Ο ηλίανθος είναι ξηρική καλλιέργεια είναι φιλικός προς το περιβάλλον δεν απαιτεί χρήση πολλών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ,αποτελεί εξαίρετο μελισσοκομικό φυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού σαν διατροφικό προϊόν για τον άνθρωπο.
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν οι τρεις Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του Έβρου ΑΣΔ Ορεστιάδας, ΕΑΣ Διδυμοτείχου και ΑΣΚΓΕ Αλεξανδρούπολης κατά την πρόσφατη συνάντηση τους μαζί του στην Αθήνα.
Στην επιστολή αιτούνται να συμπεριληφθεί η καλλιέργεια του ηλίανθου στα οικολογικά σχήματα της νέας ΚΑΠ 2023 -2027
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας Λάμπης Κουμπριδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τόνισε, ότι οι καλλιέργειες, που είναι ενταγμένες σήμερα είναι το καλαμπόκι, βάμβακι, στάρι και ότι αποκλείεται ο ηλίανθος μια κατεξοχήν καλλιέργεια για τον Έβρο την τελευταία δεκαετία, επειδή μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν σαν βιοντίζελ
«Ο Ορεινός Όγκος αλλά και χωριά που είναι μη αρδεύσιμα δεν μπορούν να επιλέξουν κάποιο οικολογικό σχήμα όπως και άλλες περιοχές (Αμπελάκια, Πετρωτά, Πεντάλοφος), διότι αυτές δεν είναι επιρρεπείς στο νερό γι' αυτό και επιλέγουν τον ηλίανθο που δεν έχει πολλές απαιτήσεις».
Ο ηλίανθος είναι ξηρική καλλιέργεια είναι φιλικός προς το περιβάλλον δεν απαιτεί χρήση πολλών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων ,αποτελεί εξαίρετο μελισσοκομικό φυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού σαν διατροφικό προϊόν για τον άνθρωπο στα πλαίσια της επισιτιστικής κρίσης με την Ουκρανία.
Η πρόταση αυτή συζητήθηκε για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή και ακολούθησε η επίσκεψη και συνάντησή στο ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα.
"Δεν θεωρούνταν σημαντική καλλιέργεια όμως σήμερα στην χώρα καλλιεργούνται περί το 1 εκατ. στρέμματα και τώρα, που το ηλιέλαιο είναι βρώσιμο θα πρέπει να τύχει ίσης αντιμετώπισης με τις άλλες καλλιέργειας, που ήδη ανήκουν σε οικολογικά σχήματα".
Αλλαγή της ρύθμισης για τις ζωοτροφές
Ο αποκλεισμός μεγάλου ποσοστού κτηνοτρόφων- παραγωγών στον Έβρο από το σύστημα επιδότησης ζωοτροφών, καθώς και η ταλαιπωρία που δημιουργείται στον έλεγχο των αγροτικών μηχανημάτων μεγάλου κυβισμού από την απουσία ΚΤΕΟ ήταν μερικά από τα θέματα, που συζητήθηκαν στην ίδια συνάντηση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας, Λάμπη Κουμπριδη, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά.
«Ένας κτηνοτρόφος που παράγει ο ίδιος τις ζωοτροφές που χρειάζεται δεν έχει υψηλό τζίρο αγοράς στο συγκεκριμένο είδος. Οι περισσότεροι είναι κάτω των 2000 ευρώ, όπως διευκρίνισε ο κ Κουμπρίδης, οπότε απορρίπτονται από το σύστημα επιδότησης».
Η διαπίστωση έγινε, αφού κατατέθηκαν τα δικαιολογητικά από τους κτηνοτρόφους και έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όσων αποζημιώνονται.
Ο κ Κουμπρίδης τόνισε, ότι αναμένουν την ενημέρωση του Υπουργείου χωρίς να είναι σίγουρο, αν θα προχωρήσουν σε ενστάσεις η όχι.
Κλειστό το ΚΤΕΟ Ορεστιάδας -Ταλαιπωρία για τους αγρότες
Το δημόσιο ΚΤΕΟ Ορεστιάδας, είναι κλειστό εδώ και ενάμιση χρόνο (Αύγουστος του 2021) λόγω έλλειψης προσωπικού αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εξυπηρετούσε πάνω από 1000 οχήματα άνω των 3,5 τόνων, ετησίως.
Ως εκ τούτου, ήταν το μόνο που εξυπηρετούσε τον έλεγχο αγροτικών οχημάτων οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη για τον καθιερωμένο έλεγχο διανύοντας από 140 έως 400 χιλιόμετρα ανάλογα με την περιοχή που διαμένουν
Το κόστος είναι τεράστιο και η ταλαιπωρία, αναφέρει ο κ Κουμπριδης ο οποίος δηλώνει ότι είναι αποφασισμένοι να το επιλύσουν. «Αν είναι να πηγαίνουμε στην Αλεξανδρούπολη όπως είπε ας τα κλείσουμε όλα και ας φύγουμε από τον βόρειο Έβρο».
Να σημειωθεί ότι γίνονται προσπάθειες να τεθεί σε λειτουργία με την παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
ΟΣΔΕ και δικαιώματα αγροτών
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνάντησή για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα του ΟΣΔΕ (παρουσιάζει σφάλματα), ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα όσων αγροτών έχουν πάρει δικαιώματα μέσω μεταβιβάσεων, χωρίς ακόμη να έχουν πληρωθεί, οπό επίσης και όσων δικαιούνται να πληρωθούν από το Εθνικό απόθεμα. Η τελευταία πληρωμή σχετικά, έγινε τον Δεκέμβριο του 2022.