Σύμφωνα με το Euroactiv, τα ορυκτά λιπάσματα βοηθούν στη διατροφή του 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους και παρέχουν στα φυτά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να επιτρέψουν στους αγρότες να καλλιεργούν καλλιέργειες υψηλής ποιότητας για να φέρουν τρόφιμα στα ευρωπαϊκά τραπέζια.
Το περασμένο έτος ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τον τομέα των λιπασμάτων: οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ οδήγησαν στο κλείσιμο περίπου 70 τοις εκατό των μονάδων παραγωγής αμμωνίας στην Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου 2022, βάζοντας την ΕΕ σε κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας και ανησυχίας σχετικά με επισιτιστική ασφάλεια τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τη σημαντική διόρθωση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη με περισσότερο από το τρίτο της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ να παραμένει εκτός σύνδεσης.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας των λιπασμάτων ήταν ένα καλό σημείο εκκίνησης. Τώρα είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα με μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λιπασμάτων, την εξάλειψη της εξάρτησής της από τα εισαγόμενα και ιδιαίτερα τα ρωσικά λιπάσματα και την πρόληψη του κινδύνου διαρροής άνθρακα.
Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο μέσω της ψηφοφορίας αυτής της εβδομάδας επί της πρότασης ψηφίσματος σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής για τα λιπάσματα, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση του πιο πράσινου μέλλοντος του ευρωπαϊκού τομέα λιπασμάτων.
Αποφύγετε τη διαρροή άνθρακα με την τόνωση των πράσινων επενδύσεων
Η Ευρώπη ηγείται της διαδικασίας βιομηχανικής απαλλαγής από τον άνθρακα, η οποία αντιπροσωπεύει τον πυρήνα των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της ΕΕ που ορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία.
Η αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας λιπασμάτων με την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο θα επιτρέψει τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των λιπασμάτων έως και 90%, αλλά θα αντιπροσωπεύσει επίσης την αλλαγή του παιχνιδιού στην απομάκρυνση από την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και τις εισαγόμενες πρώτες ύλες , και όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η εξάρτηση.
Σε αυτή τη φάση, η δημόσια στήριξη για επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση των νέων τεχνολογιών που έχουν ήδη εντοπιστεί από τους ευρωπαίους κατασκευαστές. Μια τέτοια κίνηση θα αύξανε την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας αζωτούχων λιπασμάτων και θα αποφύγει τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα που θα προέκυπτε από την εκτόπιση της παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων σε χώρες με χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα ή/και προτιμησιακά κίνητρα πράσινων επενδύσεων.
Ορυκτά και οργανικά λιπάσματα: καλύτερα μαζί
Καθώς οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή, τα φυτά χρειάζονται εξίσου θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Τέτοια θρεπτικά συστατικά μπορεί να προέρχονται από ορυκτές ή οργανικές πηγές, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά κομμάτια του ίδιου παζλ. Ο στόχος της ισορροπημένης διατροφής των φυτών είναι να διασφαλίσει ότι τα φυτά έχουν πρόσβαση σε επαρκή παροχή κάθε θρεπτικού συστατικού σε κάθε αναπτυξιακή κατάσταση, ανεξάρτητα από το αν η προέλευσή τους είναι ορυκτή ή βιολογική.
Επομένως, για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων, ο συνδυασμός των δύο πηγών αποδεικνύεται ότι είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τη διασφάλιση της σωστής ισορροπίας θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη υγιών καλλιεργειών στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, διατηρώντας παράλληλα τη γονιμότητα του εδάφους.
Προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες θρεπτικών συστατικών στο περιβάλλον, είναι επιτακτική ανάγκη να εστιάσουμε στη βελτίωση της αποδοτικότητας χρήσης θρεπτικών ουσιών και των δύο πηγών λιπασμάτων. Η λίπανση ακριβείας, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και οι νέες συνθέσεις προϊόντων στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας χρήσης αζώτου και στη μείωση των περιβαλλοντικών εκπομπών, αντιπροσωπεύοντας τους καλύτερους τρόπους για την κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά συστατικά. Αυτή είναι επίσης η καλύτερη στρατηγική για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση των απωλειών κατά 50%, όπως αναφέρεται στη στρατηγική Farm to Fork.
Διατήρηση των εισαγωγικών δασμών για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και τη μείωση του χάσματος κόστους φυσικού αερίου.
Καθώς το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του μεταβλητού κόστους παραγωγής λιπασμάτων, οι τιμές των λιπασμάτων στην τρέχουσα κρίση φυσικού αερίου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές είναι πολύ εκτεθειμένοι στο χάσμα του κόστους του φυσικού αερίου, με το οποίο πληρώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο κρίσης στην οικονομία της αγοράς, ενώ οι ανταγωνιστές συχνά κάθονται σε τεχνητά χαμηλές κρατικές σταθερές τιμές φυσικού αερίου.
Σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή, τα εργαλεία εμπορικής άμυνας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αντιπροσωπεύουν τον πιο λειτουργικό τρόπο για να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ και να μειωθεί η έκθεση της βιομηχανίας της ΕΕ στον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η άρση των μέτρων αντιντάμπινγκ και των εισαγωγικών δασμών –όπως αναγνωρίζεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– θα έθετε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λιπασμάτων και την ικανότητά της να συνεχίσει να παρέχει στους ευρωπαίους αγρότες τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αποκτήσουν αποδόσεις υψηλής ποιότητας. Αυτό θα οδηγούσε τελικά την Ευρώπη να εξαρτηθεί πλήρως από τα εισαγόμενα λιπάσματα, αντικαθιστώντας την εξάρτηση από το αέριο με την εξάρτηση από τα λιπάσματα.
Όπως επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη αύξηση των εισαγωγών, τα μέτρα εμπορικής άμυνας δεν εμποδίζουν τις εισαγωγές: μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2022, οι εισαγωγές ουρίας αυξήθηκαν κατά 247% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Μια τέτοια αύξηση είναι αρνητική εξέλιξη για τους παραγωγούς λιπασμάτων και τους αγρότες και τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη το υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εισαγόμενων λιπασμάτων σε σύγκριση με τα λιπάσματα που παράγονται στην Ευρώπη.
Η βιομηχανία λιπασμάτων είναι μια βιομηχανία ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Καθώς η Ευρώπη είναι ήδη καθαρός εισαγωγέας λιπασμάτων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας λιπασμάτων. Αντίθετα, απαιτείται στενή συνεργασία και ενεργός διάλογος μεταξύ των επιχειρήσεων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμης τομεακής στρατηγικής. Αυτή η στρατηγική αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή της επιχειρηματικής ευκαιρίας για επενδύσεις στην Ευρώπη, καθώς και για την προσφορά μιας σαφής κατεύθυνσης στον κλάδο ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις