«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης επιβάλουν τον επαναπροσδιορισμό των καλλιεργητικών πρακτικών όπως τις ξέρουμε. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στη Νέα ΚΑΠ, όπου τμήμα των επιδοτήσεων θα συνδέεται με την εφαρμογή οικολογικών σχημάτων στην γεωργία και την κτηνοτροφία. Αρωγός σε αυτές τις αλλαγές είναι η γνώση που παράγεται στα ερευνητικά ινστιτούτα, η οποία πρέπει να διαχυθεί προς τους παραγωγούς. Χαίρομαι, διότι στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Λάρισα, αφενός παράγεται πλούσιο ερευνητικό έργο και αφετέρου υπάρχει η διάθεση για την μεταφορά του στην πράξη, στα χωράφια, σε συνεργασία με τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (πρώην ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Δημήτρη Βλαχοστέργιο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στη Λάρισα, όπου ενημερώθηκε για τα νέα δεδομένα στην έρευνα που διεξάγεται και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους καλλιεργητές.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και οι τρόποι με τους οποίους η εφαρμοσμένη έρευνα πάνω στο γενετικό υλικό των φυτών, ιδιαίτερα των ψυχανθών, μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την προσαρμογή τόσο στις απαιτήσεις της Νέας ΚΑΠ, ώστε να μην χάνονται άδικα επιδοτήσεις, όσο και στην αύξηση του κόστους παραγωγής, που επέφερε η ενεργειακή κρίση.
Ψυχανθή αντί για λιπάσματα
Όπως τονίστηκε από τον επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου, ο ρόλος των ψυχανθών μπορεί να είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική γεωργία, καθώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα στα οικολογικά σχήματα που προβλέπει η Νέα ΚΑΠ, ως καλλιέργειες που θα αντικαταστήσουν άλλες πιο ενεργοβόρες και υδροβόρες, να εμπλουτίσουν το έδαφος χωρίς τη χρήση των ακριβών πλέον αζωτούχων λιπασμάτων και να ενισχύσουν την παραγωγή ζωοτροφών. Για παράδειγμα οι ποικιλίες που παράγονται από το Ινστιτούτο στον κτηνοτροφικό βίκο, έχουν όλες τις παραπάνω ιδιότητες, αποτελούν το 90% των εγγεγραμμένων ποικιλιών στον εθνικό κατάλογο και είναι ένα πιστοποιημένο γενετικό υλικό που εξάγεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη. Αντίστοιχα, οι ποικιλίες που παράγονται στα όσπρια, αποτελούν το 85% των εγγεγραμμένων ποικιλιών οσπρίων στον Εθνικό Κατάλογο και είναι καλά προσαρμοσμένες στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτουν άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να αποτελέσουν υψηλής ποιότητας τρόφιμα, με ταυτότητα, που είναι και το ζητούμενο για την πώληση τροφίμων σε αναπτυγμένες αγορές.
Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι η Εκπόνηση των σχεδίων Ερευνητικών και Τεχνολογικών Αναπτυξιακών έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ) που υλοποιήθηκε επί των ημερών του κ. Χαρακόπουλου ως αναπληρωτή υπουργού στο ΥπΑΑΤ, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την προαγωγή της αγροτικής έρευνας στη χώρα και για τη διάχυσή της στην πράξη. Νέοι, καλά καταρτισμένοι επιστήμονες μπόρεσαν να μείνουν στη χώρα στα χρόνια της κρίσης και του braindrain και χρησιμοποιώντας τις υποδομές των ερευνητικών ινστιτούτων εκπόνησαν καινοτόμα έργα εφαρμοσμένης έρευνας στον αγροτικό τομέα, προς όφελος της αγροτικής παραγωγής.
Στην έδρα του Ινστιτούτου στη Λάρισα, λειτουργεί το τμήμα Γενετικής Βελτίωσης Φυτών και το τμήμα Εδαφοϋδατικών Πόρων, ενώ στη δικαιοδοσία του ανήκουν τα τμήματα Φυτοπροστασίας του Βόλου και της Πάτρας, καθώς και το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας. Επίσης, στη Λάρισα υφίσταται και τμήμα σποροπαραγωγής για την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας στη βελτίωση των ποικιλιών και επιπλέον διενεργούνται σε διαπιστευμένα με ISO εργαστήρια αναλύσεις εδάφους, νερού και φύλλων, που συνοδεύονται από συμβουλευτικές υπηρεσίες για λίπανση, ενώ συμβουλευτική για την φυτοπροστασία παρέχεται από τα τμήματα σε Βόλο και Πάτρα.
Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος ξεναγήθηκε στην υπαίθρια έκθεση των συντηρημένων γεωργικών μηχανημάτων προηγούμενων δεκαετιών, που βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην είσοδο στο ινστιτούτου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις