Λιακούλη: Να στηριχθούν τώρα, άμεσα και έμπρακτα, οι αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού Λάρισας
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας και ειδικότερα του δήμου Τεμπών, καθώς δεν μπορούν να πουλήσουν τη σοδειά τους.Αξίζει να σημειωθεί ότι να σημειωθεί ότι στο δήμο Τεμπών παράγεται το 20% της ελληνικής παραγωγής και στη Θεσσαλία το 1% της παγκόσμιας αγοράς αμυγδάλου.
Η μισή σοδειά παραμένει στις αποθήκες τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Η άλλη μισή σοδειά δόθηκε στους εμπόρους με πολύ χαμηλές τιμές.
Μεταξύ των αιτημάτων των αμυγδαλοπαραγωγών είναι:
- Να δοθεί άμεσα η οικονομική στήριξη των 300 ευρώ το στρέμμα..
- Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρσι η Κυβέρνηση η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε Μήλα, Κάστανα, Αμύγδαλα, Καρύδια, Ροδάκινα, Φιστίκια.
- Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους σταύλους και τα σπίτια. Επιδότηση των μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση
- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.
Ερώτηση Λιακούλη
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για τους αμυγδαλοπαραγωγούς του Νομού Λάρισας.
Η νέα αυτή κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, έρχεται να προστεθεί στις αναρίθμητες παρεμβάσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει στο Κοινοβούλιο, τόσο ειδικά για τους παραγωγούς αμυγδάλου όσο και γενικότερα για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.
Αναλυτικότερα, η Λαρισαία Βουλευτής στηλιτεύει το γεγονός ότι «σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι αμυγδαλοπαραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αμυγδάλου, που πλέον έχει καταστεί ασύμφορη».
«Το κόστος παραγωγής είναι υπέρογκο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αλματώδους γιγάντωσης των τιμών στις πρώτες ύλες και σε όλα τα αναγκαία έξοδα για την καλλιέργεια των χωραφιών. Ταυτόχρονα, η σοδειά είτε παραμένει απούλητη είτε πωλείται από τους αγρότες σε απαράδεκτα χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προκύπτει κέρδος, αλλά οι αμυγδαλοπαραγωγοί να “μπαίνουν μέσα” και να ζημιώνονται. Και όλα αυτά, ενώ τα αμύγδαλα φθάνουν τελικώς να πωλούνται πανάκριβα προς τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα για μια μικρομεσαία οικογένεια η κατανάλωση αμυγδάλων στην καθημερινή διατροφή να έχει φθάσει να θεωρείται είδος πολυτελείας», υπογραμμίζει η Ε. Λιακούλη.
Επιπλέον, επισημαίνει πως «η παραγωγή αμυγδάλου κουβαλά νωπά τα “τραύματα” από τα διαδοχικά χτυπήματα της κλιματικής κρίσης που “σφυροκόπησαν” τις καλλιέργειες, ενώ άλυτα παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα, όπως τα θέματα άρδευσης των χωραφιών, έλλειψης εργατών γης, και όλα όσα έχω ήδη αναδείξει σε προγενέστερες Ερωτήσεις μου. Μείζον
ζήτημα αποτελεί και ο αποκλεισμός των καρπών με κέλυφος, όπως το αμύγδαλο, από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, εξαιτίας των καταστροφικών χειρισμών της Κυβέρνησης».
Η Λαρισαία Βουλευτής τονίζει στους συναρμόδιους Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη ότι:
– Τα αμύγδαλα, αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό της Θεσσαλικής Γης, από τον οποίο εξαρτάται η οικονομική επιβίωση των παραγωγών, των οικογενειών τους, αλλά και η οικονομική και κοινωνική ζωή του Τόπου μας.
– Είναι απολύτως αναγκαία η έμπρακτη στήριξη των καλλιεργητών αμυγδάλου, με άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, αλλά και ένα πολύπλευρο σχέδιο αναβάθμισης της ανθεκτικότητας της παραγωγής αμυγδάλου.
– Αποτελεί χρέος της Πολιτείας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες υπέρ των παραγωγών, ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χώματά μας και να κρατούν ζωντανά τα χωριά μας, ενάντια στην υποβάθμιση, εγκατάλειψη και ερημοποίηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, ξεκαθαρίζει στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. πως απαιτούνται:
– Ενέργειες, για να αρθεί τάχιστα το αδιέξοδο, να μην πάνε χαμένοι οι κόποι των αμυγδαλοπαραγωγών, να αναπληρωθεί η ζημία που υπέστησαν και να καλυφθεί το χαμένο εισόδημά τους
– Στρατηγικό σχέδιο, άμεσης αποτελεσματικότητας, για να μην εγκαταλείψουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια αμυγδάλου και να αποτραπεί ακόμα ένα πλήγμα στον πρωτογενή τομέα και τη ζωή της υπαίθρου.