Μαζική η προσέλευση στη φετινή Agrotica

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τεράστια σε όγκο, σε σημείο πολλές φορές να συμβαίνει το αδιαχώρητο ενώ ακόμη κι οι διοργανωτές φάνηκαν να είναι εντυπωσιασμένοι με την παρουσία επισκεπτών στη φετινή 25η έκθεση Agrotica, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα γεωργικά μηχανήματα και δευτερευόντως στο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Παρά την παρουσία των ΜΑΤ στην έκθεση, πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να σφίξουν το χέρι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάση Τσαυτάρη κατά τη φετινή 25η Agrotica, η οποία στην κυριολεξία βούλιαξε από κόσμο. Δεν ήταν ούτε ένας ούτε δυο οι εκθέτες, που του φώναζαν από τα περίπτερα, ότι ήταν φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο, κατά την ξενάγησή του, παρουσία στελεχών της συγκυβέρνησης και της ΔΕΘ.

Ο ίδιος συνομίλησε με δενδροκαλλιεργητές,  παραγωγούς σπορόφυτων,  οινοπαραγωγούς, παραγωγούς ανθέων, δοκίμασε προϊόντα, όπως το ρόδι, σχολιάζοντας τη χρησιμότητά του στην ανθρώπινη διατροφή, μίλησε μ΄ εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων, αντιπροσώπους και πωλητές τρακτέρ και ξεναγήθηκε σε πολλά-πολλά περίπτερα κ.ά.

Νωρίτερα, ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης μίλησε στην ημερίδα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» κι αναφέρθηκε στην ποιοτική γεωργία, στα νέα σήματα ποιοτικής Γεωργίας αλλά και στην αναγκαιότητα κάλυψης συγκεκριμένων διατροφικών αναγκών (λ.χ. ποικιλία σταριού χωρίς γλουτένη, για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη) στην προσπάθεια που γίνεται στον οργανισμό για την ιχνηλασιμότητα στα τρόφιμα, ώστε να υπάρξει βελτίωση και στο θέμα των ελληνοποιήσεων.

«Η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσαυτάρης, ενώ παρά τις αντιδράσεις στελεχών του ΕΦΕΤ, ο ίδιος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ενοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών για καλύτερα αποτελέσματα κι έδωσε το στίγμα ότι τα αγροτικά ινστιτούτα θα συγχωνευθούν σε λιγότερα από δέκα, για ν΄ ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες ενώ θα ενισχυθούν σε ερευνητικό προσωπικό.

Στην αίθουσα παρακολούθησαν σπουδαστές κι από τη σχολή Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων αλλά και Γεωργικών μηχανημάτων από την Αβερώφειο της Λάρισας.

Το θέμα της ιχνηλασιμότητας έθιξε κι η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου τονίζοντας ότι ο ΕΛΓΟ είναι στον αέρα νομικά σαν οργανισμός κι ότι χρειάζεται νέο οργανόγραμμα ενώ  στη σχολή Γαλακτοκομίας κοντεύει να πέσει η σκεπή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανταπάντησε ότι «δεν είναι όλα ζήτημα χρημάτων, διότι ήδη υπάρχουν 30 εκατομμύρια ευρώ για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά χρειάζεται κρίσιμη μάζα υποδομών και επιστημόνων, ενώ έχουν δοθεί χρήματα για τη βελτίωση της στέγης κι έχουν διασφαλιστεί περίπου 500.000 ευρώ για την επισκευή. «Είναι μειονέκτημα που το βρήκαμε και το φτιάχνουμε, ενώ θα πάρουμε κι ερευνητές», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσαυτάρης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σερ. Χαρουτουνιάν ανέφερε ότι έγιναν 1.090.000 αναλύσεις γάλακτος το 2013 γεγονός που βοηθά στο ν΄ ανιχνεύονται ελληνοποιήσεις κι ό,τι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και με το Άρτεμις αλλά και με τα ερευνητικά έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή.

Από την πλευρά του ΓΕΩΤΕΕ, ο Σπύρος Μάμαλης αναφέρθηκε στις παθογένειες και τις αντιφατικές κυβερνητικές πολιτικές περί ιχνηλασιμότητας: «Ζητάμε να μάθουμε τον παραγωγό, τη φάρμα, το χωράφι και καταργείται η αναγραφή στη συσκευασία του γάλακτος.  Ζητάμε παράταση του φρέσκου γάλακτος και πάμε σε πρόσμειξη 30% ξένου κι ελληνικού γάλακτος. Ζητάμε ιχνηλασιμότητα κι αποψιλώνονται οι υπηρεσίες κι υποστελεχώνονται οι υπηρεσίες. Δεν υπάρχουν δειγματολήπτες γάλακτος σε όλη τη Δυτική Ελλάδα», υποστήριξε.

Αργότερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης ξεναγήθηκε και στα περίπτερα που είχε στήσει ο Λεωνίδας Ραβανός, πρόεδρος της ΕΝΑ Πρέβεζας, που πιλοτικά πρώτη εφήρμοσε το θεσμό των Αγορών Παραγωγών, πιο γνωστών ως Farmer’ s Market.  
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις