Πανώλη των αιγοπροβάτων: Η σκιά της επιδημίας απλώνεται στην Κρήτη

Σε αποκλειστικές πληροφορίες του AGROCAPITAL αποκαλύπτεται ότι η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με την σοβαρότερη επιδημία την πανώλη, καθώς καταγράφηκαν κρούσματα από μολυσμένα αιγοπρόβατα. Τα ζώα αυτά, εικάζεται ότι, προέρχονται από τη Γαλλία και έφτασαν στο νησί μέσω της Λάρισας, παρακάμπτοντας εντελώς τους προβλεπόμενους ελέγχους κατά τη διαδρομή τους.

«Η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της ήταν σε συνεχή εγρήγορση. Αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, προχώρησαν στη λήψη δειγμάτων και στις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες δυστυχώς επιβεβαίωσαν τους φόβους μας», δήλωσε σε αποκλειστική του δήλωση στο AGROCAPITAL αρμόδια πηγή.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Πώς τα μολυσμένα ζώα κατάφεραν να παρακάμψουν τους ελέγχους; Ποια είναι η έκταση του προβλήματος και ποιες οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και την οικονομία της Κρήτης;

Οι επιπτώσεις της πανώλης στον κτηνοτροφικό τομέα είναι καταστροφικές. Η θανάτωση των μολυσμένων ζώων, η επιβολή καραντίνας και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους. Επιπλέον, η ψυχολογική επιβάρυνση που βιώνουν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Οι αρχές έχουν αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Έχουν οριστεί ζώνες αποκλεισμού και έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι κτηνίατροι βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και πραγματοποιούν ελέγχους στα κοπάδια, ενώ οι κτηνοτρόφοι καλούνται να συνεργαστούν στενά με τις υπηρεσίες για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου.

Το AGROCAPITAL παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα σας κρατάμε ενήμερους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις