Αναμένονται ισχυρές εκροές στη Βόρεια Αμερική, καθώς οι αγρότες αυξάνουν τις εκτάσεις ως απάντηση στις υψηλές τιμές των σιτηρών.
Eκτόξευση στην παραγωγή σιταριού εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για την τρέχουσα χρονιά.
Ειδικότερα, στην πιο πρόσφατη Έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών ο FAO δημοσίευσε την προκαταρκτική του πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2023, προβλέποντας παγκόσμια παραγωγή 784 εκατομμυρίων τόνων, η οποία θα ήταν η δεύτερη υψηλότερη σε ρεκόρ αν και μειωμένη από το προηγούμενο έτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται ισχυρές εκροές στη Βόρεια Αμερική, καθώς οι αγρότες αυξάνουν τις εκτάσεις ως απάντηση στις υψηλές τιμές των σιτηρών. Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου, οι προοπτικές παραγωγής για καλλιέργειες χονδρόκοκκου το 2023 είναι γενικά ευνοϊκές και οι συνολικές φυτεύσεις αραβοσίτου στη Βραζιλία προβλέπεται να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ.
Ο FAO έχει επίσης αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2022 σε 2.774 εκατομμύρια τόνους, ακόμη 1,3% χαμηλότερα από το 2021.
Η παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2022/2023 προβλέπεται σε 2 780 εκατομμύρια τόνους, που αντιπροσωπεύει μείωση 0,6 τοις εκατό σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αναμενόμενης συρρίκνωσης της χρήσης όλων των μεγάλων χονδροειδών σιτηρών.
Ο FAO, εξάλλου, προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών που λήγουν το 2023 θα μειωθούν κατά 1,2% από τα επίπεδα ανοίγματός τους, στους 844 εκατομμύρια τόνους, καθώς η μείωση των αποθεμάτων χονδρόκοκκου και σε μικρότερο βαθμό των αποθεμάτων ρυζιού αναμένεται να υπερβεί την αναμενόμενη συσσώρευση αποθεμάτων σίτου. Με βάση τις νέες προβλέψεις, ο λόγος των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση θα διαμορφωθεί στο 29,5%, που θεωρείται «συνολικά καλό επίπεδο».
Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,8% σε 473 εκατομμύρια τόνους. Οι ξηρασίες, οι συγκρούσεις και οι υψηλές τιμές, μαζί με τις μακροοικονομικές δυσκολίες, επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλές χώρες. Συνολικά 45 χώρες σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τα τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Crop Prospects and Food Situation, μια τριμηνιαία δημοσίευση του Global Information and Early Warning System (GIEWS) του FAO.