Ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ αγροτών – ΜΑΤ


Ένταση κι επεισόδια στον κόμβο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα ανάμεσα σε αγρότες – ΜΑΤ ενώ νωρίτερα μικροεπεισόδια επικράτησαν στον κόμβο της Μαραθιάς στην Ηλεία, μεταξύ αγροτών-διαδηλωτών και των ΜΑΤ, για το συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Τα επεισόδια ήταν μικρής έκτασης, αλλά χημικά έπεσαν ενώ έγιναν  προσαγωγές αγροτών από αστυνομικούς. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών, στον κόμβο της Μαραθιάς στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου με τη χρήση χημικών.

Οι συλλήψεις αφορούν το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, καθώς και των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση περιφερειακού συμβούλου της Δυτικής Ελλάδας και του Δημοτικού Συμβούλου Πύργου. Στο ύψος των παλαιών διοδίων του Αιγίου, κοντά στην νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, δεκάδες αγρότες έχουν παρατάξει πάνω από 60 αγροτικά μηχανήματα. Επίσης, αγρότες από την δυτική Αχαΐα έχουν ξεκινήσει να παρατάσσουν τα τρακτέρ τους, δίπλα από την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται μ’ αιχμή του δόρατος το νέο φορολογικό νόμο, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές παραγωγού, ζητούν φτηνό αγροτικό ρεύμα, πρωτοβουλίες για την κτηνοτροφία κ.ά.
Στη Θεσσαλία, τα ΜΑΤ απέκλεισαν την παλαιά εθνική οδό για να εμποδίσουν την κάθοδο των αγροτών. Το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τον καρκίνο δεν τον αντιμετωπίζεις με ασπιρίνη».

Η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ στον εθνικό δρόμο Αθηνών – Θεσσαλονίκης διεξάγεται κανονικά πλην όμως, όποιος θέλει να μπει στον κόμβο της Νίκαιας πρέπει ν΄ ακολουθήσει τη διαδρομή μέσω Πλατυκάμπου. Οι αγρότες βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου κι υπάρχει συμμετοχή κυρίως από Λαρισαίους και Καρδιτσιώτες.

Στην Ημαθία, οι αγρότες από τις 9 το πρωί συγκεντρώθηκαν σε τέσσερα μπλόκα, με τον κύριο όγκο των αγροτών να προέρχεται από την Πρωτοβουλία και συγκεντρώθηκαν σε Βέροια, Αλεξάνδρεια και Νάουσα ενώ στον Κοπανό συγκεντρώθηκαν κι από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων. Εκτός από τα πανελλαδικά ζητήματα θέτουν και θέμα για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε πληρωμές σε ροδάκινο, αχλάδι κ.ά.
Στην Πέλλα έχει τρακτέρ στο Μαυροβούνι και την Καλή από ροδακινοπαραγωγούς, εδώ και μια εβδομάδα, στο δήμο Σκύδρας.

Στις Σέρρες, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής ως την Τετάρτη, ενώ σε Δράμα και Καβάλα πρόκειται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σκαρή, επί της εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας και την Τετάρτη  προτίθενται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή. Στον Έβρο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να βγουν τα τρακτέρ στο ύψος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα αύριο Τρίτη, ενώ αποφάσεις αναμένεται να πάρουν αργότερα σήμερα κι οι παραγωγοί των Φερών Έβρου.

Στην Κρήτη από το πρωί γεωργοί και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν τις Εφορίες στις τέσσερις πρωτεύουσες του νησιού ενώ καταγγέλλουν ότι θα συνεχίσουν. Αύριο αναμένεται να βγουν στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων κι αγρότες που προέρχονται από το χώρο της ΠΑΣΥ.

Οσον αφορά τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση αύριο στις 11.30 το πρωί, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο της Ερμίτσας Αγρινίου ενώ αγρότες βγήκαν χθες στη Ζίτσα και σήμερα βγαίνουν άλλοι στην Ήπειρο, στο ύψος του Καναλακίου Πρέβεζας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις