Ο Δ. Καπούνης επανέλαβε την πρόβλεψή του πως πολύ σύντομα θα παρατηρηθεί έλλειψη τόσο γάλακτος όσο και κρέατος αλλά και ζώων.
Μιλώντας στον «αέρα» της εκπομπής «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, περιέγραψε για μία φορά ακόμα την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού μας κι όχι μόνο λόγω της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ, παράλληλα, ζήτησε ξανά την στήριξη της Πολιτείας.
«Σε σχέση με πέρυσι, η παραγωγή αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος έχει μειωθεί κατά επτά τόνους την ημέρα, πράγμα που έχει επηρεάσει την παραγωγή της περίφημης Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου. Ωστόσο, σε όλη την Ελλάδα παρατηρείται μείωση στην παραγωγή γάλακτος», τόνισε ο Δ. Καπούνης.
Και πρόσθεσε: «Για αυτό ευθύνεται το κόστος παραγωγής, που έχει αυξηθεί εξ αιτίας της ακρίβειας. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη η χρονιά για τον Κτηνοτρόφο. Από την Πολιτεία έχουμε πάρει ελάχιστα χρήματα. Ναι, η Πολιτεία έχει βοηθήσει, αλλά όχι όσο πρέπει και οφείλει να κατέβει στο χωράφι και στον στάβλο, να δει την πραγματικότητα!».
Αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Νάξου λόγω της νησιωτικότητας, τόνισε: «Είμαστε ένα μικρό νησί. Ο κλήρος μας είναι μικρός, δεν υπάρχουν εκτάσεις. Επίσης, δεν είναι επαγγελματίες οι κτηνοτρόφοι κι ακόμα ανήκουμε σε Δήμο με πολλά νησιά. Θα πρέπει η Πολιτεία να εξετάσει τα δικά μας θέματα τελείως διαφορετικά και γενικότερα θα πρέπει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία».
Τέλος, ο Δ. Καπούνης επανέλαβε την πρόβλεψή του πως πολύ σύντομα θα παρατηρηθεί έλλειψη τόσο γάλακτος όσο και κρέατος αλλά και ζώων. Χαρακτηριστικά είπε: «Σε λίγο δεν θα υπάρχουν ζώα. Στη Νάξο έχουν κλείσει ήδη 15 στάβλοι και αναμένεται να κλείσουν άλλοι 3-4 τον Ιανουάριο. Έχουν σφαχτεί πολλά ζώα λόγω αδυναμίας συντήρησής τους, σφάχτηκαν κι άλλα εν όψει των γιορτών.
Με όλα αυτά, είχαμε 130 χιλιάδες αιγοπρόβατα, τώρα ζήτημα είναι αν έχουμε 80-85 χιλιάδες. Είχαμε 9 χιλιάδες βοοειδή, τώρα πέσαμε στα 7 χιλ. Δεν θα έχουμε γάλα, δεν θα έχουμε ούτε κρέας καθώς οι παραγωγοί σφάζουν τα ζώα τους σε μικρότερη ηλικία γιατί δεν αντέχουν να τα συντηρούν. Εμείς είμαστε 20% κάτω στην παραγωγή Γραβιέρας, όμως τα τυροκομικά γενικά στην Ελλάδα είναι 20-25% κάτω και ταυτόχρονα η τιμή τους έχει πάρει αύξηση που δεν την αντέχει ο καταναλωτής».