Βαγγέλης Μπούτας: «Δεν θα κάτσουμε να μας σφάξουν»


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Η μια  επιλογή είναι κάτσουμε στ΄ αβγά μας και να δεχτούμε να μας σφάξουν. Ή άλλη μας επιλογή είναι να παλέψουμε για ν΄ ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική για να μείνουμε στα χωράφιά μας και να μη γίνουμε κολίγοι».

Μ΄ αυτήν την φράση ο αγροτοσυνδικαλιστής από την Καρδίτσα, Βαγγέλης Μπούτας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης άναψε το πράσινο φως για μπλόκα από τη Δευτέρα.

Ήδη μεθαύριο Σάββατο ετοιμάζεται η δεύτερη μεγάλη κινητοποίηση στο πλαίσιο της Agrotica, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Αν θ΄ ανοίξουν, αν θα κλείσουν τα μπλόκα, τι είδους κινητοποιήσεις θα υπάρχουν και που θα φανεί τη Δευτέρα, αφού κάθε περιοχή θα κάνει ξεχωριστά τις δικές τις τοπικές συνελεύσεις.

Χιλιάδες τρακτέρ σε πάνω από 30 σημεία της χώρας είναι έτοιμα να βγουν στους δρόμους, ανέφερε ο Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος τόνισε ότι από τις κυβερνητικές υποσχέσεις που αποκόμισαν από πέρυσι, για νυχτερινό πετρέλαιο, δεν το έχουν πάρει μέχρι φέτος. «Από πέρυσι μέχρι φέτος στην Ελλάδα δε νύχτωσε ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.     

Σε ό,τι αφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο, έριξε βέλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη για το τρίπτυχο φορολόγηση αγροτών - κόκκινα δάνεια - κόστος παραγωγής. Ο υπουργός Γεωργίας «απλά παρίσταται», τόνισε, μιλώντας για επιλογές του οικονομικού επιτελείου κι «όπως λέει κι ο ίδιος δεν μπορεί να τα βάλει με τις τράπεζες».

Υποστήριξε ότι χιλιάδες τρακτέρ είναι έτοιμα για αγώνα, τονίζοντας ότι ξεκληρίζεται ο μικρομεσαίος αγρότης ενώ κάλεσε εργαζόμενους, εργάτες, συνταξιούχους να κατέβουν σε κοινή πορεία με τους αγρότες. «Θέλουμε μια λαϊκή συμμαχία», είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμηρός ήταν κι απέναντι σε συνδικαλιστές «που εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους» μιλώντας ανοιχτά για τον Δημογιάννη και φωτογραφίζοντας τον Γ. Παναγή ή «υπερθεματίζουν κι είναι χειρότεροι από την κυβέρνηση» ή είναι «κυβερνητικούς συνδικαλιστές». Σε μικρότερο βαθμό τα έριξε στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο κ.Μπούτας ανέφερε ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα οι αγρότες οδηγούνται σε κατασχέσεις και ποινές.
Από το Κάστρο Βοιωτίας ο Γιάννης Βάγκος και κατήγγειλε το ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς κάνοντας λόγο για «στραγγαλισμό του αγρότη» ενώ έριξε βέλη και προς τον ΕΛΓΑ, για «χαράτσια και καθυστερήσεις».

Για την κτηνοτροφία ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια, αφού εκτός απ΄ αυτούς που δεν πληρώνονται, υπάρχουν και κτηνοτρόφοι που πληρώνονται το γάλα μετά από 364 ημέρες. Ο ίδιος έθιξε και  το θέμα των πληρωμών στα φωτοβολταϊκά.

Ο Χρήστος Κάμτσης από την Πέλλα, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων ανέφερε ότι δημιουργείται ένα κλίμα εναντίον των αγροτών και «δεν θέλουμε πια να βάζετε χρώμα στον αγώνα μας».  Υποστήριξε ότι μπορεί να υπήρξαν στο παρελθόν κι άνθρωποι που έκαναν ατασθαλίες με τις επιδοτήσεις ή το φόρο κατανάλωσης αλλά είναι γνωστοί ενώ  η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει υποθηκευμένα χωράφια, έχει χρέη στην ΑΤΕ, δεν έχει ούτε βίλες ούτε κότερα και δεν χρειάζεται οι 4.000 αυτοκτονίες που υπάρχουν ήδη σε άλλους χώρους να πολλαπλασιαστούν κι από αγρότες.

Ο Παναγιώτης Γιώγας, 48 χρονών από την Πέλλα ανέφερε ότι οι αγρότες είναι φορτωμένοι με φάρμακα, ότι με το νέο νόμο θα παίρνουν σύνταξη στα 67, η οποία είναι πενιχρή, θα πληρώνουν φόρους και ριζώματα, ώσπου να δουν τη γη να συσσωρεύεται σε λίγα χέρια.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις