Το Μαρόκο αύξησε τις εισαγωγές μετά από μια συγκομιδή που επλήγη από την ξηρασία πέρυσι και ξεπέρασε την Αλγερία ως τον κορυφαίο εξαγωγικό προορισμό για το σιτάρι της ΕΕ την περίοδο 2022/23.
Το Μαρόκο, ένας σημαντικός εισαγωγέας δημητριακών, τροποποίησε το καθεστώς επιδότησης των εισαγωγών σιταριού για να διευκολύνει τις εταιρείες να φέρνουν φορτία από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας σιτηρών ONICL την Τετάρτη.
Η αναθεώρηση, που αναφέρθηκε επίσης από εμπόρους, σημαίνει ότι από τον Μάρτιο οι εισαγωγείς μπορούν να λαμβάνουν μηνιαία επιδότηση εάν τα φορτία φορτωθούν μέχρι το τέλος του μήνα, σε αντίθεση με προηγουμένως όταν τα πλοία έπρεπε να φτάσουν στο Μαρόκο μέχρι το τέλος του μήνα.
Η ενθάρρυνση των αποστολών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Ουκρανία, ήταν «ένας από τους λόγους» για την προσαρμογή των όρων επιδότησης των εισαγωγών, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Η αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τον ανταγωνισμό σε μια μαροκινή αγορά εισαγωγών όπου κυριαρχεί το σιτάρι από τη Γαλλία και άλλους σχετικά κοντινούς προμηθευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Μαρόκο αύξησε τις εισαγωγές μετά από μια συγκομιδή που επλήγη από την ξηρασία πέρυσι και ξεπέρασε την Αλγερία ως τον κορυφαίο εξαγωγικό προορισμό για το σιτάρι της ΕΕ την περίοδο 2022/23.
Όπως και άλλοι εισαγωγείς σιταριού, αντιμετώπισε τιμές ρεκόρ πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αναστάτωσε το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών και η χώρα αντιμετωπίζει επίσης ευρύτερο πληθωρισμό τροφίμων λόγω της κατανάλωσης και άλλων ζητημάτων όπως το κόστος των λιπασμάτων.
Γάλλοι έμποροι είπαν ότι η αλλαγή δεν θα πρέπει να έχει μεγάλο άμεσο αντίκτυπο, καθώς η ONICL είχε διατηρήσει ξεχωριστά χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης για το ρωσικό και το ουκρανικό σιτάρι σε σύγκριση με εισαγωγές άλλης προέλευσης, όπως προμήθειες της ΕΕ.
Ωστόσο, θα μπορούσε να οδηγήσει τους εμπόρους να προμηθεύονται περισσότερα φορτία από χώρες της ΕΕ στη Μαύρη Θάλασσα, όπως η Ρουμανία, και να καταστήσει πιο εφικτές τις αποστολές από την Ουκρανία και τη Ρωσία στο μέλλον, ιδιαίτερα εάν η αναταραχή του πολέμου εκτονωθεί, είπαν.
«Υπάρχει μια ανάμεικτη αίσθηση με τα νέα σχετικά με την ημερομηνία φόρτωσης», είπε ένας Γάλλος έμπορος. «Αλλά η ΕΕ παραμένει στην πρώτη θέση στην αγορά του Μαρόκου».
Οι έμποροι ανέφεραν μεγάλες πωλήσεις γαλλικού και βορειοευρωπαϊκού σιταριού την περασμένη εβδομάδα για αποστολή τον Μάρτιο στο Μαρόκο.
Η προσοχή στρέφεται στη συγκομιδή σιτηρών του Μαρόκου το 2023 για να δούμε εάν η προηγούμενη κατανάλωση θα επηρεάσει ξανά τις αποδόσεις και θα διατηρήσει υψηλές απαιτήσεις για εισαγωγές την επόμενη σεζόν.
Γάλλοι έμποροι είπαν ότι οι εταιρείες σιτηρών είχαν ενημερωθεί ότι οι επιδοτήσεις εισαγωγής θα προσφέρονται μέχρι τα τέλη Μαΐου, υποδηλώνοντας ότι το Μαρόκο θα κλείσει στη συνέχεια το παράθυρο εισαγωγών του για να επικεντρωθεί στην τοπική του καλλιέργεια.
Ωστόσο, το Μαρόκο συνήθως δεν επιβεβαιώνει το τέλος της εκστρατείας των εισαγωγών μέχρι να γίνουν σαφέστερες οι προοπτικές συγκομιδής γύρω στον Απρίλιο.
Πηγή: Reuters