Ο κλάδος των λιπασμάτων επηρεάζεται επίσης από ζητήματα προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης της παραγωγής στην Ευρώπη.
Αποκλιμάκωση καταγράφεται στις τιμές των λιπασμάτων παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αγορές εμπορευμάτων. Η πτώση των τιμών αντανακλά εν μέρει την αδύναμη ζήτηση καθώς οι αγρότες περιόρισαν τις εφαρμογές λιπασμάτων στο χωράφι λόγω ζητημάτων προσιτής τιμής και διαθεσιμότητας.
Ο κλάδος των λιπασμάτων επηρεάζεται επίσης από ζητήματα προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης της παραγωγής στην Ευρώπη, και των διαταραχών λόγω κυρώσεων στη Ρωσία και της Λευκορωσίας και των εμπορικών περιορισμών στην Κίνα.
Κρίση παραγωγής στην Ευρώπη
Σύμφωνα την έκθεση της παγκόσμιας Τράπεζας, η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδήγησε σε εκτεταμένες περικοπές της παραγωγής στην αμμωνία, βασικό συστατικό για την σύνθεση αζωτούχων λιπασμάτων.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, περίπου το 70% της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας αμμωνίας είχε μειωθεί ή κλείσει. Ωστόσο, το κόστος των εισροών μειώθηκε τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού για τα εθνικά αποθέματα στην Ευρώπη καθώς και των προσδοκιών για έναν ηπιότερο χειμώνα. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε ορισμένες κλειστές εγκαταστάσεις παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων στην Ευρώπη να επαναλειτουργήσουν.
Διακοπή ανεφοδιασμού από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας
Όταν το Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αρκετές οικονομίες (συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΠΑ) επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δύο σημαντικούς προμηθευτές λιπασμάτων. Ωστόσο, οι εμπορικές κυρώσεις έχουν καθορίσει «χαρακτηριστικά» για τους τομείς των τροφίμων και των λιπασμάτων για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Αυτές οι αποτυπώσεις στις κυρώσεις, έδωσαν τη δυνατότητα στη Ρωσία να συνεχίσει να εξάγει λιπάσματα. Όμως οι εξαγωγές ποτάσας από τη Λευκορωσία μειώθηκαν περισσότερο από 50% λόγω του περιορισμού διαμετακόμισής της μέσω ευρωπαϊκού εδάφους.
Χαρακτηριστικό είναι η περίπτωση της Λιθουανίας η οποία έχει σταματήσει τη χρήση του σιδηροδρομικού της δικτύου για τη μεταφορά ποτάσας από τη Λευκορωσία στο λιμάνι της Klaipeda, το οποίο συνήθως διαχειρίζεται το 90% των εξαγωγών της Λευκορωσίας.
Περιορισμοί εξαγωγών στην Κίνα
Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές λιπασμάτων έως το τέλος του περασμένου έτους, προκειμένου να διατηρηθεί η εγχώρια διαθεσιμότητα, έχει εντείνει τις παγκόσμιες ανησυχίες. Οι εξαγωγές από την Κίνα, που αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου, μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% (ετησίως) κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2022. Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εξαγωγές ουρίας μειώθηκαν κατά περίπου 60% (ετησίως) σε σχέση με την ίδια περίοδο.