Θ.Τσαυτάρης: «Τα βιβλία εσόδων – εξόδων βοηθούν τον καλό αγρότη»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Οι αγρότες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τα βιβλία εσόδων – εξόδων». Αυτό δήλωσε κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στην 25η διεθνή έκθεση Agrotica, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, σε πολυπληθές κοινό, σε κατάμεστη αίθουσα, παρουσία κομματικών στελεχών, υπηρεσιακών παραγόντων και παραγωγών.

Ο υπουργός πραγματοποίησε, όπως ήταν προγραμματισμένο λίγα λεπτά μετά τις 7 η ώρα το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης, με περιορισμένη παρουσία των ΜΑΤ. Μόνο στην είσοδο τον σταμάτησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Θανάσης Σταμπουλής από τη Χαλκιδική και του ζήτησε να μην ξεχνάει τους αγρότες.

Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά. Μετά τις προσφωνήσεις από μέρους στελέχους της ΔΕΘ, στην αίθουσα το λόγο πήρε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου που εξήρε τον ρόλο των αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης στη διαδικασία της παραγωγής, αφού 5 από τα 10 προϊόντα, που φιγουράρουν στην πρώτη θέση στις εξαγωγές είναι αγροτικά. Το 37,4% πλέον των Ελλήνων, μετά από έρευνα, που έγινε, λόγω της κρίσης θα ήθελε ν΄ ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κρόκος Κοζάνης, η σπιρουλίνα Σερρών, το μετάξι Σουφλίου, δεν έχουν βρει το δρόμο των αγορών όπως θα έπρεπε.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα αγροτικά προϊόντα κατά 12% στο πρώτο εξάμηνο του 2013, κατά τον κ.Καράογλου  και σε ποσοστό 14,6%, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, όπως συμπλήρωσε αργότερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης,.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι φέτος η αγροτική έκθεση έχει τους διπλάσιους εκθέτες ενώ επανέλαβε την ανάγκη για στροφή στη Γεωργία Ποιότητας και μίλησε για το θεσμό του εγκεκριμένου εμπόρου. Ο κ.Τσαυτάρης ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την παραγωγή ελληνικού κρόκου από την Κίνα και μάλιστα αυτό συζήτησε με τον Κινέζο πρέσβη κατά την επίσκεψή του προχθές στο γραφείο του. Σημείωσε ότι η παραγωγή κρόκου έχει πέσει στον ένα τόνο αλλά η ζήτηση από την Κίνα λόγω της υψηλής ποιότητας του είναι μεγάλη, ενώ και για το ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία υπάρχει μεγάλη ζήτηση πλέον από τους ίδιους τους ξενοδόχους, που βλέπουν ν΄ αυξάνεται η πληρότητά τους.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη χρήσης της φθηνής ενέργειας που παράσχει η γεωθερμία ενώ υποστήριξε ότι με τις ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας που φτιάχνονται θα υποστηριχθεί περισσότερο αυτός ο τομέας, αφού για να βγουν οι άδειες χρειάζονταν περίπου 800 μέρες. Υποστήριξε ότι η ελληνική Αγροτική Παραγωγή μπολιάζεται πλέον, όχι με ανεκπαίδευτο προσωπικό, όπως στο παρελθόν και στη σφαίρα του τυχαίου, αλλά με νέα παιδιά, που έχουν σπουδές και γνώση από άλλα περιβάλλοντα και μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την παραγωγή και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σήμερα από το πρωί είναι σ΄ εξέλιξη η ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ με θέμα: «Νέα Κ.Α.Π.: «Πρωτογενής παραγωγή κι ο ρόλος των γεωτεχνικών» στην αίθουσα Β του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις