Η περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου στις χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου, η οποία υλοποιήθηκε στα Ιωάννινα.
Με τη συμμετοχή τους, τα Μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου αναγνώρισαν από κοινού την αναγκαιότητα στήριξης των μικρών, μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου, αλλά και τις υπάρχουσες δυσκολίες πρόσβασης των επιχειρήσεων αυτών σε χαμηλότοκο τραπεζικό δανεισμό. Το υψηλό κόστος τραπεζικής χρηματοδότησης επιβραδύνει την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες για καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία και δημιουργεί ανισότητες σε επίπεδο ανταγωνισμού.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Αλέξανδρος Πάσχος, Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου σημείωσε: «Οι μικρές, μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις της Ηπείρου στηρίζουν την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους της. Η ανάγκη συμμετοχής τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιτακτική, καθώς θα προωθήσει σημαντικά την υγιή επιχειρηματικότητα και θα ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Διαφορετικά θα τεθεί σοβαρό θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αυτών και κατ΄επέκταση της Περιφερειακής Οικονομίας».
Αντίστοιχα, ο κ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης, Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και Μέλος Δ.Σ της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου σημείωσαν από κοινού κατά τη διάρκεια της συνάντησης πως τα επενδυτικά σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα στηρίζουν διαχρονικά οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, ενισχύοντας την οικονομική μεγέθυνση της περιφέρειας της χώρας. Ωστόσο, η μη συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης για παροχή φθηνών κονδυλίων, επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, καθώς στερεί τη δυνατότητα μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις αυτές.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις