Το 2022 σημαδεύτηκε από διακοπές εφοδιασμού σε αρκετές χώρες παραγωγής λιπασμάτων λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ευρώπη, οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειώσει σημαντικά την ικανότητα παραγωγής αμμωνίας.
«Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, περίπου το 70% της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας αμμωνίας είχε μειωθεί ή κλείσει», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Επιπλέον, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μείωσαν τις εξαγωγές ποτάσας της Λευκορωσίας πάνω από 50%.
Η Κίνα από την πλευρά της, επέκτεινε τους περιορισμούς της στις εξαγωγές λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να μειωθούν σχεδόν κατά 50% οι εξαγωγές DAP και περίπου 60% οι εξαγωγές ουρίας κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2022.
Το 2023 με την πτώση των τιμών της ενέργειας και ειδικότερα των τιμών του φυσικού αερίου, η ευρωπαϊκή παραγωγή αμμωνίας αναμένεται να ξεκινήσει ξανά.
Όσον αφορά τη Ρωσία, οι εξαγωγές ορυκτών λιπασμάτων ενδέχεται να μειωθούν κατά 15% φέτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Παραγωγών Λιπασμάτων, Andrey Guryev. Μείωση που αποδίδεται στις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, δηλώνοντας ότι από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 2022, οι Ρώσοι παραγωγοί αύξησαν την προσφορά στις αγορές των «φιλικών χωρών», της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής και στην αγορά των αφρικανικών χωρών.
Όπως σημειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 η Ρωσία έχει εισαγάγει εξαγωγικό δασμό στα ορυκτά λιπάσματα, που ορίζεται στο 23,5% εάν η τιμή των λιπασμάτων υπερβαίνει τα 450 δολάρια ανά τόνο. Αυτός ο δασμός θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2023. Επιπλέον, η Ρωσία έχει επεκτείνει τις ποσοστώσεις εξαγωγής ορυκτών λιπασμάτων, οι οποίες θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2023, με συνολικό όγκο 11,8 εκατομμυρίων τόνων (Mt).
Η Κίνα αναμένεται να επανέλθει στην αγορά καθώς πρόκειται να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές.
Θα συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές; Σύμφωνα με πρόβλεψη της ολλανδικής τράπεζας, Rabobank οι τιμές θα μειωνόταν, αν και η πτώση θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον τύπο λιπάσματος. «Ο κινητός μέσος όρος του δείκτη έχει πτωτική τάση καθώς οι τιμές των λιπασμάτων επιστρέφουν στα προπολεμικά επίπεδα», λέει ο Bruno Fonseca, ανώτερος αναλυτής γεωργικών εισροών στη Rabobank. Προσθέτοντας, «Τους επόμενους τρεις μήνες, ο δείκτης θα συνεχίσει να μειώνεται αλλά θα παραμείνει πάνω από το κανονικό. Η κύρια εστίαση είναι στα προϊόντα αζώτου, καθώς η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να κάνει την ουρία και την αμμωνία πιο ακριβά και, ως εκ τούτου, να διατηρήσει τον δείκτη σε υψηλά επίπεδα».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις