Στην επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική δίνεται βάρος σε καλλιέργειες που μπορούν να προσαρμοστούν, σε εδάφη με λιγότερο νερό και μεγαλύτερη ξηρασία και τα δυο φυτά έχουν προταθεί στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας στην καινούργια ΚΑΠ.
Οι κλιματολογικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, αναγκάζουν τους ερευνητές να αναζητήσουν είδη ανθεκτικά στις δυσμενείς συνθήκες, αλλά και τους αγρότες να στραφούν σε νέες καλλιέργειες.
Το Ινστιτούτο βιομηχανικών και κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, ένα από τα κύρια ερευνητικά Ινστιτούτα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ, είναι γνωστό για την παραγωγή σημαντικών ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων και την προώθηση βασικών τεχνικών καλλιέργειας στους αγρότες.
Σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ ενημερώνει σχετικά με τα νέα είδη βιώσιμης και αειφορικής γεωργίας που αναπτύσσονται εκεί.
Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Μπεσλεμές, ερευνητής, μέσω της γενετικής βελτίωσης, κάποιων ειδών μελετάται η ανθεκτικότητά τους στις νέες κλιματολογικές συνθήκες. Δυο τέτοιες καλλιέργειες είναι η κινόα και το σιταροκρίθαρο. Στην επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική δίνεται βάρος σε καλλιέργειες που μπορούν να προσαρμοστούν, σε εδάφη με λιγότερο νερό και μεγαλύτερη ξηρασία και τα δυο φυτά έχουν προταθεί στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας στην καινούργια ΚΑΠ.
Κάθε καλλιέργεια προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα. Η κινόα, δεν είναι καινούργια. Καλλιεργείται επί 7.000 χρόνια, αλλά οι βελτιώσεις είναι αναγκαίες για να προσαρμοστούν τα φυτά, τονίζει ο κ. Μπεσλεμές. Τα πειράματα για την καλλιέργεια. Κινόα ξεκίνησαν από το 1995 και συνεχίζονται για την δημιουργία νέων ποικιλιών φυτών, με υψηλή απόδοση, ποιότητα και προσαρμοστικότητα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας.
Το σιταροκρίθαρο ή Tritordeum είναι ένα καινούργιο φυτικό είδος στην Ελλάδα, ένας συνδυασμός του σκληρού σιταριού με ένα άγριο κριθαριού, που ενσωµατώνει τα παλαιότερα φυσικά χαρακτηριστικά τους και υπόσχεται έσοδα ανάλογα ή και µεγαλύτερα έναντι των άλλων δηµητριακών, αλλά χωρίς να έχει μεταλλαχθεί. Μοιάζει με το σκληρό στάρι, αλλά ως καλλιέργεια αν και δεν έχει μεγάλες αποδώσεις, είναι άκρως ανταγωνιστική και είναι ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή.
Για την νέα καλλιεργητική περίοδο (2022-2023) προβλέπεται και ειδικό πριµ οπότε το κόστος της καλλιέργειας για τον παραγωγό περιορίζεται σχεδόν κατά 50%. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μπορεί να διατεθεί από την αλευροποιία και την ζυθοποιία.
Προς το παρόν καλλιεργούνται 1500 στρέμματα με κριθαροσίταρο στην Θεσσαλία και από τα αποτελέσματα, της παραγωγής και της διάθεσης του προϊόντος θα κριθεί η επέκταση της καλλιέργειας.