Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων Μεσογείου Recomed

Η απόφαση ανάθεσης της προεδρίας ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα, στην ετήσια συνάντηση των χωρών μελών του δικτύου, που έγινε στο συνεδριακό κέντρο του "Elite City Resort".

Η απόφαση λήφθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο στην Τουρκία, ήταν ομόφωνη και όρισε ως πρόεδρο του Recomed τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού "Δρόμοι της Ελιάς" Γιώργο Καραμπάτο. Σημειώνεται ότι η Καλαμάτα συμμετέχει εξαρχής σε αυτό το ευρωμεσογειακό δίκτυο με απόφαση του τότε δημάρχου Καλαμάτας Γιώργου Κουτσούλη και έκτοτε εκπροσωπείται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό "Δρόμοι της Ελιάς" και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Οι συμμετέχουσες χώρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι εξής:

Προεδρία: Ελλάδα, Καλαμάτα. A' αντιπρόεδρος χώρα: Ιταλία. Β' αντιπρόεδρος χώρα: Ισπανία. Γεν. Γραμματεία: Τουρκία. Ταμίας, οικονομικός επόπτης: Σλοβενία.

Το Δίκτυο Ελαιοπαραγωγών Πόλεων Μεσογείου Recomed δραστηριοποιείται δυναμικά στη Μεσόγειο από το 2003, με στόχο τον διάλογο μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, την προστασία και προώθηση της καλλιέργειας της ελιάς και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, την προβολή του γαστρονομικού πολιτισμού, της μεσογειακής διατροφής και των τοπικών προϊόντων.

Αυτή η μακρόχρονη παρουσία έχει ευνοήσει συνέργειες μεταξύ των χωρών/πόλεων μελών της Recomed και την υλοποίηση έργων, με στόχο την προβολή σημαντικών ελαιοπαραγωγικών περιοχών, όπως η Μεσσηνία, στα οποία έχουν συμμετάσχει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο Οργανισμός "Δρόμοι της Ελιάς" (projects "Ελαιοτουρισμός", Med Diet κ.α.).

Στο πλαίσιο της συνάντησης σύντομες παρεμβάσεις έκαναν η Ευσταθία Γεωργακοπούλου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας, με θέμα "Η ελαιοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία, υφιστάμενη κατάσταση, προβλήματα, προοπτικές", ο Μ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, με θέμα "9ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας" και η Μ. Κατσιλιέρη, υπεύθυνη Πολιτιστικού Προγράμματος του Οργανισμού "Δρόμοι της Ελιάς", με θέμα "Ελαιώνες της Μεσογείου, ένα πολιτιστικό τοπίο με προστιθέμενη αξία προς αξιοποίηση".

Τη συνάντηση χαιρέτησαν, εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας ο αντιδήμαρχος    Γιώργος Φάβας, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης, ο Παύλος Γκρέκης (Επιμελητήριο Μεσσηνίας), ο Πρόεδρος ΟΕΒΕ Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, η επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας στη Ν. Πελοπόννησο Μαργαρίτα Bovicelli, ο Δημήτρης Πετρόπουλος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), η Ι. Ραβάνη (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας), οι πρόεδροι των Ενώσεων Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων Ιταλίας M. Sonnessa και Ισπανίας Lola Amo Camino.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις