Το σιτάρι πέφτει σε χαμηλό 18 μηνών λόγω της αισιοδοξίας για τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Πως κινείται η αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο υποχώρησαν για δεύτερη συνεδρίαση την Πέμπτη, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, καθώς οι αυξανόμενες προσδοκίες για μια συμφωνία στη Μαύρη Θάλασσα για την αποστολή ουκρανικών σιτηρών βαρύνουν την αγορά.

Η σόγια και το καλαμπόκι σημείωσαν άνοδο λόγω της περαιτέρω μείωσης των εκτιμήσεων για τις καλλιέργειες της Αργεντινής που πλήττονται από την ξηρασία.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται για την επέκταση του συμφώνου εξαγωγών πέρα ​​από τα μέσα Μαρτίου για την Ουκρανία να εξάγει από τους τερματικούς σταθμούς της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε σε έκθεσή του ο Hightower.

Πρόσθεσε ότι η αγορά σιταριού είχε υπερπουληθεί και είχε αρχίσει να φαίνεται φτηνό.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) μειώθηκε κατά 0,3% στα 6,85-1/2 $ το μπουσέλ, στις 0345 GMT, αφού νωρίτερα έπεσε στο χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2021 στα 6,83-1 $/ 2 ένα μπουσέλ.

Η σόγια αυξήθηκε 0,1% στα 15,19-1/4 δολάρια το μπουσέλ και το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο 0,2% στα 6,26-1/2 δολάρια το μπουσέλ.

Η αγορά σιταριού των ΗΠΑ βρίσκεται υπό πίεση από τον ρωσικό ανταγωνισμό εξαγωγών και τις προσδοκίες ότι ένας διάδρομος σιτηρών εν καιρώ πολέμου από την Ουκρανία θα επεκταθεί πέρα ​​από αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας τις διαθέσιμες παγκόσμιες προμήθειες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησαν την Τετάρτη για παράταση της συμφωνίας με τη Μόσχα που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας.

Η κορυφαία εμπορική αξιωματούχος του ΟΗΕ Ρεμπέκα Γκρίνσπαν θα συναντηθεί με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την επέκταση της συμφωνίας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ την Τετάρτη.

Στην αγορά σόγιας, το ανταλλακτήριο σιτηρών Rosario της Αργεντινής μείωσε την πρόβλεψή του για τη συγκομιδή της χώρας 2022/23 την Τετάρτη, ρίχνοντάς την στο χαμηλότερο εκτιμώμενο αυτόν τον αιώνα και προειδοποιώντας για μελλοντικές περικοπές καθώς η βασική γεωργική περιοχή της χώρας αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη ξηρασία.

Οι νέες εκτιμήσεις ανεβάζουν την καλλιέργεια σόγιας του τρέχοντος κύκλου σε 27 εκατομμύρια τόνους, κάτω από τους 34,5 εκατομμύρια τόνους που φαίνονται στις προβλέψεις του περασμένου μήνα και κάτω από τους 27,5 εκατομμύρια τόνους που συγκομίστηκαν την περίοδο 2000/2001, όταν ξεκίνησε μια ξεχωριστή ανταλλαγή, η ανταλλαγή δημητριακών του Μπουένος Άιρες. τήρηση αρχείων.

Οι μεγάλοι κερδοσκόποι αύξησαν την καθαρή long θέση τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού CBOT την εβδομάδα έως τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η έκθεση εβδομαδιαίων δεσμεύσεων των επενδυτών της Επιτροπής Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων έδειξε επίσης ότι οι μη εμπορικοί έμποροι, μια κατηγορία που περιλαμβάνει αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, μείωσαν την καθαρή αρνητική θέση τους στο σιτάρι CBOT και αύξησαν την καθαρή θετική θέση τους στη σόγια.

Πηγή: Reuters