Στο Μέγαρο Μαξίμου για την προγραμματισμένη συνάντησή τους με κυβερνητικό κλιμάκιο, βρέθηκε αντιπροσωπεία της πανελλαδικής επιτροπής των αγροτικών μπλόκων, προκειμένου να συζητήσει όλα τα θέματα, που καίνε τον πρωτογενή τομέα.
Τί προέκυψε; Στη συνάντηση επαναλήφθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού από την Κοζάνη για επιπλέον 76 εκατ. ευρώ κονδύλι που θα διατεθούν ως επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου το 2023.
Σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις το βασικό επιχείρημα ήταν ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος.
Οι αγρότες απέσπασαν την κυβερνητική υπόσχεση για ορισμένα μέτρα που να αναπληρώνουν μέρος από το χαμένο εισόδημα.
Το σίγουρο είναι ότι δεν θα δοθούν λεφτά για το βαμβάκι ενώ ασαφείς ήταν οι απαντήσεις για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή.
Για τις ελιές ειπώθηκε ότι εξετάζεται ενίσχυση, όχι όμως για όλες τις κατηγορίες.
«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που δίνουν για τρεις και πλέον εβδομάδες τη μάχη στα μπλόκα, όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν με κάθε μορφή σε όλη την Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι μέσα από τους αγώνες μας, μέσα από τις μαζικές μας κινητοποιήσεις, με την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε λύσεις στα αιτήματά μας και να αποσπάσουμε κατακτήσεις», υπογράμμισε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι κάτω από την πίεση των αγώνων δίνεται επιπλέον επιστροφή του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, και ξεκαθάρισε ότι και το συγκεκριμένο μέτρο είναι «αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δέσμευση που έχουν αποσπάσει για κάλυψη και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που έχουν οι παραγωγοί σε μια σειρά προϊόντα «είτε λόγω του πολέμου, είτε λόγω ζημιών, είτε της μειωμένης τιμής στην παραγωγή». «Δεν έχει δεσμευτεί για όλα η κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουμε και το παλεύουμε», τόνισε και εξήγησε ότι η Πανελλαδική Επιτροπή ζητά να συμπεριληφθούν στα σχετικά μέτρα όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί, που έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής.
«Το βασικό ζήτημα είναι ότι για να υπάρχει πρωτογενής τομέας, για να υπάρχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν, να παράγουν και να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, που σημαίνει αφορολόγητο πετρέλαιο, που σημαίνει μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότηση στα μέσα και εφόδια, όπως και στις ζωοτροφές, καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ. Σημαίνει ότι θα πρέπει οι τιμές των προϊόντων που πουλάμε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Αυτό είναι προς κατάκτηση. Δεν έχει κατακτηθεί ούτε σήμερα, ούτε έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση σε αυτή την πρόταση που έχουμε κάνει. Είναι ζητήματα που θα πρέπει να τα δούμε και στο μέλλον».
«Ούτως ή άλλως ο αγώνας μας δεν τελειώνει σε μια κινητοποίηση, έστω και σε μπλόκα, έστω κι αν είναι πολυήμερα. Είναι ένας αγώνας συνεχής, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα φέρει καρπούς και αποτελέσματα όσο πιο μαζικό και αποτελεσματικό γίνεται το αγροτικό κίνημα, με οργάνωση στους συλλόγους, με οργάνωση και δυνάμωμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των Ομοσπονδιών, με τη μαζική συμμετοχή μας σε κάθε μορφής κινητοποίηση. Με αυτή την αισιοδοξία θα πάμε στα μπλόκα, με αυτή την αποφασιστικότητα ότι οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα και πιέζουν πάντα την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα πάμε στα μπλόκα, θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους και θα δούμε πως θα συνεχίσουμε αυτή την κινητοποίηση, η οποία δεν εξαντλείται σε μια μορφή, ούτε σε έναν αγώνα», κατέληξε ο Ρίζος Μαρούδας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις