Η πανδημία COVID-19 και η επακόλουθη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν τονίσει τη στρατηγική σημασία των τροφίμων και της γεωργίας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Τα έθνη έχουν δώσει προτεραιότητα στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και στις γεωργικές πρακτικές για την πρόληψη των επισιτιστικών κρίσεων και τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας. Στην κορυφή της λίστας των παγκόσμιων διατροφικών προτεραιοτήτων βρίσκεται το σιτάρι.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παράγουν μια ολοκληρωμένη ανάλυση του τουρκικού σιταριού με στόχο τη δημιουργία ενός περισσότερου ανθεκτικό σύστημα τροφίμων, στη διαδικασία εντοπισμού των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παραγωγή και το εμπόριο σιταριού.
Το έργο τιτλοφορείται «An Analysis of the Turkish Wheat Sector: Establishing a Resiliient Food System» και χρηματοδοτείται από το Κοινό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και διεξάγεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας και τους θεσμούς του στο το κεντρικό και το πεδίο.
Στο πλαίσιο του έργου, θα εκπονηθεί έκθεση που θα βασίζεται σε συνεντεύξεις πεδίου με ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας σίτου. Θα αναπτυχθεί επίσης ένας οδικός χάρτης και θα διατυπωθούν συστάσεις πολιτικής για τη βιομηχανία ώστε να αυξήσει την ανθεκτικότητά της υπό το φως των τρεχουσών τοπικών και παγκόσμιων προκλήσεων.
Στην πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής του έργου, ο Viorel Gutu, Υποπεριφερειακός Συντονιστής του FAO για την Κεντρική Ασία και εκπρόσωπος του FAO στην Τουρκία, περιέγραψε πώς τα γεγονότα των τελευταίων τριών ετών διέκοψαν την παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού σιταριού. Τόνισε επίσης τη θέση της Τουρκίας ως ουσιαστικού παράγοντα τόσο στην παραγωγή όσο και στο εμπόριο σιταριού. Ο Γκούτου εξήγησε ότι το κοινό έργο θα παράγει μια λεπτομερή ανάλυση του τουρκικού σιταριού, ο οποίος στη συνέχεια θα αποτελέσει τη βάση ενός οδικού χάρτη για την επίτευξη υγιέστερης και πιο βιώσιμης παραγωγής σιταριού και ενός ισχυρότερου και πιο παραγωγικού τομέα σίτου. Στο πλαίσιο του έργου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μελέτες και έρευνες σε περιοχές που από κοινού αντιπροσωπεύουν το 85 τοις εκατό της παραγωγής σιταριού της Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας, ο Parvathy Ramaswami, Διευθυντής Χώρας του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP) για την Τουρκία, δήλωσε ότι «η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική χώρα όσον αφορά τα δίκτυα παραγωγής, εμπορίου και εμπορίου» και τόνισε ότι «αυτό το έργο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην βελτίωση των τομεακών, εμπορικών και ανθρωπιστικών συνθηκών».
Ο Taylan Kıymaz, Διευθυντής Προγράμματος της IFAD, τόνισε τη σημασία του σιταριού ως πρωτογενούς προϊόντος και σημαντικό στοιχείο της τουρκικής κουζίνας. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του έργου για την ανύψωση της κατάστασης των εργαζομένων και την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα εμπόδια μέσω της ανάπτυξης του οδικού χάρτη.
Ο Alvaro Rodriguez, μόνιμος συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και την κυβέρνηση της Τουρκίας για τη συνεργασία τους σε αυτό το σημαντικό έργο, το οποίο σημείωσε ότι «θα αντιμετωπίσει άμεσα αρκετούς από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως: Όχι Φτώχεια (SDG 1), Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή (SDG 12) και Climate Action (SDG 13)». Τόνισε επίσης την ανάγκη μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων για να διασφαλιστεί η μελλοντική επισιτιστική ασφάλεια.
Ο Volkan Güngören, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΕΕ και Εξωτερικών Σχέσεων στο Υπουργείο Τροφίμων Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, υπογράμμισε τη σημασία του ψωμιού στον τουρκικό πολιτισμό και τη σημασία του έργου από αυτή την άποψη. Εξήγησε επίσης ότι: «ο μετασχηματισμός των συστημάτων τροφίμων απαιτεί υψηλά επίπεδα συνεργασίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο». Επιβεβαίωσε ότι «το Υπουργείο θα τηρήσει τις ευθύνες του για τη διασφάλιση της επιτυχίας του έργου, το οποίο πιστεύει ότι θα αποτελέσει πρότυπο πρακτικής, ενισχύοντας την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού και ανοίγοντας το δρόμο για νέους τομείς επενδύσεων».
Μετά τις εναρκτήριες ομιλίες, ο καθηγητής Dr. Philipp Randall από το WFP τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος του έργου είναι να προσδιορίσει γιατί η παραγωγή σιταριού της Τουρκίας παρουσιάζει διακυμάνσεις πρόσφατα, επισημαίνοντας ότι η αγορά σιταριού επηρεάζεται περισσότερο από την παραγωγή παρά από την κατανάλωση και ότι ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας των τιμών είναι ο όγκος της παραγωγής. .
Ο Fazıl Düşünceli, υπεύθυνος για τη γεωργία του FAO, ο επικεφαλής ειδικός του έργου, τόνισε ότι όλα τα δεδομένα που συγκεντρώνονται και διαδίδονται μέσω του έργου θα παραχθούν μέσω επιτόπιας εργασίας χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους. Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, ο Düşünceli τόνισε την πολύτιμη συμβολή εκπροσώπων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και δημόσιων ιδρυμάτων.
Τέλος, ο Ayşegül Selışık, Βοηθός Εκπρόσωπος στην Τουρκία, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο μέχρι στιγμής, σημειώνοντας ότι «η έκθεση που θα προκύψει θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη βασισμένου σε στοιχεία». Και συνέχισε: «Όταν ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, ξεκινήσαμε με μικρά βήματα και σχεδιάζαμε να επεκταθούμε καθώς προχωρούσαμε. Τα αποτελέσματα δείχνουν τώρα ότι προχωράμε προς τους στόχους και τους στόχους μας».
Πηγή: Ηνωμένα Έθνη