Θεσσαλονίκη: Ευοίωνες οι προοπτικές για το βαμβάκι, αισιοδοξούν για μιά πετυχημένη χρονιά( 2023) οι βαμβακοκαλλιεργητές
Θεσσαλονίκη: Ευοίωνες οι προοπτικές για το βαμβάκι, αισιοδοξούν για μιά πετυχημένη χρονιά( 2023) οι βαμβακοκαλλιεργητές

Την αισιοδοξία του ότι το 2023 θα είναι μια «πετυχημένη» χρονιά για το ελληνικό βαμβάκι, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), Ευθύμιος Φωτεινός, μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσαν χθες στην Κομοτηνή η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «πιστεύουμε στο προϊόν και μπορούμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο».

Αναφερόμενος στο «εργαλείο» των προπωλήσεων που η ΔΟΒ πέτυχε μετά από «μεγάλο αγώνα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Φωτεινός σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ξέρουν σε τι τιμή θα πουλήσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο». Βέβαια, όπως έσπευσε να σημειώσει «το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες βαμβακοκαλλιεργητές ξέρουμε να παράγουμε, τώρα πρέπει να μάθουμε και να πουλάμε». Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται κάθε χρόνο περί τα 2,5 εκατ. στρέμματα με βαμβάκι και είπε ότι δεν αποκλείεται αυτά να αυξηθούν.

Στην ερώτηση γιατί να καλλιεργήσει κάποιος βαμβάκι έναντι άλλων καλλιργειών, απάντησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), Αντώνιος Σιάρκος. Όπως είπε, το ελληνικό βαμβάκι έχει το πλεονέκτημα της δεσπόζουσας θέσης στην ΕΕ, κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων παγκοσμίως και το προϊόν «διαθέτει το τεράστιο πλεονέκτημα της ρευστότητας και εμπορευσιμότητας».

«Το πλεονέκτημα της μεγάλης συσχέτισης του φυσικού εμπορίου με τη χρηματιστηριακή του αγορά είναι ζωτικής σημασίας για τους καλλιεργητές», επισήμανε, εξηγώντας ότι «το δεδομένο αυτό δίνει προϋποθέσεις κερδοφορίας κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και έτσι ο παραγωγός μπορεί να αισθάνεται πιο ασφαλής».

Η καλλιέργεια βαμβακιού συνιστά σε μεγάλη σπατάλη φυσικών πόρων; Σ αυτήν την ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί μονόδρομο η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας με διατήρηση ή και βελτίωση της ποιότητάς του.

«Για να επιβιώσουμε ο μόνος τρόπος είναι να έχουμε σωστή ποιότητα και να την πιστοποιήσουμε. Η βαμβακοκαλλιέργεια αφορά σε μια απαιτητική περιβαλλοντικά καλλιέργεια», ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν ενώ υπογράμμισε την μεγάλη σημασία των έρευνας και καινοτομίας. Στην τοποθέτησή του, τόνισε την ανάγκη διαχείρισης και των υποπροϊόντων του βαμβακιού, όπως της βαμβακόπιτας και του βαμβακόσπορου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ο μεγαλύτερος παραγωγός βαμβακιού παγκοσμίως είναι η Ινδία με 38,1% και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 13,2% και 42,4 εκατ. στρ. Κίνα με 10,4% και 33,5 εκατ. στρ., Πακιστάν με 7,3% και 23,7 εκατ. στρ., Τουρκία με 1,5% και 5,5 εκατ. στρ. και η Ελλάδα κει 2,7 εκατ. στρ και 0,8% της παγκόσμιας παραγωγής βάμβακος.

«Θα είναι μεγάλης βαρύτητας έγκλημα να αφήσουμε το βαμβάκι στην τύχη του και για αυτό θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα», επισήμανε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, προαναγγέλλοντας ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική κατάθεση των αιτήσεων ΟΣΔΕ, που θα είναι «καλύτερη από την περσινή, πιο ολοκληρωμένη και σύγχρονη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις