Ένα νέο ανθεκτικό στην ξηρασία γονίδιο ημινάνου σίτου που μπορεί να αναπτυχθεί σε ξηρότερες συνθήκες εδάφους, που ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, έχει δώσει νέες ελπίδες για τη σπορά της καλλιέργειας σε περιβάλλοντα περιορισμένα σε νερό.
Οι επιστήμονες του John Innes Centre, σε συνεργασία με μια διεθνή ομάδα ερευνητών, ανακάλυψαν το νέο «μειωμένο ύψος» ή γονίδιο ημινάνου που ονομάζεται Rht13.
Το γονίδιο μειωμένου ύψους σημαίνει ότι οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν βαθύτερα στο έδαφος, δίνοντας πρόσβαση στην υγρασία, χωρίς την αρνητική επίδραση στην εμφάνιση δενδρυλλίων που παρατηρείται με τις υπάρχουσες ποικιλίες σιταριού.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) στις 23 Νοεμβρίου 2022. Η μελέτη είπε ότι ποικιλίες σιταριού με το γονίδιο Rht13 θα μπορούσαν να εκτραφούν γρήγορα σε ποικιλίες σιταριού για να επιτρέψουν στους αγρότες να καλλιεργήσουν σιτάρι μειωμένου ύψους σε ξηρότερες συνθήκες εδάφους.
Από τη δεκαετία του 1960 και την Πράσινη Επανάσταση, τα γονίδια μειωμένου ύψους αύξησαν τις παγκόσμιες αποδόσεις σιταριού επειδή το σιτάρι με κοντό στέλεχος που παράγουν επενδύει περισσότερο στους κόκκους και όχι στους μίσχους και έχει βελτιώσει την ικανότητα ορθοστασίας.
Ωστόσο, αυτά τα γονίδια που εκτρέφονται στο σιτάρι έχουν επίσης ένα σημαντικό μειονέκτημα ότι δεν λειτουργούν σε συνθήκες ξηρασίας. Όταν αυτές οι ποικιλίες φυτεύονται βαθύτερα για να έχουν πρόσβαση σε υγρασία σε περιβάλλοντα περιορισμένα στο νερό, μπορεί να μην φτάσουν στην επιφάνεια του εδάφους, είπαν οι συγγραφείς.
Το γονίδιο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ξεπερνά αυτό το πρόβλημα της εμφάνισης δενδρυλλίων επειδή το γονίδιο δρα σε ιστούς ψηλότερα στο στέλεχος του σιταριού.
Έτσι, ο μηχανισμός νανισμού έχει αποτελέσματα μόνο όταν το δενδρύλλιο έχει πλήρως αναδυθεί. Αυτό δίνει στους αγρότες ένα σημαντικό πλεονέκτημα όταν φυτεύουν βαθύτερα σε ξηρές συνθήκες.
«Βρήκαμε έναν νέο μηχανισμό που μπορεί να φτιάξει ποικιλίες σιταριού μειωμένου ύψους χωρίς κάποια από τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τα συμβατικά ημι-νάνο γονίδια. Η ανακάλυψη του γονιδίου, τα αποτελέσματά του και η ακριβής θέση του στο γονιδίωμα του σιταριού, σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε στους κτηνοτρόφους έναν τέλειο γενετικό δείκτη που θα τους επιτρέψει να αναπαράγουν πιο ανθεκτικό στο κλίμα σιτάρι», η Philippa Borrill, επικεφαλής της ομάδας John Innes Center και αντίστοιχη συγγραφέας του είπε η μελέτη.
Πειράματα που δοκιμάζουν τις επιδράσεις του γονιδίου σε μια σειρά διαγονιδιακών φυτών σίτου επιβεβαίωσαν ότι η παραλλαγή Rht13 αντιπροσωπεύει μια νέα κατηγορία γονιδίου μειωμένου ύψους - που σχετίζεται συχνότερα με αντοχή σε ασθένειες σε αντίθεση με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα γονίδια Green Revolution (Rht-B1b και Rht-D1b ) που σχετίζονται με ορμόνες και επομένως επηρεάζουν τη συνολική ανάπτυξη.
«Σε ξηρά περιβάλλοντα, το εναλλακτικό γονίδιο μειωμένου ύψους θα επιτρέψει στους αγρότες να σπείρουν σπόρους σε βάθος - και να μην χρειάζεται να στοιχηματίσουν με τα αναδυόμενα φυτά. Πιστεύουμε ότι τα πιο άκαμπτα στελέχη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερη στέγαση - εκεί που πέφτουν τα στελέχη», είπε ο Borrill.
Το επόμενο βήμα για αυτήν την έρευνα θα είναι να δοκιμαστεί πώς λειτουργεί αυτό το γονίδιο σε διάφορα αγρονομικά περιβάλλοντα από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Αυστραλία. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι το νέο ημι-νάνο γονίδιο μπορεί να είναι σε θέση να αντέξει και τις πιο θυελλώδεις καιρικές συνθήκες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις