Κινητοποιήσεις αγροτών στην Agrotica, από Δευτέρα μπλόκα

   

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ραντεβού στο Άγαλμα του Βενιζέλου δίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες που έρχονται από διάφορα σημεία της χώρας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική στον αγροτικό τομέα.

Οι αγρότες εναντιώνονται στο νέο φορολογικό νόμο, που τους βάζει να φορολογούνται ως επαγγελματίες εφόσον παίρνουν 5.000 ευρώ ως επιδότηση ή έχουν 10.000 ευρώ ακαθάριστο εισόδημα ενώ διαμαρτύρονται και για το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των τιμών των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ά.). Ζητούν να υπάρξει μέριμνα για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και το αγροτικό ρεύμα, που τους το είχαν υποσχεθεί από τις περυσινές κινητοποιήσεις αλλά αποδείχτηκε άνθρακας ο θησαυρός, τονίζοντας ότι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Άλλο ένα βασικό ζήτημα που θέτουν οι αγρότες μ΄ επικεφαλής τον Καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα είναι να υπάρξει συνολική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, διότι αυτή που ανακοινώθηκε τις τελευταίες μέρες αφορά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αγροτών, περίπου 17.000, με αποτέλεσμα να τους παίρνουν σπίτια και χωράφια.
Είναι η δεύτερη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών, μετά το κλείσιμο των Εφοριών, οι οποίοι από τη Δευτέρα βγαίνουν σε μπλόκα στους δρόμους. Με το Βαγγέλη Μπούτα συνασπίζονται κι άλλες δυνάμεις που δεν ανήκουν στο χώρο του ΚΚΕ αλλά τονίζουν ότι αν εφαρμοστεί ως έχει ο φορολογικός νόμος, οι αγρότες καταστρέφονται και γίνονται κολίγοι στα χωράφια τους. Υπολογίζεται ότι σε πάνω από 30 σημεία της χώρας θα βγουν αγρότες στο δρόμο, από Δευτέρα, σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Θράκη, Ήπειρο κ.ά.

Παρά τις όποιες διαφωνίες αναμένεται να έρθουν σήμερα κι άλλοι αγρότες στη Θεσσαλονίκη, από αγροτικούς συλλόγους, που οι πρόεδροί τους έχουν διαχωρίσει τη θέση τους υπέρ των βιβλίων  εσόδων – εξόδων.
    
 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις