Το Βαρόμετρο Οικονομίας του Purdue University/CME Group Ag Economy μπήκε σε μέτρηση 102 τον Νοέμβριο, αμετάβλητο από τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, σημειώθηκε μικρή κίνηση και στους δύο επιμέρους δείκτες του βαρόμετρου. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε κατά 3 μονάδες σε ένδειξη 98, ενώ ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών αυξήθηκε κατά 2 μονάδες σε ένδειξη 104.
Το βαρόμετρο Ag Economy υπολογίζεται κάθε μήνα από τις απαντήσεις 400 παραγωγών αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ σε μια τηλεφωνική έρευνα. Η έρευνα αυτού του μήνα πραγματοποιήθηκε μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου.
«Μολονότι το συναίσθημα παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο τον Νοέμβριο, οι παραγωγοί συνεχίζουν να κοιτάζουν το τελικό αποτέλεσμα», είπε ο Τζέιμς Μίντερτ, ο κύριος ερευνητής του βαρόμετρου και διευθυντής του Κέντρου Εμπορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Περντού.
«Η αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εισροών και ενέργειας δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα σε επίπεδο αγροκτημάτων», είπε.
Ο δείκτης Farm Financial Performance Index βελτιώθηκε συγκρατημένα αυτόν τον μήνα στις 91, σημειώνοντας αύξηση 5 μονάδων από τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει 14% χαμηλότερος από την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.
Αν και σχεδόν το ένα τρίτο των παραγωγών συνεχίζει να εκφράζει την ανησυχία του ότι η οικονομική απόδοση των εκμεταλλεύσεών τους φέτος θα είναι χειρότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος, λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των παραγωγών αναμένουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις των εκμεταλλεύσεών τους το 2022 θα είναι ίσες ή μεγαλύτερες με αυτές του 2021.
Ωστόσο, το υψηλό κόστος των εισροών συνεχίζει να βαραίνει το μυαλό των παραγωγών με το 42% των ερωτηθέντων στην έρευνα αυτού του μήνα να το αναφέρουν ως την κύρια ανησυχία τους για το επόμενο έτος. Λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (21%) των ερωτηθέντων επέλεξε την αύξηση των επιτοκίων, ενώ το 14% ανέφερε τη διαθεσιμότητα των εισροών και τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων ως κύρια ανησυχία.
Ο Δείκτης Επενδύσεων Αγροτικού Κεφαλαίου επέστρεψε στο χαμηλό ρεκόρ των 31 τον Νοέμβριο, διαγράφοντας τα κέρδη από τον προηγούμενο μήνα.
Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τώρα είναι μια «κακή στιγμή» για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε γεωργικά μηχανήματα και από αυτούς, το 47% επέλεξε την «αύξηση των τιμών των αγροτικών μηχανημάτων και των νέων κατασκευών» ως τον κύριο λόγο. Συγκριτικά, μόνο το 10% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι τώρα είναι «καλή στιγμή» για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις