Νέα μελέτη για τις επιπτώσεις του σχεδίου για μείωση των φυτοφαρμάκων ετοιμάζει η Ε.Ε.

O κ. Βοϊτσεχόφσκι τόνισε την ανάγκη να βρεθεί η καλύτερη προσέγγιση που να σέβεται τις διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι υποστήριξε την ιδέα μιας νέας αξιολόγησης των επιπτώσεων από το σχεδιο μείωσης των φυτοφαρμάκων.

O κ. Βοϊτσεχόφσκι τόνισε την ανάγκη να βρεθεί η καλύτερη προσέγγιση που να σέβεται τις διαφορετικές αφετηρίες των κρατών μελών, ο Επίτροπος είπε ότι «θα πρέπει φυσικά να γίνει εκτίμηση επιπτώσεων», εξηγώντας πως «χρειαζόμαστε στέρεες πληροφορίες για το ποιες θα είναι οι συνέπειες της χρήσης φυτοφαρμάκων».

Από τον Ιούνιο όταν και παρουσιάστηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα νομοθεσία σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, ο κανονισμός για την αειφόρο χρήση (SUR), αποτελεί «αγκάθι» για πολλές χώρες της Ένωσης, ιδίως για τη φιλοδοξία της να μειώσει στο μισό τόσο τον κίνδυνο όσο και χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030.

Οι εθνικοί στόχοι μείωσης που ορίζονται στην πρόταση, καθώς και οι διατάξεις που θα απαγόρευαν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων έχουν αποδειχθεί εξίσου αμφιλεγόμενοι, και τα Κράτη-Μέλη υποστήριξαν ότι η προσπάθεια μείωσης θα μπορούσε να υπονομεύσει την επισιτιστική ασφάλεια ειδικά εν μέσω της τεταμένης περιόδου που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στη Ουκρανία.

Με βάση το επιχείρημα ότι η πρόταση πρέπει να επανεκτιμηθεί ενόψει της μεταβαλλόμενης κατάστασης, οι 27 χώρες προετοιμάζονται να ζητήσουν επίσημα από την Επιτροπή να διεξαγάγει νέα μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο των σχεδίων μείωσης της στην παραγωγή τροφίμων.

Δεδομένου ότι η αρχική μελέτη επιπτώσεων της Επιτροπής «εκπονήθηκε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κρίσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων», οι υπουργοί «ανησυχούν ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των κρίσεων στην επισιτιστική ασφάλεια στην Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει το σχέδιο απόφασης.