Βρετανία: Οι αγρότες έλαβαν λιγότερο από το 0,5% των χρημάτων μετά το Brexit πέρυσι
Βρετανία: Οι αγρότες έλαβαν λιγότερο από το 0,5% των χρημάτων μετά το Brexit πέρυσι

Οι περικοπές στις γεωργικές πληρωμές μετά το Brexit σημαίνουν ότι τα αγροκτήματα κινδυνεύουν να «σβήσουν» καθώς τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν μόνο ένα μικρό κλάσμα των περικοπών των επιδοτήσεων της ΕΕ που πήγαν σε γεωργικές επιχειρήσεις πέρυσι.

Η κυβέρνηση αντικαθιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) της ΕΕ, η οποία πλήρωνε επιδοτήσεις στους αγρότες για να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους, με «πληρωμές για δημόσια αγαθά», που σημαίνει ότι οι διαχειριστές γης πληρώνονται για τη βελτίωση της φύσης.

Κάθε χρόνο, οι υπουργοί μειώνουν το ποσό που αμείβονται οι αγρότες βάσει του παλιού καθεστώτος, ενώ εισάγουν νέα, τα οποία πέρυσι ξεκίνησε με την έναρξη του κινήτρου για τη βιώσιμη γεωργία (SFI). Αυτό πλήρωνε τους αγρότες για τη φροντίδα του εδάφους τους.

Ενώ οι επιδοτήσεις μειώθηκαν κατά μέσο όρο 22% για τους αγρότες πέρυσι, μόνο το 0,44% του υποσχεθέντος προϋπολογισμού δαπανήθηκε για SFI, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ρωτούν πού πάνε τα χρήματα. Φέτος, οι περικοπές αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονες, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να μειώσει τις πληρωμές κατά 36%.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στον Observer βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης από τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών δείχνουν ότι συνολικά £10.692.415 καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κινήτρων για τη βιώσιμη γεωργία το ημερολογιακό έτος 2022. Αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού 2,4 δισ. λιρών, που σημαίνει ότι μόνο το 0,44% δαπανήθηκε για τα νέα προγράμματα.

Οι αγρότες δήλωσαν ότι παρατηρούν υποαπασχόληση, καθώς λείπουν χρήματα από την αγροτική κοινότητα. Ο Jake Fiennes, ένας οικολόγος που διαχειρίζεται μια μεγάλη φάρμα στο Holkham Estate, στο Norfolk, είδε τις επιδοτήσεις της φάρμας να μειώνονται κατά περίπου 45% πέρυσι.

«Κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, υπήρξε υποαπασχόληση περίπου 100 εκατομμυρίων λιρών. Φαίνεται ότι αυτό θα συμβεί ξανά. Η άμεση υποστήριξή μας έχει μειωθεί και θέλουμε να ξέρουμε πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα», είπε.

Η αναταραχή και η καθυστέρηση στην εισαγωγή του νέου προγράμματος πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των απειλών από την κυβέρνηση της Liz Truss ότι θα το καταργήσει εντελώς, σήμαινε ότι πολλοί αγρότες δεν έχουν εγγραφεί.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί αθέτησαν την υπόσχεσή τους στους αγρότες να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στα επίπεδα της ΚΓΠ», δήλωσε ο Τιμ Φάρον, εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για το περιβάλλον. «Έχουν βιαστεί να περικόψουν τις βασικές πληρωμές και δεν κατάφεραν να παραδώσουν τα νέα προγράμματα εγκαίρως.

«Αυτό θα οδηγήσει σε παύση των εργασιών των αγροτών, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποτύχουμε να επιτύχουμε ζωτικούς περιβαλλοντικούς στόχους».

Και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτό είναι ανικανότητα ή εσκεμμένη προδοσία των αγροτικών κοινοτήτων μας, αλλά ισοδυναμούν με το ίδιο πράγμα».

Ένας εκπρόσωπος της Defra δήλωσε: «Καθώς οι άμεσες πληρωμές καταργούνται σταδιακά, επανεπενδύουμε το σύνολο των 2,4 δισεκατομμυρίων λιρών στον αγροτικό τομέα κάθε χρόνο σε όλο αυτό το κοινοβούλιο, μέσω της SFI, των άλλων προγραμμάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης γης και των εφάπαξ επιχορηγήσεων. Ένας μικρός βαθμός υποδαπανών το 2021/22 έχει διατεθεί για προγράμματα το 2022/23.

«Τώρα επιταχύνουμε και επεκτείνουμε την προσφορά πληρωμών μας, ώστε να υπάρχει κάτι σε προσφορά για κάθε αγρότη. Ξεκινήσαμε το Sustainable Farming Incentive το 2022 – περισσότεροι από 2.000 αγρότες συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα και αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες».
Έχετε διαβάσει 17 άρθρα τον τελευταίο χρόνο
Αριθμός άρθρων

… καθώς το 2023 επιταχύνεται, και εσείς θα έρθετε μαζί μας από την Ελλάδα, έχουμε μια μικρή χάρη να ζητήσουμε. Ένα νέο έτος σημαίνει νέες ευκαιρίες, και ελπίζουμε ότι αυτό το έτος θα οδηγήσει σε κάποια σταθερότητα και πρόοδο που χρειαζόμαστε τόσο πολύ. Ό,τι κι αν συμβεί, ο Guardian θα είναι εκεί, παρέχοντας σαφήνεια και ατρόμητη, ανεξάρτητη αναφορά από όλο τον κόσμο, 24/7.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι σε θέση να πληρώσουν για ειδήσεις. Αλλά καθώς χρηματοδοτούμαστε από τους αναγνώστες, βασιζόμαστε στη συνεχή γενναιοδωρία όσων μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Αυτή η ζωτική υποστήριξη σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να διαβάζουν αξιόπιστες αναφορές για τα γεγονότα που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Θα επενδύσετε στον Guardian φέτος;

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, δεν έχουμε δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη, που σημαίνει ότι μπορούμε άφοβα να κυνηγήσουμε την αλήθεια και να την αναφέρουμε με ακεραιότητα. Το 2023 δεν θα είναι διαφορετικό. θα εργαστούμε με αποφασιστικότητα και πάθος για το εμπορικό σήμα για να σας προσφέρουμε μια δημοσιογραφία που θα είναι πάντα απαλλαγμένη από εμπορικές ή πολιτικές παρεμβάσεις. Κανείς δεν επεξεργάζεται τον συντάκτη μας ή δεν αποσπά την προσοχή μας από το πιο σημαντικό.

Με την υποστήριξή σας, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη δημοσιογραφία του Guardian ανοιχτή και ελεύθερη για ανάγνωση. Όταν η πρόσβαση στις πληροφορίες γίνεται ίση, μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων μπορεί να κατανοήσει τα παγκόσμια γεγονότα και τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και τις κοινότητες. Μαζί, μπορούμε να απαιτήσουμε καλύτερα από τους ισχυρούς και να αγωνιστούμε για τη δημοκρατία.

Είτε δίνετε λίγα είτε πολλά, η χρηματοδότησή σας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των αναφορών μας για τα επόμενα χρόνια. Αν μπορείτε, υποστηρίξτε μας σε μηνιαία βάση από μόλις 2€. Χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για να το ρυθμίσετε και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε μεγάλο αντίκτυπο κάθε μήνα υποστηρίζοντας την ανοιχτή, ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις