H μαυρίλα που προκαλεί ο μαύρος αλευρώδης στις πορτοκαλιές και τις λεμονιές κυρίως αλλά και σε άλλα φυτά, έχει επεκταθεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα και πρόσφατα βρέθηκε και στην Αττική.
“Υπομονή” θα πρέπει να κάνει η Κέρκυρα σε ότι αφορά την καταπολέμηση του «μαύρου αλευρώδη» που έχει προσβάλει και έχει καταστρέψει τις πορτοκαλιές και λεμονιές του νησιού μας.
Στην ΕΡΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ μίλησε ο Διευθυντής ερευνών του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και εντομολόγος Παναγιώτης Μυλωνάς, ο οποίος εξήγησε ότι η έρευνα που γίνεται εδώ και ένα χρόνο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Με την έρευνα αυτή αναζητείται βιολογικός τρόπος για την καταπολέμηση του “μαύρου αλευρώδη” δηλαδή ένα ωφέλιμο έντομο, το οποίο τρέφεται με το μαύρο αλευρώδη και που ήδη έχει καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ασθένεια σε πολλές περιοχές του κόσμου αλλά μέχρι τώρα βρέθηκαν ωφέλιμα έντομα “που δεν έχουν τα αποτελέσματα που θα θέλαμε”.
Το φθινόπωρο που πέρασε οι επιστήμονες από το Μπενάκειο είχαν φέρει πληθυσμούς ωφέλιμων εντόμων από τη Χαβάη αλλά από τη μελέτη που έγινε όλο το χειμώνα στα εργαστήρια του Ινστιτούτου απεδείχθη ότι κατέστρεφαν το μαύρο αλευρώδη αλλά όχι στο βαθμό που θέλουμε, εξηγεί ο διευθυντής ερευνών κος Μυλωνάς. Αυτό σημαίνει ότι δεν βρέθηκε το κατάλληλο ωφέλιμο έντομο ακόμη. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον κο Μυλωνά, διότι στις περιοχές που είχαν προσβληθεί από την ίδια ασθένεια η καταπολέμηση ήταν τόσο αποτελεσματική ώστε σήμερα έχουν εξαφανιστεί και το επικίνδυνο αλλά και το ωφέλιμο έντομο.
Επίσης ενημερώνει ότι το Μπενάκειο φυτοπαθολογικό ινστιτούτο έχει ήδη έρθει σε επαφή με αντίστοιχες δομές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Μεξικό, την Αφρική, στη νήσο La Rényon στον Ινδικό ωκεανό, όπου δεν κατάφεραν να βρουν τα ωφέλιμα έντομα.
Η τελευταία προσπάθεια γίνεται αυτή την περίοδο σε συνεννόηση με τις αρχές της Ιαπωνίας και της νήσου Guåhan από όπου ενημέρωσαν ότι υπάρχει πληθυσμός από το αναζητούμενο ωφέλιμο έντομο και αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι θα βρεθεί η λύση.
Στο μεταξύ οι πιέσεις αυξάνονται διότι η μαυρίλα που προκαλεί ο μαύρος αλευρώδης στις πορτοκαλιές και τις λεμονιές κυρίως αλλά και σε άλλα φυτά, έχει επεκταθεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα και πρόσφατα βρέθηκε και στην Αττική.
Αυτό ήταν αναμενόμενο, σημειώνει ο κος Μυλωνάς. Η ζημιά που προκλήθηκε στην Κέρκυρα είναι πιθανό να συμβεί και σε περιοχές που έχουν τεράστιες καλλιέργειες πορτοκαλιάς όπως η Άρτα. Εκεί έχει δημιουργηθεί ανάλογη αναστάτωση σε αγρότες που έχουν ως κύριο εισόδημα το πορτοκάλι.
Δυστυχώς δεν υπάρχει μέθοδος αποτελεσματική με τα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν δεδομένου ότι αυτά σκοτώνουν τοπικά το ενοχλητικό έντομο αλλά μετά το φυτό ξανακολάει την ασθένεια από καινούργια έντομα που μεταφέρει ο αέρας.
Πηγή: //www.ertnews.gr