Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών χημικών στην Αφρική λέει ότι οι ακανόνιστες βροχές και η έλλειψη νερού αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επισιτιστική ασφάλεια στην ήπειρο, περισσότερο από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ή άλλες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Αυτά τα ζητήματα με το νερό - που οδηγούνται από την κλιματική αλλαγή - θα οδηγήσουν τις αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίζουν επισιτιστικές κρίσεις για δεκαετίες, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Omnia Holdings, Seelan Gobalsamy, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. Η ανεπαρκής υποδομή για τη μεταφορά κεντρικών αγροτικών προϊόντων θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα, είπε.
«Όταν ο ήλιος λάμπει, είναι πιο δριμύς και όταν βρέχει, πέφτει σε κουβάδες», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος στο Γιοχάνεσμπουργκ, ώρες πριν από μια από τις πιο σφοδρές καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις που γνώρισε η πόλη εδώ και χρόνια. «Αν με ρωτάτε ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος… είναι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ή η αλυσίδα εφοδιασμού; Στην πραγματικότητα είναι κλιματική αλλαγή».
Η υποσαχάρια Αφρική επλήγη από μια σειρά καταστροφικών καιρικών φαινομένων φέτος. Το Τσαντ και η Νιγηρία είναι μεταξύ των χωρών που μάχονται με τις πλημμύρες και περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το Ντέρμπαν. Μια σειρά κυκλώνων έχει πλήξει τη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη, ενώ περιοχές στο Κέρας της Αφρικής βρίσκονται στη μέση της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 40 ετών.
«Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στους καταναλωτές, στο περιβάλλον και στις επιχειρήσεις θα είναι τεράστιος τις επόμενες δεκαετίες», είπε.
Την ίδια στιγμή, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξάντλησε τις εισαγωγές σιταριού και άλλων βασικών τροφίμων στην ήπειρο.
«Το νερό είναι το μεγαλύτερο πράγμα αυτή τη στιγμή», είπε ο Gobalsamy. Στην Α.Ε. «έχουμε γερασμένες υποδομές και διαταράσσεται η υδροδότηση. Είχαμε μερικές καλές βροχοπτώσεις πέρυσι, για παράδειγμα, και πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς να το αποτυπώσουμε».
Σύλληψη νερού
Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες είναι ημι-αρόσιμες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές με το νερό, είπε. Η Omnia έχει επενδύσει σε ένα εργοστάσιο αντίστροφης όσμωσης 180.000 μεγαλίτρων ετησίως και εξετάζει όλες τις άλλες επιλογές «να συλλάβει νερό, να ανακυκλώσει το νερό και να χρησιμοποιήσει το νερό με φειδώ», είπε.
Η εταιρεία με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ διπλασιάζει επίσης την παροχή ηλιακής ενέργειας κατασκευάζοντας μια άλλη μονάδα πέντε μεγαβάτ.
Η Omnia αναδιάρθρωση της επιχείρησης και αξιοποίησε τους μετόχους για μια έκδοση δικαιωμάτων R2 δισ. το 2019. Οι μετοχές έκτοτε έχουν ανέβει 151%. Η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμφωνιών στις γεωργοβιολογικές και εξορυκτικές της επιχειρήσεις, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ινδονησία και ο Καναδάς, δήλωσε ο Gobalsamy. Ωστόσο, «δεν θα κάνουμε μια εξαγορά που δεν θα ανταποκρίνεται στους στόχους μας ESG», είπε.
Οι μετοχές της Omnia υποχώρησαν για πέμπτη ημέρα την Τρίτη, οδεύοντας προς το μεγαλύτερο σερί απωλειών σε δύο μήνες. Εξακολουθούν να είναι 4,2% υψηλότερα για το έτος, αφού προστέθηκαν 39% πέρυσι και 37% το 2020.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις