Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών:
Όσο οι τιμές της φέτας, του νούμερο ένα εξαγώγιμου ελληνικού διατροφικού προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, η παραγωγή και η κατανάλωσή της στην Ελλάδα φθίνει, οι κτηνοτρόφοι πιέζονται από τα αυξημένα κόστη και τα φαινόμενα παράνομων «ελληνοποιήσεων» και νοθείας καλά κρατούν.
Την ίδια στιγμή, οι ενώσεις παραγωγών και επαγγελματιών διαμαρτύρονται ότι ο οργανισμός που είναι κατεξοχήν επιφορτισμένος με τους ελέγχους και τις πιστοποιήσεις των ΠΟΠ προϊόντων, ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, όχι μόνο αδυνατεί να τους προστατεύσει, αλλά αντίθετα οδηγείται σε υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση, μέσω του νέου αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που κατατίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-Δήμητρα» ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από αγρότες, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους του φορέα, που υποστηρίζουν ότι «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει», ζητώντας την απόσυρσή του.
Το νομοσχέδιο έρχεται 12 ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυση του οργανισμού, με σκοπό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «τη λειτουργική ενοποίηση όλων των δραστηριοτήτων του και ως εκ τούτου τη βελτιστοποίηση της δράσης του».
Ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προέκυψε από τη συγχώνευση τεσσάρων φορέων (Αγροτικής Ερευνας, Εκπαίδευσης, Πιστοποίησης-Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος), στο πλαίσιο των μνημονιακών περικοπών και αναδιαρθρώσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Έκτοτε η λειτουργία του ρυθμίζεται αποσπασματικά, κυρίως μέσω υπουργικών αποφάσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών του νομοσχεδίου, «η θεσμική αδυναμία του Οργανισμού να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων, όπως η κλιματική και επισιτιστική κρίση, έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε βάρος εν τέλει της ουσιαστικής εφαρμογής της αγροτικής πολιτικής».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, στην τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι «μπαίνει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο», δίνοντας έμφαση στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και στην αντιμετώπιση της νοθείας και των παράνομων ελληνοποιήσεων. Ωστόσο η Ελληνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, που εκπροσωπεί κτηνοτρόφους, μεταποιητές και βιομηχάνους του πιο αναγνωρίσιμου ΠΟΠ προϊόντος, διαμαρτύρεται έντονα υποστηρίζοντας ότι αγνοήθηκαν παντελώς οι προτάσεις της.
«Η ΕΔΟΦ είναι αντίθετη στην αψυχολόγητη πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ να περάσει προς ψήφιση ένα ανούσιο νομοσχέδιο, κατά το οποίο επιχειρείται μια δήθεν νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία, εντέλει, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πρόκειται να λύσει», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Ειδικά για τον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών δηλώνουν ότι ότι ενώ απαιτείται «ενιαίο, ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου από έναν φορέα», αντίθετα «αυτά που μπορούν να ελεγχθούν και να βγουν συμπεράσματα εκ του ελέγχου σε μισή ώρα, το υπουργείο τα παραδίδει σε ένα δαιδαλώδες σύστημα που χρονοτριβεί να εκδώσει απάντηση και πόρισμα». Επιπλέον, «επιβάλλονται ποινές σε παραβάτες, που παραμένουν “σκελετοί” δεκαετιών στα συρτάρια του υπουργείου. Σε αυτές προστίθενται πρόστιμα τα οποία δεν εισπράττονται ποτέ. Μια διαρκής ατιμωρησία που ενθαρρύνει τη συνέχιση της ανομίας».
Τέλος, ζητάνε «να διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα των τελών που καταβάλλονται από μεταποιητές και κτηνοτρόφους και τα οποία μέχρι σήμερα διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε δραστηριότητες μη ανταποδοτικές για τον τομέα μας», απαιτώντας την επιστροφή μέρους των χρημάτων που έχει εισπράξει ο φορέας, ύψους περίπου 45 εκατ. ευρώ, που όπως λένε «παραμένουν παρκαρισμένα» στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Με ποιο δικαίωμα τα παρακρατείτε και μας εμπαίζετε ενώ είναι από τη γέννησή τους ανταποδοτική εισφορά και όχι φόρος;» ρωτάνε. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ώστε να συζητηθεί σε νέα βάση με τη συμμετοχή των διεπαγγελματικών ενώσεων ζητάει επίσης ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων.
Παράλληλα, τονίζουν οι φορείς και βουλευτές της αντιπολίτευσης, συνεχίζονται η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Οργανισμού, ενώ ανοίγει η πόρτα της ιδιωτικοποίησης.
«Διά της πλαγίας οδού στέλνει την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εγγράφονται στο Μητρώο Ελεγκτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Παναγιώτης Κάτσαρης, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Νικόλαος Κακαβάς, το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο-ταφόπλακα, που χωρίς έναν ενιαίο μηχανισμό ελέγχων δεν πρόκειται να λύσει τίποτα».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις