Ένας κτηνοτρόφος αυγών επικαλέστηκε «έλλειψη δικαιοσύνης» στην αλυσίδα εφοδιασμού καθώς οι τιμές των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη.
Ο Tim Gelfs, από το Weymouth στο Dorset, είπε ότι η κυβερνητική παρέμβαση ήταν ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν οι αγρότες από την κρίση κόστους ζωής.
Είπε ότι πρέπει να δοθεί στους αγρότες η εξουσία να διαπραγματεύονται "αξιοπρεπείς όρους" με τους λιανοπωλητές.
Η κυβέρνηση είπε ότι λαμβάνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν τα τρόφιμα που χρειάζονται».
Την ίδια ώρα η Εθνική Γεωργική Ένωση (NFU) προειδοποιεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «υπνοβατεί» σε μια κρίση εφοδιασμού τροφίμων.
Οι ελλείψεις προϊόντων και το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών είναι μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο κ. Gelfs, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης των Friar Waddon Free Range Eggs κοντά στο Weymouth και το Westleaze Farm στο Beaminster, είπε: «Δεν βλέπουμε καμία δικαιοσύνη στην αλυσίδα εφοδιασμού, παίρνουμε όλο το ρίσκο.
«Έχουμε πάει στα σούπερ μάρκετ για την αύξηση της τιμής και είπαν, λόγω της κρίσης του κόστους ζωής, δεν θα μπορούν να ανεβάσουν την τιμή καθώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά.
«Αλλά εδώ που τα λέμε, η τιμή έχει ανέβει στον καταναλωτή και δεν έχουμε δει τίποτα από αυτά».
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με το κόστος των βασικών προϊόντων όπως το γάλα, το τυρί και τα αυγά να αυξάνεται.
Ο κ. Γκέλφς είπε ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους θα δυσκόλευε την επιβίωσή του - δηλώνοντας ότι οι λογαριασμοί του για ενέργεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 30.000 λίρες το 2023.
Επιπλέον, η NFU προειδοποιεί για μια κρίση εφοδιασμού τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της πτώσης των καλλιεργειών φέτος και προέτρεψε την κυβέρνηση να παρέμβει και να βοηθήσει τους αγρότες.
Η πρόεδρος του NFU Minette Batters είπε: «Δεν το έχω βιώσει ποτέ - τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα - και όλα αυτά οφείλονται στο ότι το κόστος παραγωγής τροφίμων έχει αυξηθεί τόσο πολύ».
Επανέλαβε την έκκληση του κ. Γκέλφς να παρέμβει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι συμβατικές σχέσεις μεταξύ αγροτών και λιανοπωλητών θα πρέπει να "επαναξιολογούνται συνεχώς" για να συνυπολογίζεται το πρόσθετο κόστος.
Ο κ. Γκέλφς πρόσθεσε: «Μας αφαίρεσαν [η κυβέρνηση] την εξουσία όταν ξεφορτώθηκαν τους πίνακες μάρκετινγκ, τα έδωσαν όλα στους λιανοπωλητές.
«Αν πρόκειται να ασχοληθούν σοβαρά με την επισιτιστική ασφάλεια, πρέπει πραγματικά να μας πάρουν λίγη δύναμη για να μπορέσουμε απλώς να διαπραγματευτούμε κάποιους αξιοπρεπείς όρους για τη βιομηχανία».
Ένας εκπρόσωπος της Defra δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μεγάλη και εξαιρετικά ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
«Ο υψηλός βαθμός επισιτιστικής μας ασφάλειας βασίζεται στον εφοδιασμό από διάφορες πηγές· ισχυρή εγχώρια παραγωγή καθώς και εισαγωγές μέσω σταθερών εμπορικών οδών».
Πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε «τακτική επαφή» με τις βιομηχανίες τροφίμων και γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των αυγών, για να «διασφαλίσει ότι είναι καλά προετοιμασμένοι για μια σειρά από σενάρια» και «να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία».
Ο Andrew Opie, από τη British Retail Consortium, δήλωσε: «Δεδομένης της πίεσης που ασκείται αυτή τη στιγμή στους Βρετανούς αγρότες, οι λιανοπωλητές πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα τους».
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Οι λιανοπωλητές αντιμετωπίζουν επίσης πρόσθετο κόστος και εργάζονται απίστευτα σκληρά για να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής».
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις