Σιτάρι, καλαμπόκι σε πτώση μετά από ισχυρές ανόδους
Σιτάρι, καλαμπόκι σε πτώση μετά από ισχυρές ανόδους, η ανησυχία της Μαύρης Θάλασσας μειώνεται

Το σιτάρι και το καλαμπόκι του Σικάγου υποχώρησαν τη Δευτέρα σε μια υποχώρηση μετά τις ισχυρές αυξήσεις την Παρασκευή, καθώς αμβλύνθηκαν οι ανησυχίες για το μέλλον του ασφαλούς ναυτιλιακού καναλιού της Ουκρανίας για εξαγωγές σιτηρών.

Το πιο ενεργό σιτάρι του Chicago Board of Trade Wv1 υποχώρησε 0,9% στα 7,78-3 $/4 το μπουσέλ στις 1219 GMT. Το Cv1 του καλαμποκιού υποχώρησε 0,1% στο 6,79-1/4 ανά μπουσέλ.

Οι σπόροι σόγιας Sv1 αυξήθηκαν 0,1% στα 15,44 δολάρια το μπουσέλ. Το σογιάλευρο παρέμεινε περίπου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 που χτύπησε την Παρασκευή, με το SMv1 Μαρτίου να διατηρείται πάνω από το επίπεδο των 500 δολαρίων στα 503,2 δολάρια ο τόνος.

Το καλαμπόκι και το σιτάρι αυξήθηκαν την Παρασκευή καθώς εντάθηκε η ανησυχία ότι οι μάχες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συμφωνία για το ναυτιλιακό κανάλι για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, η οποία λήγει τον Μάρτιο.

«Το σιτάρι υποχωρεί σήμερα σε ορισμένες πιέσεις πωλήσεων μετά τις απότομες αυξήσεις την Παρασκευή λόγω των ανησυχιών για το εάν θα επεκταθεί το κανάλι ασφαλούς ναυτιλίας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Matt Ammermann, διευθυντής κινδύνων εμπορευμάτων της StoneX.

«Οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται, αλλά δεν υπήρχαν ουσιαστικά νέα σχετικά με το ναυτιλιακό κανάλι που θα μπορούσε να διατηρήσει την άνοδο σήμερα».

Το ισχυρότερο δολάριο είναι επίσης αρνητικό για τις προοπτικές εξαγωγών των ΗΠΑ, είπε.

«Το καλαμπόκι ακολουθεί το σιτάρι. Υπάρχει επίσης αυξημένη προσοχή στις επερχόμενες φυτείες καλαμποκιού στις ΗΠΑ, με τη διάρθρωση των τιμών πιθανόν να υποστηρίξει την επέκταση της καλλιεργούμενης έκτασης στις ΗΠΑ».

Οι έμποροι καλαμποκιού και σόγιας παρακολουθούν τις προβλέψεις βροχοπτώσεων στην Αργεντινή που έχει πληγεί από την ξηρασία τις επόμενες ημέρες. Η καλλιέργεια σόγιας στην Αργεντινή έχει κοπεί λόγω της ξηρασίας, αλλά η Βραζιλία αντιμετωπίζει μια ανοδική συγκομιδή.

«Οι κόκκοι σόγιας εξακολουθούν να υποστηρίζονται από την ανησυχία για τις ζημιές της ξηρασίας στην σοδειά της Αργεντινής, αλλά οι προσδοκίες για μια συγκομιδή ρεκόρ στη Βραζιλία έχουν ανακουφίσει τις ανησυχίες», είπε ο Ammermann.

«Με τις τιμές του σόγιας τόσο υψηλές, που ξεπερνούν τα 500 δολάρια τον τόνο, οι αργεντινοί θραυστήρες σόγιας είναι πιθανό να αρχίσουν να αγοράζουν σόγια Βραζιλίας».

«Οι προμήθειες σόγιας είναι διαθέσιμες στη Βραζιλία και νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι σπαστήρες της Αργεντινής αγοράσουν περισσότερα βραζιλιάνικα φασόλια για να επεκτείνουν την παραγωγή σόγιας».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις