Η συλλογικότητα των αμπελουργών της Gironde ζητά περισσότερους πόρους για να μπορέσει να ξεριζώσει όχι 9.500 αλλά 15 έως 20.000 εκτάρια πλεονασματικών αμπελιών, ενώ τα αποθέματα της περιοχής συνεχίζουν να διογκώνονται και να βαραίνουν το μέλλον.
«Παίρνουμε ό,τι μας δίνεται, αλλά θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε δυνατά ότι δεν αρκεί: είναι ένας επίδεσμος σε ένα ξύλινο πόδι» αναφέρει ο Didier Cousiney, ο πρόεδρος της συλλογικότητας των αμπελουργών της Gironde που συναντήθηκε στις 2 Μαρτίου για να κάνει τον απολογισμό των ανακοινώσεων για την κρατική/διεπαγγελματική/περιφερειακή συγχρηματοδότηση για την εκρίζωση αμπέλων εξαιτίας υγειονομικών αιτιών στο Μπορντό (για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του flavescence dorée). «Το κράτος έχει βάλει στο τραπέζι 38 εκατομμύρια ευρώ και το Διεπαγγελματικό Συμβούλιο Οίνου του Μπορντό (CIVB) προσθέτει 19 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα 57 εκατ. ευρώ, θα έχουμε πριμοδότηση εκρίζωσης 6.000 ευρώ/εκτάριο για 9.500 εκτάρια. Είναι ανεπαρκές ως προς την επιφάνεια και το ύψος της αποζημίωσης», τονίζει ο Didier Cousiney, του οποίου η συλλογικότητα ζητά την εκρίζωση 15 έως 20.000 εκταρίων εδώ και μήνες, με οριστική πριμοδότηση εκρίζωσης 10.000 ευρώ/στρέμμα: κάτι που θα απαιτούσε ενίσχυση, τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερα (150 έως 200 εκατ. €).
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι: πιστεύαμε ότι θα ήταν περισσότερο. Ότι θα είχαν συνειδητοποιήσει περισσότερο τη σοβαρότητα της κατάστασης» επισημαίνει ο αμπελουργός από το Pian-sur-Garonne, ο οποίος αναφέρει ότι λαμβάνει καθημερινά ανησυχητικές κλήσεις από αμπελουργούς που θέλουν να μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα με αξιοπρέπεια. Ενώ 35.000 εκτάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα επί του παρόντος σε 1.320 οινοποιεία (στο Côtes de Bourg και στο Blaye, στο Entre-deux-Mers, στο Médoc κ.λπ.), το προτεινόμενο εργαλείο εκρίζωσης είναι ένας «μικρο-προϋπολογισμός για ένα μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα» στηλιτεύει το δελτίο τύπου από την Confédération Paysanne. Για το αγροτικό συνδικάτο, «το σχέδιο αυτό καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι η διεπαγγελματική δεν θέλει να λάβει το μέτρο του εν εξελίξει βιομηχανικού ατυχήματος, για το οποίο ευθύνεται κυρίως. Είναι η οικονομία μιας περιοχής που καταρρέει και η ανταπόκριση δεν είναι στο ίδιο επίπεδο» ενώ «οι πωλήσεις με ζημία θα συνεχιστούν και οι χρεοκοπίες θα πολλαπλασιαστούν».
Υπερβολικό βάρος
Οι οικονομικές προοπτικές είναι ανησυχητικές, επιβεβαιώνει ο Didier Cousiney, φοβούμενος ότι τα χειρότερα της κρίσης του κρασιού του Μπορντό θα είναι μπροστά και όχι πίσω: «υπάρχουν 19 εμπορικοί μήνες σε απόθεμα στο Μπορντό, χωρίς να υπολογίζεται η σοδειά του 2022 και η συγκομιδή του 2023 πλησιάζει. Δεν θα γίνουν εκριζώσεις πριν από τη συγκομιδή του 2023. Σας αφήνω να φανταστείτε τους όγκους κρασιών που θα υπάρχουν στις δεξαμενές... Αυτό τους ανησυχεί όλους. Με επιδότηση 160 εκατ. ευρώ (σε δύο φάσεις, με δυνατότητα επέκτασης 40 εκατ. ευρώ), το εθνικό εργαλείο απόσταξης κρίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον και στους αμπελώνες του Μπορντό. «Το Μπορντό θα αποστάξει ίσως 400.000 εκατόλιτρα ανάλογα με τις ποσότητες και τις κατανομές», περιγράφει ο Didier Cousiney. Η ομάδα του περιμένει τώρα λεπτομέρειες σχετικά με την ενίσχυση για την εκρίζωση για λόγους ασθενειών (συνθήκες, χρονοδιάγραμμα κ.λπ.), τη διαχείριση αμπελουργικών χερσαίων εκτάσεων (1.500 έως 2.000 εκτάρια αμπέλων έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα σχέδιο αναδάσωσης), περιφερειακές ενισχύσεις για διαφοροποίηση (χρήση εκριζωμένων αμπελοτεμαχίων για ελαιόδεντρα, φουντουκιές, ζώα κ.λπ.).
Η συλλογικότητα συνεχίζει να ζητά την επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau. «Παίρνουμε ό,τι μας δίνεται, αλλά οι αμπελουργοί του Μπορντό είναι πολύ δυσαρεστημένοι», καταλήγει ο Didier Cousiney.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις