαν προγραμματιστεί, είπε ο Σόλιμαν.
"Υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότεροι που θα συρρέουν και θα ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα, και αυτό δεν είναι ανταγωνισμός. Δημιουργούμε έναν αγωγό ή ένα σχέδιο για αυτήν τη διαδικασία, με στόχο να ξεκινήσουμε την παραγωγή το 2025-26 και όλοι οι προγραμματιστές εργάζονται προς τα πίσω από εκεί», είπε ο Σόλιμαν.
Το Sovereign Fund ιδρύθηκε το 2018 με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία μέσω συνεργασιών και συνεπενδύσεων.
Πηγή: Reuters