Ρεκόρ θανάτων ψαριών ζητούν να σταματήσει η επέκταση της εκτροφής σολομού της Σκωτίας
Ρεκόρ θανάτων ψαριών ζητούν να σταματήσει η επέκταση της εκτροφής σολομού της Σκωτίας

Μια ομάδα βουλευτών της Σκωτίας ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε επέκταση των εκμεταλλεύσεων σολομού λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και ανησυχιών για την καλή διαβίωση των ζώων, αφού επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η θνησιμότητα των ψαριών είχε διπλασιαστεί το 2022.

Οκτώ μέλη του κοινοβουλίου της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων, που κυβερνούν με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας στο Holyrood, έστειλαν επιστολή στη Mairi Gougeon, γραμματέα αγροτικών υποθέσεων, λέγοντας ότι ήταν «ανήσυχοι» όταν έμαθαν ότι σχεδόν 16 εκατομμύρια ψάρια είχαν πεθάνει πρόωρα. Ζήτησαν να σταματήσει οποιαδήποτε επέκταση του κλάδου.

«Νομίζω ότι η έκκληση για μορατόριουμ είναι μια σημαντική πράξη για να πούμε ότι αυτή η βιομηχανία δεν λειτουργεί και πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε γρήγορα και πολύ καλύτερα πώς θα λειτουργήσει», δήλωσε η Ariane Burgess, MSP του κόμματος των Πρασίνων.

Η υδατοκαλλιέργεια επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο καθώς η ζήτηση για πρωτεΐνη αυξάνεται με τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Ο κλάδος είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, με αναφερόμενες πωλήσεις στο εξωτερικό αξίας σχεδόν 600 εκατομμυρίων λιρών το 2022. Είναι πυλώνας της οικονομίας της Σκωτίας, υποστηρίζοντας περίπου 10.000 θέσεις εργασίας σε αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες, όπου είναι συχνά ο μεγαλύτερος εργοδότης.

Ο κλάδος είπε ότι αυξάνοντας την παραγωγή υπεύθυνα ήλπιζε να διπλασιάσει την ετήσια συνεισφορά του στην οικονομία της Σκωτίας σε 3,6 δισ. £ το 2030, από 1,8 δισ. £ το 2016.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι τα χημικά, τα απόβλητα τροφίμων και ψαριών που δημιουργούνται από τις φάρμες βλάπτουν το περιβάλλον. Η βιομηχανία έχει επίσης επικριθεί για εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων μεταξύ εκτρεφόμενων και άγριων ψαριών, με τις ομάδες σκληρότητας των ζώων να υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο σολομός είναι στριμωγμένος σε πολυσύχναστες σκέψεις.

Η WWF, η περιβαλλοντική ΜΚΟ, είπε ότι η εκτροφή σολομού είχε «σημαντική πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων στους τόπους και τα είδη» που προσπαθούσε να προστατεύσει.

Ως απάντηση στις ανησυχίες, η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ψαριών εκτροφής στον κόσμο, εισήγαγε φέτος φόρο 40 τοις εκατό στη βιομηχανία σολομού.

Οι προειδοποιήσεις αναφέρουν ότι τα παράκτια ύδατα της Σκωτίας δεν μπορούν να διαχειριστούν την επέκταση για την οποία πιέζει η βιομηχανία.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Σκωτίας προσπάθησαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην ιχθυοκαλλιέργεια πρόσφατα χρόνια με την ενίσχυση της εποπτείας και τη μετατόπιση της παραγωγής στις υπεράκτιες περιοχές από τις θαλάσσιες λίμνες όπου βρίσκονται τα περισσότερα αγροκτήματα.

Ο Tavish Scott, διευθύνων σύμβουλος του βιομηχανικού ομίλου Salmon Scotland, είπε ότι η βιομηχανία έχει «παγκοσμίως κορυφαία» πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω του χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα και της δέσμευσής της για βιωσιμότητα. Πρόσθεσε ότι ήταν «απογοητευμένος» που ένας μικρός αριθμός MSP δεν υποστήριξε τον τομέα.

Ομάδες καταναλωτών που προωθούν τα ψάρια υπεύθυνης εκτροφής παροτρύνουν τις εκμεταλλεύσεις να λάβουν πιστοποίηση από το Aquaculture Stewardship Council, την ομάδα παγκόσμιων προτύπων. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 200 ιχθυοκαλλιέργειες στη Σκωτία, μόνο 27 ιχθυοκαλλιέργειες έχουν πιστοποιηθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το ASC.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας είπε ότι η αύξηση των θανάτων ψαριών μπορεί να προκλήθηκε από μια «ασυνήθιστη άνθιση» ενός είδους μέδουσας και ήταν «πρόωρο» να πούμε ότι η τάση θα συνεχιστεί. Ανέφερε ότι παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση υψηλών προτύπων υγείας και ευημερίας των ψαριών, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη βιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις