Αύξηση 50% παρουσίασε το ποσοστό της γεωργικής γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προορίζεται για τη βιολογική γεωργία καταγράφοντας ετήσια αύξηση 5,7%. Το 2020, το 9,1% της γεωργικής έκτασης στην Ε.Ε. καλλιεργούνταν βιολογικά. Κατά μέσο όρο οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις είναι μεγαλύτερες από τις συμβατικές και τις διαχειρίζονται νεότεροι ηλικιακά γεωργοί.
Οι τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη έκταση βιολογικής γεωργίας στην Ε.Ε. είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 52% του συνόλου το 2021 και το 59% το 2020. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης για βιολογική γεωργία αφορά τους μόνιμους βοσκότοπους (42), ακολουθούν οι πράσινες χαρτονομές (17%), οι εκτάσεις για την καλλιέργεια δημητριακών (16%) και οι μόνιμες καλλιέργειες, όπως οπωροφόρα δένδρα, ελαιόδεντρα και αμπελώνες (11%). Παρά τη σημαντική αύξηση, η βιολογική ζωική παραγωγή εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος της συνολικής ζωικής παραγωγής στη Ε.Ε. σε ποσοστό μεταξύ 1% και 7% ανάλογα με τον κλάδο.
Στοιχεία από το Δίκτυο Δεδομένων Αγροτικής Λογιστικής της Ε.Ε. (FADN) δείχνουν ότι τα βιολογικά αγροκτήματα ξοδεύουν λιγότερα σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα συγκριτικά με τα συμβατικά. Οι βιολογικές αροτραίες εκμεταλλεύσεις εξοικονομούν μεταξύ 75% και 100% κόστος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανά εκτάριο και μεταξύ 45%-90% στο κόστος των λιπασμάτων ανά εκτάριο συγκριτικά με τα συμβατικά.
Οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις έχουν χαμηλότερες αποδόσεις κατά μέσο όρο (5-30% λιγότερο) , ωστόσο εξακολουθούν να παράγουν παρόμοιο ή και υψηλότερο εισόδημα χάρη στις υψηλότερες τιμές των προϊόντων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις