Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αποδοκιμάστηκε από αγρότες καθώς διευρύνονται οι ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά
H υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αποδοκιμάστηκε από αγρότες καθώς διευρύνονται οι ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά

Η υπουργός Περιβάλλοντος Thérèse Coffey αποδοκιμάστηκε την Τετάρτη από τους αγρότες αφού είπε ότι οι ελλείψεις αυγών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν προκλήθηκαν από «αποτυχία της αγοράς», την ώρα που το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της χώρας έδινε τις τελευταίες μερίδες αγορών φρούτων και λαχανικών.

Σε μια φλογερή επί σκηνής ανταλλαγή απόψεων στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Αγροτών με την πρόεδρό της, Minette Batters, η Coffey υποστήριξε ότι «δεν έβλεπε απαραιτήτως μια αποτυχία της αγοράς στα πουλερικά» αφού οι κτηνοτρόφοι μείωσαν την παραγωγή λόγω του αυξανόμενου κόστους, οδηγώντας σε άδεια ράφια καταστημάτων.

Ο Batters, ο οποίος είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να παρέμβει για να στηρίξει τους παραγωγούς, απάντησε «είχαμε ένα δισεκατομμύριο λιγότερα αυγά [που παράγονται] το 2022 [σε σύγκριση με το 2021]» και «χάσαμε επιχειρήσεις». Αργότερα είπε ότι «έκανε πραγματική εξαίρεση στην άρνηση του υπουργού Εξωτερικών».

Οι αγρότες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αγνόησε την αυξανόμενη διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς η Tesco εντάχθηκε σε τρεις μεγάλους ανταγωνιστές στην εξαγορά νωπών προϊόντων, μετά από μια προειδοποίηση ότι οι ελλείψεις σε σαλάτες θα διαρκέσουν «για εβδομάδες».

Η ανταλλαγή αποτέλεσε μέρος μιας δοκιμαστικής επίσκεψης στο συνέδριο NFU για τον Coffey. Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης, τόσο αυτή όσο και ο υπουργός Γεωργίας Mark Spencer αμφισβητήθηκαν από αγρότες για μια σειρά προβλημάτων που συνδέονται με το Brexit και τον υψηλό πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση στις αγροτικές εκλογικές περιφέρειες με τις πρόσφατες συντηρητικές κυβερνήσεις.

Η Coffey εξόργισε περαιτέρω τους αγρότες λέγοντας σχετικά με τις ελλείψεις προϊόντων ότι «δεν μπορεί να ελέγξει τον καιρό στην Ισπανία».

Οι ελλείψεις που προκαλούνται από τις κακές καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, την πηγή των περισσότερων λαχανικών για σαλάτες που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο το χειμώνα, επιδεινώθηκαν από τη μείωση της παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία εκτός της περιόδου αιχμής λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Η Marion Regan, διευθύνουσα σύμβουλος των καλλιεργητών φρούτων και αροτραίων αγροκτημάτων Hugh Lowe Farms στο Κεντ, δήλωσε στην εκδήλωση: «Η [Coffey] απέρριψε τα άδεια ράφια». . . οπότε δεν νομίζω ότι κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της κηπουρικής». . . Πρόκειται για το ευρύτερο κόστος».

Η Tesco την Τετάρτη ενώθηκε με τις Asda, Aldi και Morrisons σε μερίδες αγορών φρέσκων προϊόντων, όπως ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές.

Η Batters προέτρεψε τους υπουργούς να παράσχουν περισσότερη βοήθεια με τους ενεργειακούς λογαριασμούς των καλλιεργητών, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε την έκκλησή της να τους προσθέσει στον κατάλογο των βιομηχανιών «εντατικής ενέργειας» που χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, λέγοντας ότι θα «αύξανε το κόστος για άλλους πληρωτές λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών». .

Οι αγρότες έχουν δεχθεί πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων τύπου ΕΕ, των νέων ελέγχων στις εισαγωγές στο μπλοκ και των αυξανόμενων τιμών για την ενέργεια, τις ζωοτροφές, την εργασία και τα λιπάσματα.

Οι ελλείψεις αυγών ξεκίνησαν στα τέλη του 2022, αφού οι αγρότες μείωσαν τα κοπάδια ωοπαραγωγής τους λόγω της αύξησης του κόστους. Η παραγωγή αυγών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 7,8 τοις εκατό το 2022 σε 869 εκατομμύρια δωδεκάδες από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και εξακολουθούν να αναφέρονται ελλείψεις.

Ο James Mottershead, κτηνοτρόφος πουλερικών Shropshire και πρόεδρος του συμβουλίου πουλερικών της NFU, είπε ότι ήταν «απογοητευτικό» το ότι οι εκκλήσεις της βιομηχανίας προς την κυβέρνηση «συνεχίζουν να πέφτουν στο κενό». Είπε ότι οι υπουργοί «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες που έχουν βάσει του νόμου για τη γεωργία για να αντιμετωπίσουν αστοχίες στην αλυσίδα εφοδιασμού». . . και θα πρέπει να βγουν στις φάρμες και να δουν τα προβλήματα».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων επανεξετάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού για γαλακτοκομικά προϊόντα και χοίρους, όπου και οι αγρότες έχουν δεχθεί πιέσεις. Η Coffey είπε στο συνέδριο αυτές οι αξιολογήσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Οι αγρότες επιφύλαξαν θερμότερη υποδοχή για τον ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir Starmer, ο οποίος την Τρίτη επέμεινε ότι η γεωργία ήταν «στο DNA [του]» και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν πρέπει να χάσει από τα μάτια του τη γεωργία ως επιχείρηση».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις