Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε μια ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη αγροτών, που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά, μετά από κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.
Αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της Αγιάς να συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιανουαρίου και ώρα 11 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς, απευθύνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς.
Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε μια ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη αγροτών, που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά, μετά από κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.
Στην σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τις επαφές με το υπουργείο τις προηγούμενες ημέρες, αναφορικά με την κυβερνητική δέσμευση ότι θα υπήρχε κάλυψη του χαμένου εισοδήματος μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών ως τις 15 Δεκεμβρίου.
Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, οι αγρότες έδειξαν όλη την καλή διάθεση και θέληση, έκαναν υπομονή και περίμεναν από τις 24 Νοεμβρίου την κυβερνητική ανακοίνωση με το ύψος του ποσού που θα δοθεί για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Ωστόσο, από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση.
Έτσι, στη σύσκεψη αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να προχωρήσουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς.
Ταυτόχρονα καλούν τους Βουλευτές όλων των κομμάτων και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να παρευρεθούν στην κινητοποίηση, όπου θα τους δοθεί ο λόγος για να εκφράσουν την στήριξη τους στα συγκεκριμένα αιτήματα των αγροτών.
Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες και "ανειλημμένες" υποχρεώσεις την Τρίτη. Η μόνη "ανειλημμένη" υποχρέωση που έχουν είναι η υποχρέωση τους προς τους ψηφοφόρους τους που θα βρίσκονται στην πλατεία της Αγιάς με τα τρακτέρ τους παλεύοντας για την επιβίωση τους. Όποιος δεν είναι μαζί μας θα μας βρει απέναντι του! Και αυτό είναι ομόθυμη απόφαση της χθεσινής σύσκεψης!».
«Όλοι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλου, κάστανου, κερασιού, αμυγδάλων, κ.λπ. στην περιοχή μας. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι για την Αγιά η στήριξη και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που ζητάμε είναι προϋπόθεση για να επιβιώσουμε και μαζί με μας να διατηρηθεί ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός του Δήμου Αγιάς», σημειώνουν και προσθέτουν:
«Στην καλύτερη περίπτωση για κάθε στρέμμα καλλιέργειας μήλου ο παραγωγός θα "μπει μέσα" 400-450€ εξαιτίας του δυσβάσταχτου και διπλάσιου κόστους παραγωγής σε συνάρτηση με τις εξευτελιστικές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής στις οποίες διαθέσαμε τα προϊόντα μας. Ανάλογη χασούρα υπάρχει στα κάστανα, τα κεράσια, τα αμύγδαλα, τα ροδάκινα, τα καρύδια που καλλιεργούνται στην περιοχή.
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, πολύ περισσότερο που τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια κάθε χρόνο μειώνεται το εισόδημα μας και τα κέρδη που είχαμε. Δεν έχουμε το περιθώριο ούτε αποταμιεύσεις για να ζήσουμε τις οικογένειες μας, να αγοράσουμε μέσα και εφόδια και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια αν δεν υπάρξει η ανάλογη στήριξη.
Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από την καθυστέρηση ανακοίνωσης του ποσού κάλυψης ανά στρέμμα στα μήλα και τα άλλα προϊόντα. Δεν θα ανεχθούμε ψίχουλα που δεν θα καλύπτουν το ελάχιστο που είναι το κόστος παραγωγής. Δεν θα ανεχθούμε σε καμιά περίπτωση να υπάρξουν ποικιλίες μήλων που θα αποζημιωθούν λιγότερο ή καθόλου.
Τονίζουμε ότι οι δικαιολογίες του Υπουργού για τους λόγους για τους οποίους κόβεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα δεν μας καλύπτουν. Ανέφερε ότι η ΕΕ δεν στηρίζει προϊόντα τα οποία κάνουν εξαγωγές όμως οι εξαγωγές στα μήλα με τα στοιχεία που ανέφερε είναι οι ίδιες με πέρυσι περίπου 70.000 τόνοι. Πως λοιπόν πέρυσι η ίδια κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα ισχύει η συνδεδεμένη ως το 2027 και φέτος με τις ίδιες εξαγωγές τις κόβει; Γιατί διαχωρίζουν τους αγρότες καθώς ορισμένες περιοχές με μήλα θα έχουν συνδεδεμένη;
Τα αιτήματα μας είναι γνωστά και δίκαια. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την διεκδίκηση τους και θα αγωνιστούμε ως την τελική νίκη!
Άμεσα ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα και τα άλλα προϊόντα!
Άμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουμε δώσει αλλά και το Υπουργείο έχει στην διάθεση του.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές που και φέτος δίνουν ενώ για τους αγρότες ισχύουν άλλες δημοσιονομικές συνθήκες. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του πρόστιμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 λεπτά/Kwh. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης να ζούμε τις οικογένειες μας και να συνεχίζουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.
Να συνεχιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση ως το 2027.
Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα στα οποία θα δοθεί κάλυψη χαμένου εισοδήματος».