Γραφάκος: «Η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των αποβλήτων των τροφών»

Την 7η Δεκεμβρίου 2022 έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η συνεδρίαση της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων, κα Αναστασία Αρφανάκου.

 

Η Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Μπορούμε»- η οποία ενέχει και ρόλο συντονιστή-, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της σπατάλης. Σήμερα αισίως αριθμεί 73 μέλη, ωστόσο συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική. Στη συλλογική αυτή προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

 

O κ. Γραφάκος, στην αρχική του τοποθέτηση, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα στην ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων τη σημασία της πρόληψης, καθώς όπως δήλωσε «τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων, επομένως η πρόληψη που θα οδηγήσει στη μείωσή τους, είναι εξόχως σημαντική. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στέκεται αρωγός και στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή».

 

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, παρουσιάστηκε η Δημόσια Πολιτική και Νομοθεσία καθώς και στοιχεία αναφορικά με τα εθνικά επίπεδα της Σπατάλης Τροφίμων, ενώ το ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, παρουσίασε την Έρευνα και Εκστρατεία ενημέρωσης που διενεργεί η οργάνωση για τη μείωση αυτής στα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

 

Το «Μπορούμε», είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Με όραμα την ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξησης της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων σε ανάγκη εν τη βάσει της εθελοντικής προσφοράς, σώζει καθημερινά φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζει επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

 

Στη συνέχεια της συζήτησης, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου των τροφίμων και μη, οι οποίοι παρουσίασαν προγράμματα και δράσεις πρόληψης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων που έχουν υιοθετήσει στο εταιρικό τους πλάνο, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος με το Πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων «Τρόφιμα Αγάπης», τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η IKEA και η start up ''No Waste Technologies''.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις