Η καλλιέργεια της σταφίδας εγκαταλείπεται, καθώς η «σταφιδική κρίση» που προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας με την συρρίκνωση της αγοράς δημιούργησε, για πρώτη φορά, αδιάθετα αποθέματα που μεταφέρονται από την μια χρονιά στην άλλη πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές του προϊόντος, με αποτέλεσμα σήμερα η τιμή της σταφίδας να έχει καταρρεύσει στα 0,70 ευρώ / κιλό, όταν προ πανδημίας η τιμή υπερέβαινε το 1,60 ευρώ /κιλό για την εσοδεία του 2020 και τα 2 ευρώ για εκείνη του 2019.
Οι σταφιδοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε το καλλιεργητικό κόστος και ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του προϊόντος.
Στην Αιγιάλεια δε, όπου καλλιεργείται η ανώτερη ποιότητα κορινθιακής σταφίδας η γνωστή ως «βοστίτσα» που είναι προϊόν ΠΟΠ, προϊόν με εξαιρετικά διατροφικά χαρακτηριστικά αλλά και ακόμη υψηλότερο κόστος καλλιέργειας, οι παραγωγοί κάνουν έκκληση στην Πολιτεία να στηρίξει το προϊόν τους, όπως έκανε και με άλλα αγροτικά προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία.
Πώς προέκυψε το πρόβλημα
Τις ανησυχίες του για το μέλλον της κορινθιακής σταφίδας βοστίτσα εξέφρασε και ο Μίλτος Σταυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, σε εκπροσώπους του Τύπου που επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της Συνεταιριστικής Οργάνωσης.
Όπως τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της χώρας μας στην κορινθιακή σταφίδα με σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις που πληρούν τις αυστηρότερες ποιοτικές προδιαγραφές στην ασφάλεια και υγιεινή των παραγόμενων προϊόντων.
Η συγκέντρωση αδιάθετων αποθεμάτων ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας και οφείλεται αποκλειστικά στη συρρίκνωση της αγοράς.
Περίπου το ήμισυ αυτών των αποθεμάτων μετακυλίεται από την μια χρονιά στην άλλη, οδηγώντας τις τιμές στην κατάρρευση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τον παραγωγό προ της εγκατάλειψης της σταφιδοκαλλιέργειας, καθώς οι προσφερόμενες τιμές σήμερα υπολείπονται κατά πολύ του κόστος της καλλιέργειας.
Προτεινόμενες λύσεις
Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών μαζί με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις των σταφιδοπαραγωγών ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση για τα αδιάθετα αποθέματα με προτάσεις προς την Πολιτεία, ώστε να συμπεριληφθεί η σταφίδα σε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας στην Ουκρανία που πλήττεται από τον πόλεμο αλλά και στη Τουρκία που επίσης αντιμετωπίζει ανάλογη ανθρωπιστική κρίση από τον πρόσφατο σεισμό κι έτσι να απορροφηθούν τα πλεονάζοντα αποθέματα, αναλογικά της δραστηριότητάς των, από όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση τονίζουν ότι απειλείται με εγκατάλειψη μια παραδοσιακή καλλιέργεια, χάνονται πολλές θέσεις εργασίας με πολλαπλές οικονομικές επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς όσο και στις τοπικές κοινωνίες.
Για τους σταφιδοπαραγωγούς αποτελεί ικανοποιητική λύση στο μεγάλο πρόβλημα, απομένει όμως να δουν στην πράξη να υλοποιείται.
Μετά από τρία χρόνια συνεχόμενης πτώσης της τιμής της σταφίδας έχει γίνει πλέον αντιληπτό από όλους ότι το όποιο μέτρο επιδότησης της τιμής, είναι μεν αναγκαίο γιατί θα προσφέρει σήμερα μια πρόσκαιρη οικονομική ανακούφιση στον παραγωγό, δεν θα του εξασφαλίσει όμως βιώσιμη λύση καθώς η τιμή που δεν λαμβάνεται από την αγορά δεν εξασφαλίζει την μελλοντική τιμή της σταφίδας.
Η άμεση απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί την μόνη λύση για να διασφαλίσει την τιμή της σταφίδας και το μέλλον της καλλιέργειας.
Το πολύτιμο προϊόν με εξαγωγές σε όλον τον κόσμο
Παραδοσιακά η μαύρη κορινθιακή σταφίδα εξάγεται σε όλο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, τις, την Αυστραλία και την Ινδία κλπ
Πηγή: Newsit
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις