Ανησυχία στον θεσσαλικό κάμπο καθώς δραματική είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τα υδάτινα αποθέματα των δύο μεγάλων ταμιευτήρων της Καρδίτσας, της Λίμνης Πλαστήρα και του Σμοκόβου αλλά και της Κάρλας, ενώ χαμηλή είναι και η ροή του Πηνειού στην "καρδιά του χειμώνα"!. Ο φετινός μέχρι στιγμής άνυδρος χειμώνας δεν έχει προσθέσει ποσότητες ικανές να καλύψουν το έλλειμμα, ενόψει και του επερχόμενου καλοκαιριού. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη λίμνη Πλαστήρα, η στάθμη της βρίσκεται στο όριο ασφαλείας των 786,76 μέτρων εκεί δηλαδή που βρισκόταν και με τη λήξη της αρδευτικής περιόδου, ενώ κανείς πλέον δεν γνωρίζει ποια είναι η φέρουσα ικανότητά της, μετά και τη θεομηνία «Ιανός» όταν στον πυθμένα έπεσαν χιλιάδες τόνοι φερτά υλικά που τον «μπάζωσαν». Η μελέτη του Μετσόβειου για την καταγραφή της φέρουσας ικανότητας, εκκρεμεί και δεν φαίνεται να έχει ανατεθεί ακόμη από την περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρουν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Πηνειού και Ταυρωπού αυτή τη στιγμή η στάθμη της Λίμνης Πλαστήρα βρίσκεται κατά 1,80 μέτρα κάτω από το αντίστοιχη περσινή και κατά 2,10 κάτω σε σχέση με πρόπερσι… Αυτό συνεπάγεται ένα έλλειμμα ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου της τάξης των 60 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, ενώ το μόνο θετικό στοιχείο είναι οι βροχές και τα χιόνια που αναμένονται από την Παρασκευή στην περιοχή των Αγράφων.
Το ίδιο χαμηλή είναι η στάθμη και στη λίμνη Σμοκόβου και στην Κάρλα, γεγονός που καθιστά επισφαλή την άρδευση των εαρινών καλλιεργειών στο θεσσαλικό κάμπο
Από την άλλη αξίζει να τονιστεί πως αναμένεται μία θεαματική πτώση της καλλιέργειας του βαμβακιού φέτος στο θεσσαλικό κάμπο καθώς καταγράφεται μία μαζική στροφή στα χειμερινά σιτηρά αφού ο κάμπος έχει «πρασινίσει» το φετινό χειμώνα. Η εκτίμηση γεωπόνων είναι πως θα έχουμε μια μείωση στην καλλιέργεια βαμβακιού κατά 20 με 30%, αλλά και μία αύξηση στην καλλιέργεια μηδικής και καλαμποκιού κατά 10%
Και αυτό γιατί οι αγρότες είναι απογοητευμένοι από τις τιμές του βαμβακιού που έχουν πλέον κατρακυλήσει κάτω από τα 70 λεπτά το κιλό (στα 66 έκλειναν χθες τα εκκοκκιστήρια) με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής. Βέβαια και στα σιτηρά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υποχώρηση στην τιμή κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό (χθες βρισκόταν στα 38 λεπτά)
Την ίδια ώρα χαμηλά βρίσκεται και η στάθμη των νερών του Πηνειού και πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θεωρούν πως πέρα από το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ (όπως και με το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων) και το φράγμα Μουζακίου για να ενισχύεται η ροή του Πηνειού το καλοκαίρι μέσω Πάμισου, απέραντης αντιπλυμμυρικής θωράκισης που θα προσφέρει στην περιοχή. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα που μετατέθηκε για το Φλεβάρη πιθανό να ξεδιαλύνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα σημαντικά αυτά έργα, ενώ σημειωτέον ότι για το έργο του φράγματος Μουζακίου είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επισκέφτηκε την Καρδίτσα μετά τον «Ιανό» το Σεπτέμβρη του 2020…
Πηγή: thessaliatv.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις