Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ» σας κοινοποιεί τις προτάσεις της, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΝΕΠ, για την οδηγία προστασίας καταναλωτών. Στην παρέμβαση που έκανε, στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ κ. Γιωργ. Κωστής, τόνισε μεταξύ των άλλων:
Η ΒΙΟΖΩ, συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τις παρατηρήσεις που έστειλε η ΕΚΠΟΙΖΩ και συζητήθηκαν αναλυτικά μεταξύ των Ενώσεων στο πλαίσιο της Π.ΟΜ.ΕΚ. (συνημμένες).
Οι Ενώσεις Καταναλωτών (ΕΚ), ως μέλη των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ), χρειάζεται να ενισχυθούν. Επιπροσθέτως και για έναν ακόμη λόγο, το ότι το νομικό τους πλαίσιο απαγορεύει στις ΕΚ να χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες και τους επιτρέπει μόνον να παίρνουν οικονομική βοήθεια από το Δημόσιο και τα μέλη τους. Ζητούμε να επανέλθουν οι χρηματοδοτήσεις των Δημόσιων οργανισμών για τις ΕΚ και να ανοίξουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις ΟΚοιΠ (άρα και για τις ΕΚ).
Ενώ με την πανδημία του COVID-19 οι ΕΚ απομονώθηκαν από τα μέλη τους, τους απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις, οι μετακινήσεις και οι συγκεντρώσεις, η πολιτεία δεν πήρε κανένα μέτρο υποστήριξης προς αυτές. Αποκλείστηκαν ακόμη και από τα εθνικά προγράμματα, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και από αυτά που αφορούν τις εν εξελίξει μεταβάσεις π.χ. την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης τόνισε ότι, ενώ στο ν/σ εντάσσεται η χρηματοδότηση των ΕΚ, ο ίδιος είναι αντίθετος και δεν θα δώσει καμία χρηματοδότηση. Ισχυρίστηκε δε -ανακριβώς- ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την ένταξη των ΟΚοιΠ -άρα και των ΕΚ- στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στα προγράμματα της μετάβασης.
Τί ισχύει τελικά, αυτά που είπε ο Υπουργός ή αυτά που ανακοίνωσε η ΕΕ;
Να σημειώσουμε ότι οι επίσημες αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαψεύδουν τον Υπουργό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζοντας το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική οικονομία (ΣΔΚΟ) αποφάσισε(1), μεταξύ των άλλων, ότι:
«5. πιστεύει ότι οι δράσεις της ΕΕ και οι εθνικές δράσεις για την προώθηση της ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές στο τρέχον πλαίσιο όπου, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που επέφερε η νόσος COVID-19, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας με στόχο την οικονομική ανάκαμψη, την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία απασχόλησης υψηλής ποιότητας· τονίζει ότι οιΠανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ» φορείς της κοινωνικής οικονομίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την πανδημία της COVID-19.
6. υπογραμμίζει ότι, παρά το γεγονός ότι η κοινωνική οικονομία αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες
προσπάθειες για την προώθηση αυτού του μοντέλου, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ένταξης και των κοινωνικών επενδύσεων που το στηρίζουν· προτρέπει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, συνεπώς, καθώς και τις περιφερειακές και τοπικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για να προαγάγουν περαιτέρω την κοινωνική οικονομία και να ενσωματώσουν τη διάσταση της κοινωνικής οικονομίας στις σχετικές πολιτικές, πρακτικές και προγράμματα, όπως σε αυτά που αφορούν τις εν εξελίξει μεταβάσεις π.χ. την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, σε ενωσιακό επίπεδο καθώς και παγκοσμίως μέσω της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.
7. ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας ώστε να αναπτύξουν προγράμματα κοινωνικής καινοτομίας που βελτιώνουν τη σχεδίαση και παροχή
κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών για τους πλέον ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων.» (Σελ 8 του συνημμένου #2).
Δείτε εδώ την ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις