Λάθος που θα τους κοστίσει στο μέλλον σε απώλεια παραγωγής και άρα και εισοδήματος χαρακτηρίζει, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, την τακτική των αγροτών να μην αγοράζουν λιπάσματα για τις καλλιέργειές τους, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά τους.
Όμως, πέρα από την αδυναμία αγοράς λιπασμάτων, υπάρχουν και οι ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τονίζουν ως ορατό το ενδεχόμενο, η κρίση των λιπασμάτων που αυξάνεται από το 2021, να συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Και αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση, αφού δε θα υπάρχουν τα λιπάσματα που απαιτούνται παγκοσμίως, για να συνεχιστεί και βέβαια να αυξηθεί η παραγωγή των τροφίμων, που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η ανθρωπότητα!
«Χρειάζεται ο κόσμος να λιπαίνει τις καλλιέργειες. Η υπολίπανση μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία μπορεί να μην τα δούμε άμεσα σε μια δεντρώδη καλλιέργεια όπως είναι η ελιά, αλλά μπορεί να τα δούμε σε μια επόμενη χρονιά. Καλό είναι όλοι να φροντίζουμε τις καλλιέργειές μας κάνοντας μια ισορροπημένη λίπανση. Αν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα του λιπάσματος κατά στρέμμα, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να αφήσουμε χωρίς λίπασμα τις καλλιέργειές μας, γιατί η υπολίπανση σίγουρα θα μας δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα», τόνισε ο Γιάννης Σμυρνάκης.
Βέβαια, ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ επισήμανε και αυτός ότι οι ελλείψεις στην αγορά είναι μεγάλες και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και μέσα στο 2023, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πάντως, ο Γιάννης Σμυρνάκης επιμένει ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα πρέπει να μπουν τα λιπάσματα στο αμπέλι και μέχρι και τον Φεβρουάριο να λιπανθούν και οι ελιές.
«Βέβαια, ο χρόνος που λιπαίνουμε έχει να κάνει με τον τύπο του λιπάσματος, το είδος της καλλιέργειας, αν η καλλιέργεια είναι ποτιστική κ.λπ.», σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη. Ωστόσο, σε περίπτωση που πρόκειται για καλιούχα λιπάσματα, στις ελιές αυτά πρέπει να πέσουν τώρα, όπως μας λέει.
«Υπάρχει και η δυνατότητα υδρολίπανσης το καλοκαίρι, όταν η ελιά ποτίζεται. Όπως υπάρχει και το διαφυλλικό λίπασμα. Αλλά αν βάλουμε κάλιο, θα πρέπει να το βάλουμε τώρα. Αλλιώς αν το βάλουμε τον Μάρτιο δε θα απορροφηθεί. Δε θα χαθεί όμως. Θα το πάρει η ελιά του χρόνου», κατέληξε ο γεωπόνος.
Ελλείψεις και το 2023
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως λένε, η έλλειψη της ζωτικής σημασίας γεωργικής εισροής προέρχεται από έναν συνδυασμό ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που τροφοδοτούνται από την πανδημία, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία - και των δύο μεγάλων εξαγωγέων γεωργικών προϊόντων όπως τα λιπάσματα και των ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους - και τον υψηλό πληθωρισμό.
Η προκύπτουσα αγορά αφήνει τα λιπάσματα πιο δύσκολα για τους αγρότες και πολύ πιο ακριβά.
Οι δύο οργανισμοί εκπόνησαν πιλοτικά τη μελέτη για να τονίσουν την ανάγκη για βελτιωμένη πρόσβαση σε λιπάσματα για να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση. Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη θα συνεχιστεί και το νέο έτος, επηρεάζοντας τη γεωργική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενες εισροές - όπως η Αφρική.
Πρώτα και κύρια, οι ομάδες παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να «καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν ανοιχτό το εμπόριο λιπασμάτων», με την ελπίδα ότι η προσφορά μπορεί να φτάσει στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Αυτό αναφέρεται σε ορισμένους γίγαντες στη βιομηχανία λιπασμάτων, όπως η Κίνα, που κλείνουν τις αγορές για εξαγωγές, όπως το φωσφορικό άλας που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λιπασμάτων, διατηρώντας το εντός των εθνικών γραμμών αντί να επιτρέπει τη συνέχιση των εξωτερικών συναλλαγών.
Η έρευνα εξετάζει, επίσης, μέτρα που θέσπισε ο ΠΟΕ από τον Ιανουάριο του 2021 έως τα μέσα Οκτωβρίου 2022.
Πηγή: Νέα Κρήτη
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις