Οι επαγγελματίες του κλάδου θα συναντηθούν στο Βαλλιάνειο Μέγαρο .
Στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη η η πανελλαδική κινητοποίηση των μελισσοκόμων που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).
Οι επαγγελματίες του κλάδου θα συναντηθούν στο Βαλλιάνειο Μέγαρο (δίπλα από το πανεπιστήμιο) στην οδό Πανεπιστημίου ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται ειρηνική πεζοπορία προς την Βουλή των Ελλήνων.
Μπροστά από την Βουλή θα παραμείνει το πλήθος των μελισσοκόμων και τριμελής επιτροπή θα καταθέσει ψήφισμα στον Πρόεδρο της Βουλής.
Στο ψήφισμα η ΟΜΣΕ αναφέρει τα εξής:
«Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί περισσότερους από 22.000 μελισσοκόμους. Είναι ένας κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής που αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα ανέκαθεν. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, τόσο η Κλιματική αλλαγή που είναι εμφανέστατη με αρνητικές συνέπειες στις ποσότητες μελιού, όσο και η υπεραύξηση του κόστους παραγωγής λόγω πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν τους μελισσοκόμους στα όριά τους. Η επιβίωση του κλάδου απειλείται και από το τεράστιο φαινόμενο των παράνομων και εκτεταμένων σε μέγεθος, ελληνοποιήσεων. Μπορεί βέβαια, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής να μην λύνεται από την μια στιγμή στην άλλη, όμως τα υπόλοιπα προβλήματα λύνονται αρκεί να υπάρχει βούληση και διάθεση από την πολιτική ηγεσία.
Για αυτό το λόγο η Ομοσπονδία από ευθύνη και ανησυχία για το μέλλον του κλάδου, διεκδικεί επίλυση, μέσα στα πλαίσια των Συνταγματικών της Δικαιωμάτων, στα παρακάτω βασικά προβλήματα:
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των ζημιών του περασμένου έτους.
- Πάταξη ελληνοποιήσεων για την μακροπρόθεσμη βελτίωση της τιμής του μελιού μας.
- Μέτρα στήριξης της Μελισσοκομίας γενικότερα, βελτιώνοντας/καταργώντας ταυτόχρονα τα «εχθρικά» νομοθετήματα διαφόρων υπουργείων.
- Μείωση ΦΠΑ σε πετρέλαιο, ρεύμα και πρώτες ύλες για τους ΚΑΔ μελισσοκομίας.
- Δίκαιη αντιμετώπιση και μοριοδότηση του μελισσοκόμου για ένταξη στα διάφορα επενδυτικά επιδοτούμενα προγράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης.
Εάν θέλετε να υπάρξει συνέχεια και ανάπτυξη στην Μελισσοκομία της Ελλάδας, τότε τα ανωτέρω προβλήματα θα πρέπει να λυθούν άμεσα».