Το ζήτημα του πώς να ταΐσουμε έναν αυξανόμενο πληθυσμό, και να το κάνουμε με βιώσιμο τρόπο, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τον 21ο αιώνα και έχει τεθεί πιο έντονα στο επίκεντρο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν βασικό παραγωγό γεωργικών προϊόντων.
Το θέμα ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη στην πρόσφατη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στην Αίγυπτο και η επισιτιστική ανασφάλεια είναι ένα θέμα συγκεντρώσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής της G20 αυτού του μήνα στην Ινδονησία. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον ΟΗΕ, μέχρι το 2050 θα πρέπει να παράγουμε 60% περισσότερα τρόφιμα για να θρέψουμε έναν παγκόσμιο πληθυσμό 9,3 δισεκατομμυρίων. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι αγρότες βιομηχανικής κλίμακας να έχουν πολύ μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση παρέχοντας τα κατάλληλα κίνητρα και κυρώσεις όπου χρειάζεται.
Στο Cambridge Judge Business School (CJBS), το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν μια σειρά από εγχειρήματα που στοχεύουν στην προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και προσφέρουν επίσης πιο εκτεταμένες εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά τρόφιμα.
Η άνοδος της «γεωργίας ακριβείας»
Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς είναι η γεωργία ακριβείας, η επιστήμη της βελτίωσης των αποδόσεων των καλλιεργειών και η υποστήριξη αποφάσεων διαχείρισης με χρήση της τελευταίας τεχνολογίας.
Η Outfield Technologies στοχεύει στην καλλιέργεια φρούτων υψηλής αξίας, κυρίως μήλων και αχλαδιών. Η εταιρεία έχει επί του παρόντος πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική. Λειτουργεί από αγρότες που αγοράζουν το δικό τους drone και στη συνέχεια το λογισμικό Outfield καταστρώνει σχέδια πτήσης πάνω από τα περιβόλια και επεξεργάζεται τις εικόνες που τραβήχτηκαν από drones. Το εγχείρημα βρισκόταν στο πρόγραμμα Accelerate Cambridge στο CJBS Entrepreneurship Center για δύο χρόνια, αναπτύσσοντας την ιδέα και βοηθώντας τους να βρουν την κατάλληλη αγορά.
«Πιστεύουμε ότι η απάντηση είναι περισσότερα δεδομένα», δήλωσε ο συνιδρυτής του Outfield, Oli Hilbourne. «Το μέλλον δεν είναι να δούμε το αγρόκτημα ως ένα μπλοκ, αλλά να το δούμε σε ένα πολύ πιο κοκκώδες επίπεδο, φυτό προς φυτό».
Μετρώντας τους καρπούς στα κλαδιά και μετρώντας τα δέντρα, οι αγρότες μπορούν να δουν πού να εφαρμόσουν το λίπασμα με μεγαλύτερη ακρίβεια, μειώνοντας τη χρήση και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του εδάφους. Το λογισμικό της Outfield μπορεί επίσης να προτείνει πού να ξεκινήσετε τη συγκομιδή για να μειώσετε τα απόβλητα και το κόστος εργασίας. Το αυξανόμενο κόστος εργασίας παγκοσμίως έχει γίνει ένα τεράστιο ζήτημα στον αγροτικό τομέα, για λόγους όπως το Brexit, η έλλειψη backpackers (μερικοί από τους οποίους γίνονται εποχικοί εργαζόμενοι) στη Νέα Ζηλανδία λόγω του Covid και η αύξηση του κατώτατου μισθού στη Νότια Αφρική .
Τα δεδομένα που συλλέγονται από drones μπορούν επίσης να προβλέψουν τις αποδόσεις. Το «αστάρισμα» της εφοδιαστικής αλυσίδας εξασφαλίζει μια πιο ομαλή διαδρομή από τον οπωρώνα στη φρουτιέρα του σπιτιού σας. Όταν συλλέγεται ένα μήλο, αποθηκεύεται σε περιβάλλον ψυγείου για έως και έξι μήνες πριν μεταφερθεί σε πακετάρι για να πλυθεί, να ταξινομηθεί και να συσκευαστεί, πριν μεταφερθεί σε κέντρο διανομής και τελικά εμφανιστεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η αλυσίδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταφορά, αλλά προβλέποντας τις αποδόσεις, η Outfield στοχεύει να μειώσει τα απόβλητα καθώς οι διανομείς μπορούν να προβλέψουν τα επίπεδα των φρούτων και να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την αποθήκευση στο ψυγείο.
Η εταιρεία πιστεύει ότι υπάρχει προθυμία να υιοθετήσει πιο βιώσιμες μεθόδους. «Η γεωργική βιομηχανία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις για να διευκολυνθεί η αλλαγή», δήλωσε ο Hilbourne. «Περισσότερα χρήματα για καλύτερες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων αγροτικών ευρυζωνικών συνδέσεων, 5G, εκπαίδευσης και περισσότερες επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις».
Έντομα: το νέο σας αγαπημένο συστατικό;
«Η αποστολή μας είναι να πάρουμε τα βρώσιμα έντομα mainstream», δήλωσε ο συνιδρυτής του Yum Bug, Leo Taylor. Η εταιρεία πουλάει γρύλους – κιμά και ψητό – για να φτιάξει κάτι διαφορετικό στην κουζίνα. Ο ιστότοπος της εταιρείας περιλαμβάνει μια έγκριση από τον διάσημο σεφ Prue Leith, κριτή στο The Great British Bake Off, για το «νόστιμο τραγανό» του προϊόντος.
Το επίκεντρο, ωστόσο, είναι τα μενού των εστιατορίων, επειδή συνδέεται με το ήθος της εταιρείας να εισάγει τους ανθρώπους στο να τρώνε έντομα. Το επιχειρηματικό σχέδιο αντικατοπτρίζει την εμπειρία που αποκτήθηκε από τη λειτουργία ενός πάγκου στην Brick Lane του Λονδίνου, μέχρι την επιχειρηματική καθοδήγηση που παρέχεται από την Cambridge Social Ventures, μέρος του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας του Cambridge στο CJBS. Το Yum Bug προμηθεύει τακτικά πέντε εστιατόρια, με πιάτα με έντομα, όπως τάπας με κιμά κρίκετ, νάτσος και ασιατική κουζίνα. «Τα μικρά πιάτα που μπορούν να μοιραστούν λειτουργούν καλύτερα», είπε ο Taylor. «Τρώγοντας γεμάτες πατάτες ή τάπας, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να δεσμευτούν για ένα γεύμα, αλλά δοκιμάζουν το προϊόν και ελπίζουμε να επιστρέψουν για περισσότερα».
Τα έντομα είναι μια απίστευτη υπερτροφή – αναλογικά περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από το βόειο κρέας και περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες – ενώ απαιτούν ένα κλάσμα χώρου, νερό και τροφή από τα παραδοσιακά ζώα. Επίσης τρώγονται ήδη τακτικά σε πάνω από το 80% των χωρών σε όλο τον κόσμο.
«Η κλιματική αλλαγή είναι το ζήτημα», είπε ο Τέιλορ. «Είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Το σύστημα διατροφής είναι ένα τεράστιο μέρος του. Το 80% συν της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο αφορά πλέον συγκεκριμένα την εκτροφή βοείου κρέατος. Τα έντομα παρέχουν μία από ένα φάσμα λύσεων που πρέπει να εφαρμοστούν για να δημιουργηθεί περισσότερη ισορροπία με το περιβάλλον μας.»
Σκουπίδια τροφίμων: θα μπορούσαν τα σκουλήκια να έχουν την απάντηση;
Εάν βρίσκετε έντομα που τρώγονται δύσκολα στην πέψη, εμφανίζονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα σε ένα άλλο εγχείρημα – με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Η Better Origin είναι μια εταιρεία που υποστηρίζεται από την CJBS που ελπίζει να κάνει ένα βαθούλωμα στο βουνό των απορριμμάτων τροφίμων στον κόσμο - ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 17% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων πετιέται αυτήν τη στιγμή.
Η Better Origin τροφοδοτεί με υπολείμματα τροφής από το βρετανικό σούπερ μάρκετ Morrisons σε προνύμφες μαύρων μυγών στρατιωτών και στη συνέχεια οι προνύμφες ταΐζουν σε κότες στις φάρμες ωοτοκίας του σούπερ μάρκετ. Αυτό μετατρέπει αποτελεσματικά τα απόβλητα σε ζωοτροφές. Αντικαθιστώντας τη συνήθη τροφή σόγιας της κότας, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια τροπικών δασών, μειώνει επίσης τις εκπομπές.
«Όλοι έχουν ακούσει για τη φύτευση δέντρων, αλλά η φύτευση δέντρων δεν κάνει τίποτα για κάποιον που παράγει απόβλητα τροφίμων», δήλωσε ο συνιδρυτής Miha Pipan. «Αυτό που κάνουμε είναι κάτι πολύ μοναδικό και αρκετά προσαρμόσιμο. Διαδραματίζει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι τροφικές αλυσίδες και να τις κάνει πιο αξιόπιστες».
Η εταιρεία υποστηρίχθηκε από την Accelerate Cambridge και τώρα προμηθεύει 10 μίνι-φάρμες εντόμων στη Morrisons, αντιμετωπίζοντας 3000 τόνους απορριμμάτων τροφίμων ετησίως, εξοικονομώντας 2810 τόνους εκπομπών CO₂e ετησίως - ισοδύναμο, όπως ισχυρίζονται, με την απομάκρυνση πάνω από 600 αυτοκινήτων από τους δρόμους.
Η εταιρεία περιορίζεται από κανονισμούς σε αυτό το στάδιο, καθώς μόνο ορισμένα τρόφιμα είναι νόμιμα να τροφοδοτούνται με προνύμφες - επί του παρόντος φρούτα, λαχανικά και απορρίμματα αρτοποιίας - αλλά συνεργάζονται με ρυθμιστικές αρχές για να ξεκλειδώσουν περισσότερες πηγές.
Καλλιέργεια κυττάρων παρά εκτροφή βοοειδών
Το καλλιεργημένο κρέας παρασκευάζεται από την ανάπτυξη κυττάρων υπό ελεγχόμενες συνθήκες σε έναν βιοαντιδραστήρα. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι δεν είναι εφικτό να υποστηριχθεί ένας αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός 9 δισεκατομμυρίων με διατροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες έως το 2050. Επί του παρόντος δεν υπάρχει διαδικασία παραγωγής σε εμπορική κλίμακα για το καλλιεργημένο κρέας και υπάρχουν υψηλά οικονομικά και ερευνητικά εμπόδια εισόδου .
Αλλά η Animal Alternative Technologies επικεντρώνεται στην παραγωγή κλιμακούμενων συστημάτων παραγωγής για κάθε παραγωγό τροφίμων ώστε να παράγει το δικό του καλλιεργημένο κρέας.
Η ομάδα πίσω από το εγχείρημα εντάχθηκε στην Accelerate Cambridge στην CJBS μόνο λίγους μήνες μετά την έναρξη της εταιρείας. «Η CJBS μας μετέτρεψε από επιστήμονες με όνειρα σε επιχειρηματίες με σχέδιο», δήλωσε η συνιδρυτής Clarisse Beurrier. «Οι άνθρωποι εντείνουν την κτηνοτροφική παραγωγή κρέατος για πάνω από 10.000 χρόνια και φτάνουμε στα όριά της. Η κυτταρική γεωργία μας βοηθά να ξεπεράσουμε αυτά τα όρια. Για παράδειγμα, ενώ ένα κοτόπουλο χρειάζεται περίπου εννέα θερμίδες για να παράγει μία θερμίδα κρέας, χρειάζεστε μόνο δύο θερμίδες εισόδου όταν ταΐζετε απευθείας τα κύτταρα».
Η εταιρεία στοχεύει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της κτηνοτροφίας κατά περισσότερο από το ήμισυ, να εξαλείψει τους κινδύνους μολυσματικών ασθενειών όπως η γρίπη των χοίρων και να βοηθήσει στον περιορισμό της αντοχής στα αντιβιοτικά. Ο όγκος παραγωγής μπορεί επίσης να ρυθμιστεί εύκολα, βοηθώντας στην αντιμετώπιση ζητημάτων επισιτιστικής ασφάλειας.
Ενώ το προϊόν απέχει ακόμη μερικά χρόνια από τη διάθεση, η έρευνα των καταναλωτών στην Κίνα, μια από τις χώρες που αυξάνει τη ζήτηση για κρέας, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αγοράσουν εναλλακτικές λύσεις που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, ακόμη και αν η τιμή τους είναι ακριβή.
Αστική γεωργία: το μέλλον της γεωργίας;
Με την κυτταρική γεωργία στα σπάργανά της, η αστική γεωργία κινείται στο προσκήνιο καθώς ο πληθυσμός των πόλεων προβλέπεται να εκραγεί. Ενώ η κάθετη καλλιέργεια φυτών σε περιορισμένο χώρο υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, νέα έρευνα που εξετάζει την «κάθετη καλλιέργεια θαλασσινών» αναπτύσσεται από τη θυγατρική της CJBS και Harding Scholar, Broderick House.
Ως μέρος του διδακτορικού του έργου στο Τμήμα Ζωολογίας του Κέιμπριτζ, ο House εξετάζει την εκτροφή δίθυρων –μύδια, στρείδια και αχιβάδες, συγκεκριμένα– εντός των ορίων της πόλης. «Όσον αφορά τις βιώσιμες επιλογές τροφίμων και από την άποψη της επισιτιστικής ασφάλειας, το να μπορείς να επεκτείνεις την εκτροφή δίθυρων από την ακτή και στις πόλεις σημαίνει ότι έχεις ένα ασφαλές περιβάλλον για να παράγεις μια εξαιρετικά θρεπτική και πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά πηγή τροφής», είπε. «Καθώς τα επίπεδα οξίνισης και μικροπλαστικών αυξάνονται στους ωκεανούς μας, και περισσότερες πλημμύρες ξεπλένουν αυξανόμενες ποσότητες βαρέων μετάλλων και αποβλήτων στις θάλασσες, είναι μια ευκαιρία για τη βιομηχανία δίθυρων να είναι προληπτική στην υλοποίηση μιας πολλά υποσχόμενης λύσης για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και ανακούφιση της ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών».
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, φυσικά, είναι η κατανάλωση νερού. Το περιβάλλον τεχνητής υδατοκαλλιέργειας δεν μπορεί να συγκριθεί πλήρως με τη γεωργία στον ωκεανό, αλλά με τη χρήση προηγμένων συστημάτων υδατοκαλλιέργειας ανακυκλοφορίας, η χρήση του νερού μπορεί να μειωθεί, καθώς μόνο το 10% του νερού στη δεξαμενή πρέπει να αλλάζει κάθε μέρα: «Αν το συγκρίνετε στα παραδοσιακά αγροτικά ζώα – αγελάδες, χοιρινό, κοτόπουλο ή ακόμα και άλλες μορφές πρωτεΐνης όπως η σόγια, που εκτρέφονται στα χωράφια, χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο νερό και παρέχει ανταγωνιστικά επίπεδα πρωτεΐνης», δήλωσε ο House.
Ενώ η βιωσιμότητα θα πρέπει, εκ πρώτης όψεως, να αντισταθμιστεί με την κατασκευή υποδομών για την εκτροφή δίθυρων στην ενδοχώρα, υπάρχει η δυνατότητα να επαναχρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα κτίρια που θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις μεταφορές. Ο House επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα στην υδατοκαλλιέργεια είναι η τροφή για τα ζώα και προσπαθεί, σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας Algal του Cambridge, να αναπτύξει πιο βιώσιμες επιλογές, όπως τα φωτοσυνθετικά φύκια.
Για να βοηθήσει στη μετάφραση της έρευνάς του στον επιχειρηματικό κόσμο, ο House έχει υποστηριχθεί από τα προγράμματα EnterpriseTECH και EnterpriseTECH STAR στο CJBS Entrepreneurship Centre. «Το CJBS ήταν μια φανταστική πηγή και κοινότητα», είπε. «Το επιχειρηματικό οικοσύστημα εδώ έχει παράσχει σημαντικά εργαλεία για να συνεργαστεί με τους ηγέτες του κλάδου και τα μέλη του κοινοβουλίου με εποικοδομητικό και ενημερωμένο τρόπο για να διασφαλίσει ότι η διδακτορική μου έρευνα θα έχει θετικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας».
«Οι αγροτικές αλλαγές θα ωφελούσαν την κοινωνία»
«Ο αγροτικός τομέας, όταν πρόκειται για την παραγωγή τροφίμων και τη διανομή τους κυρίως στις πόλεις, είναι στην πραγματικότητα η πιο σημαντική πηγή εκπομπών άνθρακα στον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Mauro Guillén, κοσμήτορας του Cambridge Judge Business School.
«Η γεωργία είναι ένα μέρος της οικονομίας που αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι είναι σχετικά μικρό και αφορά την απασχόληση και τη συμβολή της στο ΑΕΠ, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου που εξακολουθεί να αναπτύσσεται, η γεωργία είναι ένας πολύ μεγάλος τομέας της οικονομίας όσον αφορά την απασχόληση και είναι επίσης ένας τομέας που δεν είναι πολύ παραγωγικός.
«Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε κατά πολύ, για παράδειγμα, την αποτελεσματικότητά μας στη χρήση του νερού, στη χρήση λιπασμάτων, στη χρήση τόσων άλλων πραγμάτων. Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σπαταλάμε περίπου το 30% του φαγητού που φτάνει στο τραπέζι μας. Θα μπορούσαμε επίσης να κάνουμε ένα άλλο πολύ σημαντικό πράγμα όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων, το οποίο είναι να προσπαθήσουμε να παράγουμε τα τρόφιμα πιο κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται ο καταναλωτής, για να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς. Η αστική γεωργία είναι μια εξαιρετική ιδέα γιατί όχι μόνο μειώνετε το κόστος μεταφοράς, επιπλέον, καλλιεργείτε φυτά και βοηθάτε στην ανακύκλωση των εκπομπών άνθρακα».
Πηγή: University of Cambridge
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις