Πολλοί Ρουμάνοι αγρότες έχουν δει τα προϊόντα τους να μαραζώνουν στις αποθήκες για πάνω από ένα χρόνο.
Πρόβλημα στους παραγωγούς σιτηρών της Ρουμανίας έχει προκαλέσει το «φθηνό» ουκρανικό σιτάρι. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρουμανία εισήγαγε ουκρανικά σιτηρά αξίας 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση τους αγρότες της χώρας.
Πολλοί Ρουμάνοι αγρότες έχουν δει τα προϊόντα τους να μαραζώνουν στις αποθήκες για πάνω από ένα χρόνο, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές των ουκρανικών σιτηρών.
Επιπλέον, η μεταφορά σιτηρών για την εξωτερική αγορά είναι επίσης σχεδόν αδύνατη, επειδή όλη η υλικοτεχνική ικανότητα συγκεντρώνεται στο ουκρανικό φορτίο, συμπεριλαμβανομένου του λιμένα της Κωνστάντζας, το οποίο είναι αποκλεισμένο από ουκρανικά πλοία.
Μάλιστα σύμφωνα με τον ειδικό στην αγορά σιτηρών Cezar Gheorghe «Είναι ήδη πολύ δύσκολο για πολλούς, έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη. Εάν δεν παραταθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, γιατί όλο το βάρος θα μεταφερθεί στη Ρουμανία, σιδηροδρομικά ή χερσαία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Ρουμανίας πρέπει να σκεφτεί την κατασκευή ενός ιδιωτικού ρουμανικού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Κωνστάντζας όπου οι εθνικοί παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν στην εγχώρια αγορά και το πλεόνασμα μπορεί να σταλεί στην ξένη αγορά.
«Εάν δεν βρεθούν λύσεις, η Ρουμανία θα γίνει μια απλή χώρα διέλευσης και μια αγορά για τα ουκρανικά σιτηρά», δήλωσε ο Gheorghe στο EURACTIV.