Οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας έχουν πλήξει σοβαρά τους πτηνοτρόφους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκώντας πίεση στην κερδοφορία και μερικές φορές ακόμη και θέτοντας σε κίνδυνο τις δραστηριότητες. Με την περίοδο θέρμανσης υπόγεια, οι ανησυχίες μεγαλώνουν.
Με την πρόσφατη δολιοφθορά του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη Nord Stream, η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκραγεί. Ενόψει αυτού του γεγονότος, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου είχαν ήδη αυξηθεί σχεδόν 8 φορές φέτος, κυρίως λόγω των φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω ή ακόμη και να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου ως αντίποινα για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Τους τελευταίους μήνες, το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom είχε ήδη σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Δανία και η Ολλανδία, επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις πληρωμής σε ρούβλια.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου. Η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο ποικίλλει ανά την Ευρώπη. Η Eurostat εκτιμά ότι το 2021, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία και η Βόρεια Μακεδονία έλαβαν το 100% των προμηθειών τους φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σχεδόν κάθε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές εισαγωγές. Το 2021, η Λετονία προμηθεύονταν το 92% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, η Σερβία το 89%, η Βουλγαρία το 79%, η Σλοβακία το 68%, η Ουγγαρία το 61%, η Σλοβενία το 60% και η Πολωνία το 50%.
Η διαφορά είναι εντυπωσιακή σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη. Σε αυτό το τμήμα της περιοχής, η Eurostat αναφέρει ότι η Γερμανία έχει την υψηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας με περίπου 50%, ακολουθούμενη από την Ιταλία (38%), τη Γαλλία (15%) και το Βέλγιο (14%). Ο βαθμός εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ουσιαστικός, δεδομένου ότι η τρέχουσα κρίση δεν θα μπορούσε να αφορά μόνο την άνοδο των τιμών. η ίδια η διαθεσιμότητα φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο. Με τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 εκτός λειτουργίας, αυτοί που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας είναι οι πιο ευάλωτοι.
Το βιοαέριο και η βιομάζα εξετάζονται όλο και περισσότερο για να αντισταθμίσουν τις τιμές της ενέργειας.
Ανησυχίες σε όλα τα επίπεδα
Ανησυχίες για πιθανές διαταραχές της παραγωγής στον κλάδο των πουλερικών εκφράζονται από αγρότες και αναλυτές σε όλη την Ευρώπη. «Ολόκληρος ο κλάδος μας επηρεάζεται μαζικά από το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών. Εάν υπάρχουν σημεία συμφόρησης στον ενεργειακό εφοδιασμό, οι φάρμες μας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας δεν θα είναι πλέον σε θέση να προμηθεύουν τον πληθυσμό με επαρκές κρέας πουλερικών ή μόνο σε πολύ περιορισμένο βαθμό», σημειώνει ο Michael Steinhauser, επικεφαλής επικοινωνίας στο German Poultry. Σχέση.
«Πρόσφατα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν αύξηση 250% στο κόστος χονδρικής του φυσικού αερίου από τους προμηθευτές από τις αρχές του 2021», λέει ο Joel Estevinho, τεχνικός διευθυντής European Poultry, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα διαφέρουν πολύ. «Πολλές χώρες έχουν ήδη δει μείωση στις τοποθετήσεις νεοσσών τους τελευταίους μήνες ως αντίδραση στην αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη του κόστους παραγωγής και της ζήτησης προϊόντων», λέει.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Πολωνικό Εθνικό Επιμελητήριο Παραγωγών Πουλερικών και Ζωοτροφών προειδοποίησε επίσης ότι οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας αποθαρρύνουν τους αγρότες να παράγουν αυγά. Ο Mariusz Szymyślik, ανώτερος αναλυτής πουλερικών και ζωοτροφών στο Επιμελητήριο, προειδοποίησε για μαζική πτώση του πληθυσμού ωοπαραγωγών ορνίθων στην Πολωνία έως τα τέλη του 2022, αναφέροντας έναν ασυνήθιστα μικρότερο αριθμό νεοσσών μιας ημέρας που παρήχθησαν τους τελευταίους μήνες. Υποθέτει ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε έλλειψη αυγών στην πολωνική αγορά.
«Οι κτηνοτρόφοι μας σηματοδοτούν ήδη ότι η παραγωγή μπορεί να διακοπεί το χειμώνα. Αυτό ισχύει τόσο για τα εκκολαπτήρια και τις φάρμες που παράγουν αυγά, όσο και για τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής», προειδοποιεί η Anna Zubków, εκπρόσωπος της Πολωνικής Ένωσης Εκτροφέων Πουλερικών.
Στην Τσεχική Δημοκρατία, η μέση τιμή της ενέργειας για τις πτηνοτροφικές μονάδες έχει εκτιναχθεί κατά 250% από τις αρχές του 2022, όπως ανέφερε η Gabriela Dlouhá, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Πουλερικών Τσεχίας-Μοραβίας. Στην παρούσα συγκυρία, οι προμηθευτές ενέργειας απέχουν από την υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων με τους πτηνοτρόφους. Αυτό προσθέτει στην αβεβαιότητα και αποθαρρύνει περαιτέρω τους πτηνοτρόφους.
«Οι εκμεταλλεύσεις κρεατοπαραγωγής έχουν λάβει εξαιρετική υποστήριξη, για την οποία ευχαριστούμε το Υπουργείο Γεωργίας. Ωστόσο, με την έναρξη του χειμώνα, το ερώτημα είναι πόσοι κτηνοτρόφοι θα σταματήσουν να λειτουργούν», λέει ο Dlouhá. Μια έρευνα που διεξήχθη από την Ένωση Πουλερικών Τσεχίας-Μοραβίας έδειξε ότι το 52% των πτηνοτρόφων σχεδίαζε να μειώσει την παραγωγή και το 6% να κλείσει τις εργασίες τους τους επόμενους μήνες.
Η ενεργειακή κρίση δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πτηνοτρόφοι. Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, η βιομηχανία έπρεπε να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές των ζωοτροφών, ενώ πρόσφατα παρατηρήθηκαν προβλήματα και με άλλες πρώτες ύλες. Ο Steinhauser, ειδικότερα, σημειώνει ότι εκτός από τις επιβαρύνσεις υψηλού κόστους στον ενεργειακό τομέα, οι γερμανοί πτηνοτρόφοι έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη διαθεσιμότητα CO2 για την αναισθησία των ζώων που είναι έτοιμα για σφαγή και χλωριούχου σιδήρου για την προκαταρκτική επεξεργασία των λυμάτων στα σφαγεία.
Αναζητώντας λύση
Ο Estevinho προσθέτει ότι τα συστήματα θέρμανσης για κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής χρησιμοποιούν συχνά αέριο ως πηγή ενέργειας και ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο γρήγορα θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα εναλλακτικό σύστημα, καθώς και το κόστος που θα είχε αυτό το βήμα. Επί του παρόντος, όχι μόνο το κόστος αλλά και η διαθεσιμότητα ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας ερωτήματα για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας στα οποία δεν υπάρχουν πλέον απλές απαντήσεις, λέει ο Steinhauser, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες πλαισίου θα παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς για το άμεσο μέλλον.
Η γερμανική βιομηχανία πουλερικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι τα πουλερικά και τα αυγά παράγονται σε επαρκείς ποσότητες, μεταξύ άλλων με τη χρήση ορισμένων εναλλακτικών λύσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ως συμβολή στη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας, πολλά αγροκτήματα χρησιμοποιούν ήδη τη θερμότητα που απορρίπτεται από τις μονάδες βιοαερίου ή τη θερμότητα με υπολειμματικό ξύλο από τη δασική χρήση. Το θέμα της ανάκτησης θερμότητας κερδίζει επίσης ορμή. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές για τη σημαντική μείωση της εξάρτησης από το αέριο. Οι εταιρείες στην αλυσίδα αξίας κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν περαιτέρω την κατανάλωση ενέργειας, επειδή πρόκειται για την επισιτιστική ασφάλεια των ανθρώπων στη Γερμανία», λέει ο Steinhauser.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις